Tak jak w temacie borykam sie z dosc uciazliwym problemem, przedstawie wam go od a-z.
W jednym pokoju umieszczony jest komputer (admin) polaczony przewodowo z routerem Edimax BR-6225n. W drugim pokoju lacze sie bezprzewodowo z routerem za pomoca programu Edimax Wireless LAN, jak sie okazuje sila sygnalu wynosi 52%. z szybkosci lacza jestem w miare zadowolony http://ping-test.pl/test/100334 ,ale najwieksza wada jest stabilnosc lacza ktora mnie wkur****. czesto internet sie rozlacza czy poprostu polaczenie jest cholernie niestabilnie (pingi w grach sieciowych lataja jak szalone :D). Troche myslalem nad rozwiazaniem tego problemu:
1.Chcialem przeciagnac kabel takze do mojego komputera ale nie wiem czy jest to mozliwe (wydaje mi sie ze ten router nie ma na tyle wtyczek oraz nie wiem jaki dokladnie kabel kupic)
2.Myslalem nad kupnem jakiejs antenki na tyle mocnej by sygnal byl 100% wystarczajacy, ale nie mam pojecia czy tak to dziala (podlacze antenke i co dalej? wlasnie, nie mam pojecia i dlatego prosze o wasza pomoc. Jakie jest najlepsze rozwiazanie i dlaczego i jak sie tego problemu szybko pozbyc! Prosze o wasza pomoc ;p
ps. odp typu kup nowy router moga byc ale tylko wtedy kiedy przekonasz moich rodzicow ;p
najprosciej bedzie przeciagnac kabel - masz 4 porty lan w routerze - masz gdzie sie wpiac. Jaki kabel sieciowy kupic? dowolny - byle byl wystarczajaco dlugi.
Wtyczek jest cztery. Kabel wystarczy zwykly, sieciowy - jesli tylko masz mozliwosc pociagniecia go, to mozesz sprobowac, zmierz jaka odleglosc potrzebujesz, i do kilkunastu metrow nie bedzie zadnego problemu, potrzebny kabel zrobia ci na miejscu w praktycznie dowolnym sklepie/serwisie komputerowym (cena teraz to zgaduje, pewnie z 2 zl za metr?). Ja bym jednak zaczal od zmiany kanalu na jakim wifi dziala, jesli mieszkasz w bloku, to spora szansa, ze w okolicy jest kilka-kilkanascie innych sieci, jesli dzialaja na tym samym kanale, co twoja, to moze przeszkadzac. Do sprawdzenia wolnych kanalow jest np program Wifi Analyzer na dowolna komorke z Androidem, jest tez cos na kompa, ale nie pamietam nazwy (bo zawsze do tego uzywam po prostu komorki) - niech ktos podpowie.
Oczywiscie ze kabel jest najlepszy bo na baze (router) pingi 1ms nawet jak masz obciążone 50mbit (100mbit lan) czy 500mbit (1gbps) to i tak masz 1ms.
Jednak jeżeli byś chciał nadal siedzieć na radiówce to polecam Tplinka 422/722, karta na usb na chipsecie 100mw (20db). Do karty standardowo jest 4db antenka - calosc powinna pomóc.
No ale co kabel to kabel, bez dwóch zdan.
zalozmy ze podlaczam kabel, elgancko podpiety hura hura i co potem wszystko sie samo "zaktualizuje" czy cos trzeba skonfigurowac?
Jak router ma włączone DHCP a pewnie ma to wszystko automatycznie "się zrobi"
Kurde nie przeczytałem dokładnie wypowiedzi wysiaka - mały hint odnośnie kanałów :)
Możesz sprawdzic kanały - router nadaje przewaznie na 7 albo 11. Czasami jak jest za dużo sieci w okolicy na tym samym kanale to się kiełbasi. Spróbuj zmienic kanał na 1, 3, 5, 13 albo 2, 4, 10. Jak siedzą tam kumaci goscie z radiówek to skaczą co dwa kanały by nie przeszkadzać innym.
Jak masz 7 - sprawdz 1,3,5,9,11,13 oraz 2,4,10,12
Jak masz 11 - sprawdz 1,3,5,7,9,13 oraz 2,4,6,8
Mozesz zmiejszyc też maksymalną przepustowosć routera, wraz ze zmniejszeniem maksymalnej przepustowosci wzrasta czulosc a co za tym idzie stabilnosc. Ustaw na sztywno któreś z 11/22/24/36mbit i zobacz, może pomoże.