Nie wiem, czy na forum jest jakiś użyszkodnik Kosmity. W sumie zdziwiłbym się, gdybym dostał jakąś odpowiedź :P.
Nic tam, spróbujemy.
Czy można wymienić kartę graficzną w Alienware M17X? Podejrzewam, że się da, bo skorupa wszędzie jest taka sama, jedynie bebechy różne. Przy okazji chciałbym wymienić dysk na SSD. Nie wiem, czy ktokolwiek z Was wymieniał flaczki w Alienware, ale jeśli tak, to czy robiliście to własnoręcznie, czy przez serwis?
do ramków i hdd wzywałem techników, ale to firmowy sprzęt i władcą jego jest synek prezesa :)
Chyba sobie faktycznie odpuszczę. Może w przypadku dysku SSD się zastanowię, bo to nie powinien być kłopot, ale z tego, co widzę, mobilne GPU/procki są droższe niż niejeden w pełni funkcjonalny zestaw komputerowy. W sumie kosmitę i tak traktuję jako DTR i jego zadaniem jest stać na półce i nie ruszać się stamtąd nigdy. Jak więc już dokona swego żywota, pewnie zainwestuję w porządnego blaszaka.
Tak właśnie zrobię. Ogólnie trudno mi zagrzać tyłek w jednym miejscu i co 2 lata zmieniam miejsce zamieszkania. Za pół roku wyjeżdżam na kolejny kontrakt, tak więc na początku wybrałem właśnie kosmitę, ze względu na "mobilność" :). Po drodze jednak tyle rzeczy mi się namagazynowało (głównie związanych z gotowaniem), że bez wynajęcia firmy do przeprowadzki lub samochodu i tak się nie obejdzie. Na wszelakie konferencje wyjeżdżam z małym, mobilnym laptopem, a Alienware i tak zostawiam w domu. Jest de facto podpięty pod zewnętrzny monitor i zewnętrzną klawiaturę. Niby łatwiej go przewieźć, ale ostatnim razem przemieszczałem go w dniu przeprowadzki do Francji (czyli 3 lata temu). Chyba najrozsądniej będzie poczekać jeszcze te pół roku, następnie spieniężyć go za tyle, za ile ktoś weźmie i kupić porządnego blaszaka, który w praktyce spełni identyczną funkcję.
Dorzucić drugi dysk to nie problem. Z kartą graficzną gorzej - dostęp jest prosty lecz trzeba by dopasować (układ chłodzenia itp) więc nie wiadomo czy gra warta świeczki.
ftp://ftp.dell.com/Manuals/all-products/esuprt_laptop/esuprt_alienware_laptops/alienware-m17x-r3_Service%20Manual_en-us.pdf
Faktycznie z tym za dużo bawienia się.
Trochę korci dodatkowy dysk, bo w lapku roboczym mam SSD i wszystko działa jak burza. Ostatecznie jednak się wstrzymam te kilka miesięcy i po przeprowadzce kupię porządną stacjonarkę :).
Dzięki za manual.