Witam. Pytanko między różnica w grach na dysku HDD a SSD. Chodzi mi o to, że głównie co zaobserwowałem to krótsze ładowanie się gry, czy wejść do menu i itp. Ale na samą poprawę np. FPS to nie wpływa. Przeprowadziłem próbę na 2 grach i jedyna różnica jaka była to te krótsze ładowania (sorki za składnie w zdaniach). I teraz pytanie, czy ktoś może mi odp. czy mam racje, czy nie?
Wpływa, lub może wpływać, zwłaszcza jak się zapieprza przez mapę z dużą prędkością i jest wiele obiektów do wczytania.
xDDDDD
wpływa lub może...lub może jednak nie albo wpływa? xDDDD
Dziś jeszcze zrobiłem test na kolejnej grze i jedyne różnice to prędkości wczytywania się gry, map, przedmiotów i itp. Samą ilość FPS czy poprawa grafiki nie zaistniała. Dzieki za odp. Malcanthet ;).
5sek w google.
Choć dysk SSD, sam w sobie, nie wpływa na płynność gry i wyniki potyczek, to ma inne zalety, które zostaną docenione przez graczy (na przykład szybszą instalację i uruchamianie gier)
Spoko. Wiem że na google pisze, ale bardziej chodziło mi o ludzi z tego forum, aby dali mi odp.
Gdyby tak było trafilbys w sieci na mase materiałów o tym. Każdy model ma inną prędkość w różnych zastosowaniach, do tego ta praca może wynosić od kilkuset MB/s aż do kilku GB/s.
Walka na klatki byla by jak na miecze, a nawet przy czasach wczytywania różnice między dyskami ssd/nvme to 10-30%
HDD to Fiat 126
SSD to Porsche 911 Turbo
Te auta łączy silnik z tyłu oraz napęd na tylne koła. I w sumie tylko tyle.
grając w kingdom come deliverance i mając grę na SSD grało mi się dużo płynniej niż na HDD tak samo mam z GTA 5
Na HDD miałem ogromne spadki co chwile do 0fps w GTA V. Dysk miał 10Lat wiec bez porównania xD wiadomo dlaczego się zacinało.
Co do gier- różnicy w FPS nie ma.
Co do systemu- nigdy nie zainstaluje :na niczym systemu na HDD