Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Smartfon - kilka pytan ;)

25.12.2013 14:39
Keumehi.
1
Keumehi.
19
Konsul

Smartfon - kilka pytan ;)

Czesc. wczoraj na gwiazdke dostalem swojego pierwszego smartfona - a mianowicie samsung galaxy trend (chyba dobrze napisalem ta nazwe ;p). Nie pytam czy jest dobry czy nie, nie jestem wymagajacy, jak na razie spelnia moje oczekiwania

Mam jednak kilka pytan jako ze jest to moj pierwszy tego typu telefon

1. Jak ladowac? Pamietam ze te stare telefony trzeba bylo zawsze wpierw rozladowac maksymalnie i pozniej ladowac przez conajmniej 12h. Jak to sie ma przy smartfonach? Rozladowywac czy wrecz przeciwnie? Mozna zostawiac do ladowania na cala noc czy szkodzi to np. zywotnosci baterii?
2. Zdaje sobie sprawe, ze nie jest to telefon z wyzszej polki i po jakims czasie uzywania moze zaczac po prostu sie zacinac itd (choc mam nadzieje, ze tak nie bedzie). Wiec jak korzystac z tego telefonu aby nie bylo takich przypadkow?
3. Pobralem gre ze sklepu play i przy graniu w ta gre u gory czasami pojawia sie komunikat "znaleziono wirusa, kliknij aby przeskanowac" (w miejscu gdzie pojawiaja sie reklamy). Rozumiem, ze jest to jakas chamska reklama? Bo raczej nie powinno yc takiej sytuacji by plik ze sklepu play byl zainfekowany
4. Bedac juz przy wirusach - potrzebny mi bedzie jakis antywirus na telefon? Pobierac bede tylko i wylacznie z tego wspomnianego sklepu play, z internetu korzytsac ze stron typu facebook, gol itd. Potrzebny czy nie? Jak tak to jaki? :)

Jak na razie to tyle. Z gory dzieki za pomoc :)

25.12.2013 14:44
Marcio
2
odpowiedz
Marcio
119
Legend

1. Formowanie baterii było potrzebne tylko w starych typach baterii, obecnie nie ma już w ogóle takiej potrzeby.
2. Nie instalować mnóstwa nieprzydatnych aplikacji. Ale nawet pomimo tego spodziewaj się konieczności reinstalacji androida w przyszłości żeby odzyskać płynność
3. Reklama - bardzo dobrym sposobem na pozbycie się reklam i zmniejszenie zużycia baterii podczas gier jest na czas grania wyłączyć internet w telefonie :)
4. Nie będzie potrzebny. Po prostu nie instaluj aplikacji spoza marketu ani "podejrzanych" aplikacji z marketu to nie będziesz musiał obciążać telefonu niepotrzebnym antywirusem

25.12.2013 14:45
Volk
3
odpowiedz
Volk
93
Legend

1. dowolnie, staraj sie tylko nie rozladowywac baterii do zera - tak ze juz nie ma sily wstac
2. przed aktualizacja systemu warto poczytac opinie, czy nie wplywa negatywnie na szybkosc dzialania telefonu
3. jest to reklama
4. nie bedzie potrzebny

25.12.2013 14:49
Keumehi.
4
odpowiedz
Keumehi.
19
Konsul

Dziekuje wam za szybkie odpowiedzi i porady, na pewno sie do nich zastosuje! :)

Mam tylko pytanie jak wyglada reinstalacja androida? Domyslam sie, ze jeszcze minie kawal czasu zanim bede musial to zrobic ale wole wiedziec juz teraz ;)

25.12.2013 15:34
zloteuszy
5
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Przeczytaj sobie pierwszy post tam gdzie jest o wgrywaniu. Tak samo sie wgrywa wszystko od nowa. Roznica polega na tym co wgrywasz ale wgranie wyglada tak samo

https://www.gry-online.pl/forum/o-rootowaniu-androidow/z9c39a3f

A jak nie chcesz reklam to wgraj sobie https://adblockplus.org/en/android-install

08.01.2014 01:14
6
odpowiedz
gejm
50
Chorąży

Ad. 3 to chamska reklama ale fakt antywirus by się przydał. Szczególnie jak logujesz się w różnych portalach lub do banków. Sprawdź np. G Datę. To jeden z najlepszych aplikacji na Androida.

Jeśli chodzi o blokowanie reklam to niektóre apki wykrywają próbę blokady i po prostu nie działają.

Forum: Smartfon - kilka pytan ;)