Witam, jestem nowym użytkownikiem forum więc nie wiem czy w dobrym dziale piszę, ale od niedawna (albo i dawna) mam problem z niektórymi grami i komputerem. Gdy pobrałem GTA IV bo chciałem przypomnieć sobie tą grę, w menu zaczęły się ogromne ścinki, to znaczy, że co 0,5 sekundy FPS spadały do 1-3 klatek, za chwile znowu płynnie i tak ciągle, skaczące FPS tak jakby coś je blokowało. No to uruchamiam grę, zaczynam jazdę i dzieje się to samo nie ważne jakie bym dał ustawienia, a wiem, że komputer jest odpowiedni na tą grę, może nie jakiś mega dobry ale po prostu dobry. Kiedyś grałem w tą grę wiele razy na tym komputerze, nawet przed i po formacie i nie miałem takich ścinek. Pobrałem IVMP, wbiłem na jeden z serwerów i działo się dokładnie to samo, ciężko się jeździło, przy ruchu kamerą i poruszaniu się. Między tymi odstępami po pokazach slajdów, czyli co około 0,5 sekundy jak pisałem jest dosyć płynna gra, jednak zaraz łapie dużego doła FPS. Miałem na dysku starą grę, którą dawno nie włączałem (symulator jazdy 2), tam też były identyczne ścięcia jak w GTA IV, nawet na najmniejszych ustawieniach, jednak to i tak nie robi różnicy jakie ustawienia bo nawet na kalkulatorze przy takich wymaganiach by chodziła płynnie. W pubgu, w GTA SA (sprawdzałem na multi bo gram często) FPS są normalne, nic się nie zmieniło, uruchamiałem jeszcze Skyrima i nie widzę różnicy. Naprawdę nie wiem co zrobić... Dodam jeszcze, że czyściłem dzisiaj dokładnie sprzęt wewnątrz i niedawno miałem problem z prądem przez warunki pogodowe i dosyć często rozłączało mi prąd więc mam podejrzenia, że to właśnie od tego, zasilacz czy coś, nie znam się na tym, dlatego proszę was o pomoc, naprawdę nie wiem co z tym zrobić.
Cześć możesz mi podać ile masz gb ramu? Na obecną chwile przejedź kompa ccleanerem prawdopodobnie za dużo to nie da ale warto spróbować. Jeżeli masz możliwość przejedź też adwcleanerem może masz jakiegoś wirusa.
LINKI DO OBY DWÓCH PROGRAMÓW
malwarebytesKROPKAcom/adwcleaner/
wwwKROPKAccleanerKROPKAcom/ccleaner/download
możliwe, że tak już po prostu jest GTA IV lubi dobre procki więc może to jest tego przyczyna. Jeżeli masz Radeona to sprawdź czy wersja driverów to nie jest przypadkiem 10.3 lub niżej. Włącz w grze Vsync. Włącz grę w oknie, zobacz czy nadal się haczy. Tak jak pisałem wcześniej gta lubi dobre procki po prostu jest słabo napisana więc możliwe, że to wina tego. Daj znać czy coś się odcięło jak nie to polecam ci zakup GTA V jeżeli twój komputer da radę :)