Witam, czy trudne jest samodzielnie zlozenie peceta? Ogladalem rozne filmy na yt i zntego co widzialem to nie potrzeba do tego magistratu.
jedyne czego sie obawiam to tyh delikatnych czynnosci jak np zalozenie procka.
Pozdrawiam :D
Strach jest, ale jak nie bedziesz tego robil po 5 piwach to dasz rade ! :)
Jedna zasada w skladaniu - nic na siłe. Cos gdzies nie chce wejsc to nie wpychamy tylko sprawdzamy dlaczego nie pasuje.
Raczej wszystko jest uproszczone do maksimum, chyba trudniej składać zestaw klocków lego niż komputer.
Najwięcej zabawy chyba podłączyć mini wtyczek do płyty głównej - jak zasilanie, LED, panel przedni. Bo to przewody, które możesz omylnie wpiąć na odwrót. Tutaj trzeba wkładać wtyczki według instrukcji i zwracać uwagę na plus i minus.
Duże złączą mają blokady, tak, że możesz wsadzić wtyczkę albo dobrze, albo nie będzie pasować.
Jeśli masz na jakimś urządzeniu dostęp do netu, to zawsze możesz sprawdzić jakąś kwestię podczas składania.
Najgorszy jest zawsze pierwszy raz, kiedy człowiek się boi właśnie montażu procesora czy chłodzenia, bo to są właśnie newralgiczne momenty. Ale wystarczy trzymać się kilku zasad, a wszystko będzie dobrze:
1. nic na siłę - złącza i sockety są tak skonstruowane, że poszczególne elementy da się podłączyć tylko w jeden sposób. Jak nie chce wejść, to znaczy że robisz to źle.
2. cierpliwość - jeżeli montaż ma trwać godzinę czy dwie, niech trwa. Lepiej stracić trochę czasu niż uszkodzić jakąś część
3. bez paniki - jeżeli po złożeniu komputer nie wystartuje to jeszcze nic takiego, zdarza się dość często że w gąszczu kabli pominie się podłączenie jednego. Wystarczy wtedy na spokojnie obejrzeć czy wszystko jest na pewno dobrze spięte.
Czyli krótko mówiąc wystarczy chłodna głowa i instrukcja.
[edit] Widzę że kiedy ja się rozpisywałem, koledzy powyżej już wyczerpali temat :)
Najwięcej zabawy chyba podłączyć mini wtyczek do płyty głównej - jak zasilanie, LED, panel przedni. Bo to przewody, które możesz omylnie wpiąć na odwrót. Tutaj trzeba wkładać wtyczki według instrukcji i zwracać uwagę na plus i minus.
+1
Reszta to już łatwizna.
NAJWAŻNIEJSZE:
Rozładować ładunki elektrostatyczne na skórze.
Warto poświęcić więcej czasu na montaż radiatora na procku - co by pasta się dobrze i równomiernie rozłożyła.
Cała reszta to banał.
[3]
Nic się nie stanie jeśli wetkniemy przewody odwrotnie czy do nie tych co trzeba pinów - po prostu nie zadziała co ma nie działać.
poszczególne elementy da się podłączyć tylko w jeden sposób
Bzdura. Kiedyś odwiedziłem znajomego, który pracował w serwisie komputerowym. Podczas rozmowy składał komputer i tak się zagadał, że udało mu się odwrotnie włożyć kartę grafiki, śledziem do środka. Wprawdzie były to jeszcze czasy AGP, ale dało się. Nie robił tego na siłę i nie uszkodził grafiki. Do dziś zastanawiamy się jak mu się to udało.
Podczas rozmowy składał komputer i tak się zagadał, że udało mu się odwrotnie włożyć kartę grafiki, śledziem do środka.
To jeszcze nic. Ja byłem kiedyś u znajomego mechanika i tak się zagadaliśmy, że założył felgę zamiast kierownicy. Do dziś zastanawiamy się jak mu się to udało.
Bzdura.
Chłopie... bo coś gdzieś niby raz ale nie do końca...
To podłącz zasilanie do płyty głównej w inny sposób, zainstaluj procesor w innej pozycji, ustaw wentylatory w inną stronę, podłącz napęd sata do innego interfejsu, wsadź sparowane moduły ram w losowe sloty.
Musisz dać namiary na tego geniusza co bym przez przypadek nigdy nie zawitał w jego przybytku.
To jeszcze nic. Ja byłem kiedyś u znajomego mechanika i tak się zagadaliśmy, że założył felgę zamiast kierownicy. Do dziś zastanawiamy się jak mu się to udało.
To jeszcze nic, znajomy jak byl kiedys w wojsku, to tak sie na poligonie zagadal, ze zalozyl helm na lewa strone. Do dzis sie zastanawiamy jak mu sie to udalo!
Haszon --> ale później się obudził? :)
wysiak --> :D
Predoo --> jasne, w razie problemów instrukcja albo Youtube w dłoń i sobie poradzisz.
Yaca Killer -> Nie napisałem, że włączył komputer, tylko że testował płytę i włożył kartę odwrotnie. Ale tak to jest, jak się nie potrafi czytać ze zrozumieniem :)
Yaca Killer -> Nie napisałem, że włączył komputer
A czy ja napisałem, że wybraliśmy się na przejażdżkę?
Jeszcze warto sprawdzić, czy po złożeniu komputera płyta główna nie styka się wkrętkami, które łączą ją z obudową do komputera