Witam wszystkich,
przychodzę do was z zapytaniem jak najlepiej rozpocząć kolekcjonowanie zestawów do gry planszowej z uniwersum Warhammer'a?
O co dokładnie mi chodzi? Najlepiej wszystko od początku :)
Od razu powiem że moje doświadczenie z serią jest znikome, wiem że jest to bardzo rozbudowane i raczej po przeglądaniu samych sklepów za wiele się nie dowiem.
Moja styczność z ów grą sięga dawnych czasów (chyba jakieś 15 lat temu), miałem okazję zagrać z kumplami na jakiś targach po czym bardzo nam się to spodobało, wręcz napaliło, co spowodowało tworzenie własnych (nieudolnych) makiet i używanie ludzików z LEGO jako pionków (zasady częściowo zapamiętane + swoje wymyślone z biegiem czasu :D), do tego oczywiście szkolne linijki i kostki. Później kumpel rozpoczął zbierać podobne zestawy z LOTR (już "profesjonalnie"), ale życie jest życiem i przeprowadził się do innego miasta jednocześnie kończąc całą naszą przygodę z strategiami planszowymi.
Moja motywacja i chęci opierają się na dobrych wspomnieniach, to że sprawiało mi to radość, oczywiście w ostatnich latach zdarzało się grać w różne planszówki, ale mimo wszystko za tym rodzajem tęskniłem najbardziej :)
Teraz małymi krokami zbliża się możliwość gry w rodzinnym gronie, gdyż żona również podziela mój entuzjazm co do planszówek, no i rośnie nam mały (mam nadzieję) kompan do gry, którego planuję zachęcić do wspólnej zabawy z mamą i tatą :) oczywiście to potrwa kilka lat zanim będzie zdolny do tego rodzaju zabaw ale uważam że jest to dobry moment aby zacząć kolekcjonować zestawy, malować oraz tworzyć makiety.
TL;TR
Potrzebowałbym rady jak zacząć budować kolekcje do gry planszowej (strategii) Warhammer'a, jakiś poradnik, dobre słowo, czy też link do może jakiegoś poradnika online :)
Sam nie mogę znaleźć nic co mogłoby mi konkretnie pomóc, a wybieranie jednego z zestawów startowych w ciemno jest dla mnie niezbyt dobrym pomysłem (zwłaszcza że jest tego naprawdę dużo).
Z góry dziękuje za odpowiedź,
Pozdrawiam!
Cześć Grabb !
Pierwsza sprawa - Warhammer 40000 to nie planszówka tylko gra bitewna:)
Games Workshop co prawda od kilku już lat posiada kategorie planszówek na bazie figurek z Warhammera i są to kompletne gry do których nic już dokupować nie trzeba, niemniej mechanika jest oparta na zasadach bitewnych, więc to w dużym skrócie zestaw figurek, terenów i specjalnych zasad.
Przykładem takiej gry na bazie zasad WH40 jest Necromunda
https://www.games-workshop.com/en-PL/Necromunda-Underhive-2017-eng
Co sie zaś tyczy klasycznych pojedynków armii w świecie WH40 to rozpoczęcie zabawy jest całkiem prostą sprawą.
Najlepiej zacząć od startera. Warhammer 40000 to starcia armii, rozbudowa swoich oddziałów, malowanie, i podziwianie jak to wszystko prezentuje się na półce :D
W starterze masz od razu wydrukowane zasady, dwie armie, jeszcze trochę makulatury, kości oraz linijkę ataku. Często na taki starter składa się w dwie osoby by każdy wziął dla siebie jedną z dwóch armii i taki deal wychodzi dużo bardziej korzystnie niż kupno startera przez pojedyńczą osobę. Oczywiście pisałeś że żona bardzo chętnie by z tobą zagrała więc macie od razu dwie armie którymi możecie się ścierać na stole ku chwale Imperatora!
Aktualny starter masz tutaj - https://www.games-workshop.com/en-PL/Warhammer-40000-dark-imperium-eng-2017
I w tym momencie miejąc podstawy powinienieś zdecydować czym chcesz grać.
Warhammer 40000 to sporo ras i istot do wyboru, możesz wyjść z założenie że jedna z frakcji obecna w starterze podoba ci się na tyle że chcesz "w nią iść". Masz wtedy ułatwione zadanie bo szkielet armii masz i jedynie dokupujesz co ci się podoba.
Przy tworzeniu armii od zera będziesz musiał trochę więcej w to zainwestować. Potrzebny będzie ci Codex danej armii. Są tam informacje o statystykach danej jednostki, jej umiejętnościach specjalnych.
W idealnym świecie powinieneś po prostu kupić tą książke i sięgać do niej gdy będzie potrzebna...ale wiemy jakie są realia i wpisując frazę w Google nie będziesz miał większych problemów ze znalezieniem PDF'u każdej frakcji i kupno Codexu jest raczej traktowane jako element kolekcjonerski.
Przykład Codexu danej frakcji masz tutaj - https://www.games-workshop.com/en-PL/Codex-Necrons-2018-ENG
Kupując jednostki i nowych wojowników do twojej armii masz właściwie pełną dowolność w obrębie swojej frakcji. Jeżeli chcesz grać dla zabawy to w zasadzie możesz brać co ci się podoba/na co cię stać.
Linki które Ci wysyłałem pochodzą bezpośrednio od wydawcy, ale ich ceny są dosyć wysokie i spokojnie dany model możesz znaleźć nawet kilkadziesiąt złotych taniej gdzieś indziej. Bardzo popularnym procederem jest odkupywanie figurek od ludzi którzy daną frakcją już nie grają.
