Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Spacery i cycki

10.06.2014 12:48
NajPhil
1
NajPhil
78
Fiu Fiu

Spacery i cycki

Pomijając fakt, że oglądając trochę mi się łapki spociły, to tak przyszło mi do głowy, że te żelbetonowe konstrukcje wciąż się nieźle trzymają, jak na fakt, że powstały w czasach komunizmu.

https://www.facebook.com/photo.php?v=708571192522380&fref=nf
....

10.06.2014 12:54
szymon_majewski
2
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Po pierwsze jaki komunizm. Chyba taki sam, jak despotyzm w Ameryce.

Po drugie trzymaja sie, bo kiedys nie stawiali na maksymalizacje kosztow, tylko po prostu robili co trzeba, zamiast pieprzyc sie z jakims designem i wykonaniem z dykty byla surowosc, stoi do dzisiaj i stac jeszcze bedzie.

Po trzecie ostrzegaj przed takimi filmami, ja nawet ogladajac sie boje jak uj...

10.06.2014 13:00
Janczes
😊
3
odpowiedz
Janczes
201
You'll never walk alone

sporo pęknięć widać było, bałbym sie bez zadnej asekuracji tak chodzic....

ale laska ma poduszke powietrzna :)

10.06.2014 13:10
Maziomir
4
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Jednego nie rozumiem - jak to jest, że sam się wspinam i do tatrzańskiej dwójki, czy scramblingowej piątki w skali szkockiej, nie czuję żadnego stresu. Przechodziłem drogi w tej skali bez asekuracji, a jak widzę filmik tego typu to kręci mi się w głowie i łapię się za fotel. W górach nie mam żadnego poczucia wysokości i potrafię wyłączyć się psychicznie, a tu? Strach, niechęć i poczucie dyskomfortu - nie mogę oglądać dłużej niż dziesięć sekund. I to nie pierwszy raz mam taką reakcję.

10.06.2014 13:15
wert
😊
5
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Po drugie trzymaja sie, bo kiedys nie stawiali na maksymalizacje kosztow, tylko po prostu robili co trzeba - to jest przykład wypowiedzi człowieka który nie ma bladego pojęcia o czym mówi - na zasadzie teraz jest niby źle to dawniej pewnie było jak należy - bzdura wierutna :-).

Pracowałem z gościem co za komuny (tak był kiedyś taki ustrój) budował w Krakowie Prokocimiu/Bierzanowie bloki to opowiadał jak się mu jeden złożył. Okazało się, że na zakładzie prefabrykacji prawie w ogóle nie dali zbrojenia, a na łączeniach płyt (ściany - stropy) zamiast dać 3 pręty jak w książkach pisze, to jak dawali 1 to góra.
O takich rzeczach jak to, że przyjeżdżał materiał na budowę i zaraz wyjeżdżał bo trzeba były komuś na wierchuszce chałupę postawić, to nie wspomnę.

Mogę takich przykładów "fachowości" dać trochę - zapytajcie tych co montują okna w starych blokach jakie są różnice - czasami to nawet nie ma okna do czego chwycić.

10.06.2014 13:23
NajPhil
6
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Mnie też rozbujało na fotelu i faktycznie mogłem ostrzec - sorry Szymon.

Komunizm komunizmem, ale ta konstrukcja nie pełni żadnej roli użytkowej, to jakaś tylko "ozdoba". W życiu bym na to nie wlazł, nawet jeśli byłoby to podwieszone na wysokości pierwszego piętra.

10.06.2014 13:28
cswthomas93pl
7
odpowiedz
cswthomas93pl
148
Legend

To tam jest jakaś konstrukcja?

Forum: Spacery i cycki