Na WinXP ustawilem 192.168.0.1, maska 255.0.0.0, dns pusty
Na Win7 192.168.0.2, maska i dns takie same
Grupa robocza taka sama "Grupa"
Po wpisaniu pingów wszystko ok, są pakiety danych.
Na WinXP wchodzac do grupy roboczej widze oba komputery ale nie moge wejść do komputera win7. Wyświetla sie: \\Win7 nie jest dostepny. Możesz nie miec uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Nir mozna odnalezc sciezki sieciowej.
Na Win7 w grupie roboczej nie widze komputera WinXP :/
Ale jak juz wspomnialem pingi idą dobrze w obie strony. Udostępnialem pliki z wlasciwosci folderu -> udostepnianie.
Jak to rozwiązać żeby móc udostepniać pliki?
Na Win XP w panelu sterowania w ustawieniach sieciowych po lewej stronie będzie coś w stylu "konfiguruj siec w domu lub malej firmie", trzeba przeklikać krótkiego wizarda który zapyta czy chcesz udostępniać pliki i drukarki i coś tam doinstaluje/skonfiguruje. Na Win7 z kolei musisz się dokopać do opcji udostępniania w ustawieniach sieciowych i kliknąć "włącz udostępnianie plików i drukarek" oraz "wyłącz udostępnianie chronione hasłem".
Dokładnych nazw nie podam, bo nie mam pod ręką ani xp ani 7 ale wiele się chyba nie pomyliłem, powinieneś znaleźć. Jak coś to pisz.
Udało się :D Dzieki wielkie. No nie pomyślałbym przez tydzień, że jakiś głupi konfigurator trzeba włączyć...