Witam, od jakiegoś czasu posiadam laptopa Samsung r590 (Core i5 2x 2.60, Nvidia 330m, 4 gb Ramu) i zastanawiam się nad oddaniem go do naprawy. Skłania mnie do tego to że niedawno próbowałem odpalić na nim kilka gierek: Shoguna 2 i Empire Total War, Team Fortress 2, Wiedźmina 2 i każda z tych gier niemiłosiernie ścinała nawet na najniższych ostawieniach. Czy może to być wina tego, że jest to po prostu laptop, a nie PC, czy może trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz? Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuje.
Kupując laptopa do gier powinieneś wybrać coś z dobrą kartą grafiki.. Twoja nie nadaje się do grania w gry a szczególnie w takie jakie Wiedźmin 2. Następnym razem jak będziesz nabywał nowy sprzęt - poproś o pomoc osobę, która chociaż trochę się na tym zna.
Oczywiście na tym laptopie powinieneś pograć komfortowo w gry z niższymi wymaganiami od "Wieśka" najpierw powinieneś zaktualizować sterowniki do karty graficznej. Jeżeli po tym zabiegu nawet gry o niskich wymaganiach sprzętowych będą "klatkować" powinieneś zmierzyć temperatury podzespołów jeżeli będą zbyt wysokie odeślij sprzęt na gwarancje.
Posiadam Samsunga R580 (taki sam sprzętowo jak ten twój) oraz słabszego Samsunga R530 (GF 310m) i zarówno na jednym jak i drugim grałem w Wiedźmina 2 z zadowalającymi efektami, więc u ciebie ewidentnie jest coś nie tak. Na początek polecam zaktualizować sterowniki (może tego nie zrobiłeś i masz jakieś defaultowe), a jeśli to nie pomoże to sprawdź temperatury.
Mam w domu r580 jednak nigdy z niego nie korzystałem pod kątem grania, ale na pewno to sprawdzę,
sterowniki aktualizowałem i wgrywałem ponownie ale nic nie pomogło. A co do temperatur w jaki sposób je mierzyć?
R580 od R590 różni się tylko kolorem i ekranem.
Do mierzenia temperatur jest mnóstwo programów, ale nie mam pojęcia jakie są teraz najlepsze.
a przy mierzeniu temperatur skąd wziąć dane odnośnie temp. maksymalnych itd. bo wątpię żeby było coś takiego na np. stronach producenta
Mam takiego samego kompa.
Graniczna temp. grafiki to 105 st.
Procka chyba 100 st. o ile dobrze pamiętam. Oczywiście te dane są na stronach producenta.
Z wymienionych przez Ciebie grałem tylko Wieśka. Na średnich, z niektórymi rzeczami na niskie, gra nie chodzi jak żyleta ale zadowalająco.
EDIT: A i grałem w TF2 ale ten chodzi bez zarzutów.
przy odpalonym gg, youtubie i programie do pomiaru gpu ma 78 st., hdd 50 st. i rdzenie po 78-79 st.
Dość dużo, chyba że grałeś w coś przed paroma chwilami.
U mnie w tej chwili grafika ma 58 st. Włączony firefox i AQQ.
chyba jednak będę musiał go oddać, nie kupowałem tego laptopa z myślą o graniu jednak wiele ludzi którzy również go posiadają i twierdzi że nie ma problemów z graniem na nim. A ja tak jak już mowilem mam klopoty zeby odpalić byle co