zauważyłem robiąc test,że raz test wykazuje różnie np 1 mb/s 3 mb/s a raz dobrze czyli 10 mb/s które posiadam z dialogu.Czym to jest spowodowane,że net czasem zamula.Wina leży po stronie ich czy komputera?
Nie wiem czym to spowodowane ale tez tak czasami mam/mialem. obecnie na nowym lapku w wiekszosci przypadkow mam max predkosc czyli 6Mbps. pliki pobierają sie z predkoscia od 650kbs do ponad 700 wiec jest OK :)
Mozliwe ze sprzet tez ma znaczenie dlatego ze na swoim starym PC pliki nie pobieraly mi sie z predkoscia wiekszą niz 500kbs a nawet i o wiele mniejszą.
jak duzo pakietow to ci router moze przymulac
uzywasz torrentow, emule czy innego ustrojstwa? czasami potrafisz tak zasypac pakietami, ze restart potrzebny routera.
czyli na przyszlosc.
zamuli ci internet, zresetuj router (wylacz na chwile i wlacz) i zobacz czy to naprawi.
w ten sposob wykluczesz wine po stronie routera.
komputer sam w sobie sie nie zamuli, wiec watpliwe ze jego wina (chyba ze cos z sieciowka).
dodatkowo do powyzszgo kroku dobrze by bylo jakbys mial 2 kompy/lapka wtedy moglbys wyeliminowac wine po stronie komputera.
Wczoraj wieczorem szarpałem pomoc techniczną w UPC bo transfer w porywach sięgał raptem 60Mbs, oczywiście po ich stronie wszystko w absolutnym porządku. Dzisiaj po nocy, bez mojego udziału, grzecznie na teście 105-115 Mbs.
Już kilka razy tak miałem, jak zadzwonić to oczywiście wszystko u nich OK i cycuś glancuś, i tylko dziwnym przypadkiem na drugi dzień transfer jest prawidłowy.