Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: samochody samoparkujace - jakie?

16.03.2012 08:55
1
el.kocyk
186
Legend

samochody samoparkujace - jakie?

jak w temacie, mozecie podpowiedziec, ktore auta same parkuja?
zona ma teraz firmowa Lancie Delta, ale w zwiazku ze zmianami podatkowymi w Belgii przestanie to niedlugo byc oplacalne, tzn zawsze sie placilo za auto co miesiac jakas oplate, ale teraz ma ono sporo sie zwiekszyc, wiec prawdpopodobnie bardziej bedzie sie oplacalo cos kupic
ta Lancia sama robi zatoczke i zonie sie to strasznie podoba, chcialaby cos takiego w ewentualnym prywatnym aucie, ale w sumie ja nie mam pojecia, jakie jeszcze auta oprocz tego modelu to robia

prosze sie nie nabijac, zona umie parkowac sama, ale nie lubi, boi sie ze cos puknie itp, woli zaufac maszynie...

16.03.2012 09:28
ksips
2
odpowiedz
ksips
138
Legend

VW (Skoda?) i Fordy z tego co kojarzę mają. Park Assist się to zwie :)

16.03.2012 09:34
Irek22
3
odpowiedz
Irek22
164
Legend

Maseratti.
Nie może jednak mu ufać bezgranicznie, bo żona sama musi pamiętać, że aby coś jej nie puknęło (bez skojarzeń), to musi uważać na to, gdzie i jak szeroko otwiera drzwi, a także przy wysiadaniu i wsiadaniu zawsze sama musi obejrzeć się, czy nie nadjeżdża jakiś inny pojazd albo czy pojazd będący tuż obok ruszając jej (tzn. samochodu) nie zahaczy.

16.03.2012 09:41
4
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

no wlasnie patrze na fordy i chyba tylko focus nowy ma, nie znalazlem nigdzie indziej

Irek22 - nie uscislilem, ale chodzi mi raczej o "normalne" samochody:)
i jasne, ze nie ufa mu bezgranicznie, ale przydaje sie, zwlaszcza ze 95% parkowan robi wlasnie zatoczke

16.03.2012 09:52
Irek22
5
odpowiedz
Irek22
164
Legend
Wideo

el.kocyk [4]
Mój post to było ironiczne nawiązanie do dość głośnego od wczoraj/przedwczoraj tematu w Polsce... ;) Wnioskuję, że mieszkacie w Belgii, więc rozumiem, że mogłeś tego nie skojarzyć.

Jak byś chciał wiedzieć, o co dokładnie mi chodziło, to poniżej podaję linka do owego zdarzenia
http://www.youtube.com/watch?v=qC6ZsD2-uPE

16.03.2012 09:54
kong123
6
odpowiedz
kong123
120
Legend
Wideo

Irek22 jest jeszcze chyba bardzo podniecony tym całym zajściem http://www.youtube.com/watch?v=JoAV0YXJi1g&feature=player_embedded dlatego też jego wypowiedzi nie należy brać zbyt poważnie.

A co do tematu głównego to niestety o tym zbyt wielkiego pojęcia nie mam. Skody zdaje się też posiadają takie ustrojstwo.

16.03.2012 09:57
7
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

ano tak, teraz zobaczylem filmik i widze o co chodzilo:)
no tak to nie robi ani zona, ani ja:)

chyba zostanie zonie ta lancia do kupienia, w sumie nie jest to zle auto...

16.03.2012 10:05
8
odpowiedz
Lutz
173
Legend

vw touran to ma na 100% oczywiscie sa rozne wersje wyposazenia (jak u innych producentow) i to nalezy brac pod uwage.

16.03.2012 10:08
Sizalus
9
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Na pewno jeszcze niektóre Lexusy i Toyoty są oferowane z tym systemem. Szczegółów jednak nie znam.

16.03.2012 10:53
10
odpowiedz
zanonimizowany807452
18
Konsul

Nowe Passaty tez to chyba maja, ale jak pokazali kiedys w Automaniaku, system jest niewiele wart, bo nie jest w stanie sledzic drugiej strony ulicy. Na waskiej uliczce, gdzie z obu stron stoja auta, przy samodzielnym parkowaniu zaczepil wlasnie w samochody stojace po drugiej stronie.

16.03.2012 10:56
11
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

Polony - prawdopodobnie masz racje, system, przynajmniej w Lancii parkuje tylko po 1 stronie ulicy (a czesto przynajmniej u nas sa jednokierunkowe z parkingiem po obu) wiec watpie by mial czujniki z obu stron

ale jak sie go uzywa z rozumem to pomaga
ja wole sobie sam parkowac, bo on wymaga jednak wiecej miejsca i nie zmiesci sie w kazda szczeline gdzie czlowiek da rade, ale jak ktos lubi to czemu nie...

Forum: samochody samoparkujace - jakie?