Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: spadki fps, zuzycie procka

19.01.2017 21:55
1
MONTE1337
1
Junior

spadki fps, zuzycie procka

Witam.
Mam bardzo duże spadki fps w grze (CS GO), gram na laptopie. Sprawa wygląda tak : Zaczynam gre, leci powyżej 150fps dochodzi do 200, nagle spada do 70-100 i tak sie utrzymuję. Nie ukrywam to dla mnie duży spadek, odczuwalny znacznie, ponieważ przy większej ilości akcji podczas rozgrywki, fps potrafi spaść poniżej 60fps. Sprawa wraca do normy gdy zminimalizuje i przywrócę gre znów, jednak za 3 minuty zaś tak się dzieje. Podczas takich spadkow sprawdzalem w Menaderze Zadan na "wydajnosc" i uzycie procka to jakies 34/37%, lecz po formacie. Przed formatem były również takie spadki i uzycie było na wysokosci 41/49%. Dodam że uzyłem programy UNPARK-Cpu- żeby odblokować procesor. Pomogło to w taki sposob iz dodało mi 40fpsow, czasem wiecej w rozgrywce, wyłączyłem to odblokowanie myśląc że to tego wina, fpsy spadły z 200 do 130, lecz spadki nadal do tych 70/100 stałych były. Również w msconfig uruchomiłem wszystkie rdzenie/wątki, wyłaczylem programy które w Usłach są, ukryłem te od Microsoftu, oraz w Uruchamianiu też wyłączylem. Wywalilem antywira instalowanego razem z formatem, czyli McAFFe, bo dziad ciągle chodził w tle. Na karcie ustawione High, jeśli chodzi o grę. Proszę bez hejtu ,jest to dla mnie problem, ponieważ na samej integrze graficznej mam 60 fps, a z kartą dodatkową (radeon r5 m230) + procek powinno być tych fpsow blisko 250, tak wskazuje mapa warsztatowa steam, odpowiedzialna za to, i nawet rozumiem tutaj spadek z tych 250 do 160/200, bo to akurat płynność nie traci, ale że do 70 to tragedia.
Format wykonywałem dzisiejszej nocy, komendy parametrowe gry ustawione, próbowałem znowu z UNPARKIEm i bez i masakra. Laptop ostatnio był naprawiany : matryca, wejście 1xusb, klapa dysku twardego. Czyszczony, pasta nowa. Nie przegrzewa się. Próbowałem używać jeszcze programu Razer Boost, ze wzgledu na niski ram, bo 4gb, lecz tez były spadki. Chce zaznaczyć że jeszcze miesiąc, dwa temu grałem normalnie. Usunąłem również aplikacje XBOXA, ktora zjada fps, takie sa słuchy.

Specyfikacja "tego monstrum" hah :
Intel® Core™ i5-4210M Processor
4 GB RAM
Grafika Radeon r5 m230
WIN 8.1 64 bity.

Proszę o jakąś pomoc, bo juz brak pomysłów.

@edit Dodam ze badałem MSI AfterBurnerem jak temperatury wygladaja. Procek maks 72%/ Karta do 60/70%. Zuzycie ramu powyzej 3GB.

@edit2 W Menu gry uzycie przekracza 50% procka.

21.01.2017 15:15
2
odpowiedz
AsenQ
1
Junior

Witam, również mam problem z CS GO. w grze mam okolo 100 FPS ( 90-120). Wszystko spoko tylko ze spadki bywaja nawet do 60-70. wiem ze moze byc to spowodowane updatami CS i przerobionymi mapkami.

Moj laptop:
Intel i7-3610QM CPU @ 2.30GHz
GeForce GT 630 M
12 GB RAMU
Win 10

Chcialbym miec stale 100 fps zeby nie spadalo ponizej. To wina juz starego sprzetu czy moze da sie jakos to poprawic. Wydaje mi sie ze kiedys nie bylo tego problemu.

post wyedytowany przez AsenQ 2017-01-21 15:16:33
21.01.2017 18:55
mfighter
3
odpowiedz
mfighter
3
Legionista

A spróbujcie może wklepać to w opcjach uruchamiana CS'a: -nod3d9ex -high

21.01.2017 19:58
4
odpowiedz
Jikan
120
Generał

Monte i Asen te grafiki to nadają się do pracy biurowej lub oglądania filmików na youtube nie do grania. Ot macie rozwiązanie.

Forum: spadki fps, zuzycie procka