Na Facebook'u jest pełno grup temu poświęconych - Polskie Mini Targowisko będzie najlepszym miejscem do tego
W ramach małej autopromocji mogę ci dać też link do kilku rzeczy z naszego sklepu. My co prawda nie sprzedajemy na co dzien figurek do Warhammera ale wpadło nam ostatnio pare zestawów.
Cene Tactical Squad ustaliłem na najtańszym poziomie na polskim internecie w momencie wystawiania więc jeżeli coś się nie zmieniło to powinna to być dobra oferta na ten oddział :D
https://robson.pl/produkty,figurki,474.html
Natomiast jeżeli chciałbyś zacząć grać bardziej poważnie i przetestować swoją bitwę w armii to osobiście polecam udać się do Złotych Tarasów w Warszawie jeżeli masz taką możliwość. Jest tam oficjalny sklep GW i o ile o kupnie czegokolwiek tam już wyżej się wypowiedziałem, to masz tam regularnie organizowane walki i wydarzenia.
Dostaniesz tam też informacje na temat Punktacji Armii - walki muszą być zbalansowane a każda jednostka, każdy dodatkowy ekwipunek do punkty, i w danych ramach zawsze musisz się zmieścić. GW na Złotych posiada oczywiście swój fanpage i tam też możesz otrzymać wszystkie interesujace cię informacje.
W samej Warszawie znajdziesz też inne miejsca do grania ale w GW Złotych byłem nie raz i widziałem jak jest to tam zorganizowane.
W kwestii punktów - Tu zaczyna się zabawa i fanowskie grupy. Tutaj możesz juz kombinować jak zmieścić się w danym pułapie dysponując tym co masz. Są specjalne programy i kalkulatory do obliczania punktów armii więc jest to już pole stałego ulepszania swojej strategii.
Acha, makiety to już totalnie opcjonalna zabawa - jeżeli masz stół lub podłogę w swoim domu to znaczy że masz już obszar do grania ^^
Tak to by się pokrótce prezentowało. Mam nadzieję że udało mi się choć trochę pomóc.
Teraz akurat rozpoczęcie przygody z Warhamemrem 40K jest bardzo wygodną sprawą i wszystko tak naprawde sprowadza się do tego ile z domowego budżetu chciałbyć na to ambitne hobby przeznaczyć ;)
Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedz!
Przepraszam za moje błędne nazewnictwo, od teraz będę używał terminu "gra bitewna",
bo o to mi chodzi :D
Chyba wspomniane Codex'y będą najlepszym początkiem aby zapoznać się które frakcje najbardziej mnie interesują. Na początek pomogę sobie pdf'ami ale z czasem jak zdecyduje się na konkrety na pewno zakupię i fizyczne kopie, jednak jak mam coś w ręce to lepiej mi się to czyta niż z ekranu :)
Finansowo to spoko, wiem ile takie rzeczy kosztują i nie widzę w tym większego problemu, starter zakupie niedługo, a reszta z napływem informacji i potrzeb będzie nabywana etapowo z biegiem czasu. Planuje mieć naprawdę dużą kolekcję, do czasu aż mój brzdąc będzie mógł grać z nami (a to będzie kilka lat :))
Co do miejsca na mapy to mam jakieś 96m2 strychu który mogę wykorzystać, a tam 2 stare stoły do pingponga które będą idealne :D od malowania będzie żona, która i tak zajmuje się takimi rzeczami i ma w zasadzie cały profesjonalny sprzęt do tego, a ja sam robię dużo różnych rzeczy na warsztacie + modelarstwo więc makiety to będzie sama przyjemność :) wystarczą chęci i trochę pracy po pracy, ale wszystko na spokojnie.
Co do złotych tarasów to wiem, byłem kiedyś ale sam jestem z Wrocławia i też mamy takie miejsca, może nie koniecznie oficjalny sklep GW (chociaż może jest, nie wiem), ale jak kiedyś grało się w Magica to bywało się w takich tawernach :) kiedyś odwiedzę Tarasy ponownie.
W wolnej chwili zabieram się za codex'y, na pewno nakierują mnie w odpowiednie zestawy (swoją drogą nigdzie wcześniej nie widziałem wzmianki o nich, albo były brane jako rzecz oczywista)
Jeszcze raz dzięki za pomoc!
P.S.
co do wspomnianych planszówek które są ready to play, to miałem przyjemność. Kiedyś żona ustawiła nas z jej kumplem i jego dziewczyną na "planszówkę WH" i na samą wieść skakałem z radości (myślałem że to będzie właśnie gra bitewna), niestety gdy się spotkaliśmy doznałem rozczarowania, mimo to wciąż super się grało :)
Ayep, dokładnie jakieś 15km od Wrocławia. Domyślam się że jest dosyć rozbudowane (przynajmniej kilka lat temu było sporo), ale nie do końca interesuje mnie hardcorowe granie czy spotykanie się na gry, bardziej w domowym gronie, ale zobaczymy jak wyjdzie :)
Planuję niedługo wybrać się na Ruską podpytać co nieco, pamiętam że był tam całkiem spoko lokal, nazwy niestety nie pamiętam.
Jedyne co mnie ogranicza to czas na takie wycieczki :)
Bolter na jana pawła, bez problemu znajdziesz.
Jak coś to mamy swoje forum: https://wargaming.wroclaw.pl/forum/index.php
Albo na FB - Warhammer 40.000 - Wrocław