Witam,
ostatnio kupiłem sobie nowy komputer. Zainstalowałem sobie GTA 5. I kiedy włączyłem GTA 5 to zauważyłem dziwne ścinki, ale obraz był płynny. Wszystko było płynne tylko występują takie dropy i dosłownie wszędzie nawet jak stoje w zamkniętym pomieszczeniu. Zrobiłem taki test i odpaliłem wszystko na średnich (było 100 FPSów) ale spadki oczywiście do 20 FPSów nadal były. Aktualnie to już nawet nie pogram w GTA na najniższych ustawieniach. Nie wiem czy to w czymś pomoże ale mam podłączony monitor do karty graficznej przez D-Sub, a dokładniej przez taką przejściówkę z DVI do D-Sub(lub odwrotnie, po prostu podłączam D-Sub od monitora do przejściówki, a przejściówkę do karty graficznej).Spadki FPSów tylko w GTA 5 zauważyłem, inne gry śmigają. Sprawdzałem jeszcze poprzez MSI Afterburner temperatury i poziom użycia, i wszystko jest OK. Sterowniki najnowsze, próbowałem już wszystkiego co mogę no ale te spadki są. Prosiłbym o pomoc i podpowiedzenie co może być problemem.
Mój komputer:
Monitor: 1440x900 (z D-Sub)
Płyta główna: MSI Z97 GAMING 5
Karta graficzna: MSI GTX 960 4GB
Procesor: Intel Core i5-4460 3,2 Ghz
Dysk twardy: WD 1T
Dysk SSD: Adata 240GB
Chłodzenie CPU: Nie jest boxowe SilentiumPC Spartan Pro 3
Obudowa: Zalman Z3 Plus
Podałem dosłownie każdy element komputera, bo nie wiem co jest powodem tych spadków. Komputer kilka dni temu został złożony, więc jest nowy
Po co tworzysz drugi wątek o tym samym?
I myślisz, że jak zalozysz 20 nowych o tym samym to nagle ludzie zaczną odpisywac?
Jakbyś miał ten sam problem co ja to tez bys tak robił. Nawet nie wiesz jak ja długo czekałem (i jeszcze musze czekac) na to żeby zagrać w gta 5 na nowym kompie.
Żadnych modów lub dodatkowych rzeczy do gry nie instalowałeś?
Jeżeli nie, to nie wiem. Spróbuj w tedy reinstall, ale lepiej jeszcze poszukaj, bo gra się długo instaluje ;/
Nic nie instalowałem. Zrobiłem nawet reinstall systemu i nadal sa te spadki.
Jeżeli tylko GTA 5 nie chodzi płynnie to jest to wina gry.
Pobierz najnowszy patch i pobaw się opcjami w grze i wpisz sobie w google "gta 5 spadki fps" jest wiele takich tematów a w niektórych piszą co ewentualnie może pomóc.
"W celu zwiększenia poziomu oraz przede wszystkim stabilności wyświetlanych klatek zaleca się ręczną modyfikację ustawień w panelu sterowania nvidia.
Włączenie MFAA oraz 'preferuj maksymalną wydajność' skutkuje powyższym dla kart geforce serii maxwell. [nadesłał dom1nguez]"
Ostatnio zauważyłem, że po zainstalowaniu updateów do Windowsa lagów jest mniej ale nadal czuć te szarpanie tylko rzadziej. I sprawdzałem, że jak zainstaluje NVIDIA GeForce Experience to GTA ma takie spadki FPS, że to szok (nawet na najniższych ustawieniach). Jeżeli usunę ten program to lagów jest mało no ale są. I moim zdaniem jest to wina sterowników do karty graficznej. No ale skąd wziąć jakieś działające sterowniki. Ja sterowniki do karty graficznej instalowałem z płyty dołączonej w zestawie. Możliwe, że się myle, ale GeForce Experience powodował lagi to może sterowniki też.
Witam,
znalazłem już rozwiązanie tego problemu. Ja posiadałem Windows 7, który nie jest już wspierany przez Microsoft przez co nie aktualizowały mi się sterowniki systemowe. Kupienie Windows 10 pomogło, ponieważ Win10 już jest wspierany przez Microsoft i GTA 5 działa jak należy. I jeszcze zauważyłem, że to samo GTA się nie zacinało. Zacinały się również inne gry.
PS. Mm nadzieję, że tym komentarzem pomogłem innym w rozwiązaniu podobnego problemu do mojego.
Na dobrym kompie mówisz? To ja mam "nieco" inną definicję dobrego kompa. Odpowiem krótko: nie, to nie jest dobry komp, a już na pewno nie nadający się do GTA5. Będziesz miał ścinki i nic z tym nie zrobisz, zwłaszcza pisząc tak długie i nudne wątki na forum.