Wcisneli mi za darmo router od CISCO model EPC3925. Jak za darmo to biore, a monter zachwalal, ze na calym mieszkaniu bedzie bezproblemowy dostep do sieci wifi.
Mieszkanie okolo 43 metrow kwadratowych. Nie bylo tak kalorowo jak mowilem. W kiblu, ktory jest oddalony od routera o jakies 10 metrow zasieg jest fatalny, a w pokoju za sciana (cegla) PS3 multi straszliwie.
Pomyslalem, ze podepne do tego rotuera drugi router, ktory mam w zapasie z wiekszym zasiegiem. I tutaj pojawia sie problem. Nie moge wejsc w konfiguracje routera od Multimedii, bo go konfiguruje sie przez ich strone, ktora jest bardzo uboga w opcje. NA infolini pan powiedzial mi, ze nie wie czy da sie polaczyc z routerem. Macie jakies pomysly jak to obejsc?
Nie wiem jaką masz adresację, ale na tym drugim routerze(z większym zasięgiem) ustaw jakiś adres z puli DHCP pierwszego i tam wyłącz DHCP, teraz drugi router będzie robił za Access Point.
Siwy346 w konfiguracji przez strone mam do wyboru tylko nazwe sieci, haslo oraz kanal :)
edit: No i PS3 Media Server nie dziala, bo pewnie jakies porty sa poblokowane...
Otwórz wiersz poleceń na kompie.
Wpisz ipconfig. Wyświetli Ci Twój adres IP. Będzie np. 192.168.1.1.
Weź sobie ten drugi router i ustaw mu adres LAN z tej samej klasy, np 192.168.1.10 (maska też się musi zgadzać) i wyłącz DHCP. I podłącz do routera, który dostałeś od multimedi. W tym momencie Twój drugi router będzie robił za AP. A tego Cisco zostaw w spokoju. Przez WiFi będziesz się łączył do drugiego Routera.
Siwy346 w tym sek, ze wszystkie kompy maja przyporzadkowany jeden adres publiczny. Nie jest on w ogole z puli 192.168.xxx.xxx :)
Nie jest możliwe aby wszystkie komputery miały jeden i ten sam adres. Rozumiem, że jakiś router miałeś podłączony wcześniej?
Wpisz sobie ipconfig na swoich komputerach i podaj wyniki.
A PS3 jak jest skonfigurowane?
Siwy346 stacjonarny po kablu ma ip 94.78.163.79, laptop 94.78.166.149. Nie wiem jak sprawdzalem wczesniej :)
Wczesniej mialem siec osiedlowa i bez problemu skonfigurowany router na wszystkie urzadzenia.
PS3 laczy sie przez wifi. Internet dziala ale z Media Servers sie nie laczy.
To są adresy przyznawane przed DHCP? Jaką masz bramę domyślną?
Mam na myśli teraźniejszą sytuację kiedy korzystasz z tego routera co Ci dali.
To jeszcze powiedz co jest z tym DHCP.
Użyj programu Angry IP Scanner. Wpisz tam zakres adresów od 94.78.163.0 do 94.78.163.255 - w ten sposó sprawdzimy jaki adres możemy nadać drugiemu routerowi.
Siwy346 nie rozumiem pytania o DHCP :) W ogole nie mam dostepu do puli adresow jakie sa mi przydzielane.
Angry IP Scanner powiedzial, ze nic nie jest dostepne.
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/change-tcp-ip-settings
Którą kropkę masz tu zaznaczoną?
Uzyskaj adres IP automatycznie
czy
Użyj następującego adresu IP
?
Podejrzewam, że DHCP jest, tylko zastanawia mnie skąd taka adresacja Twoich urządzeń.
Niemniej jednak na tą chwilę: ja bym zrobił tak, wziął drugi router. Wszedł do konfiguracji, do zakładki LAN i ustawił mu adres: 94.78.163.100 i Bramę taką samą jak w tamtym routerze.
Później trzeba wyłączyć DHCP, ustawić nazwę i hasło do WiFi.
Automatycznie ma uzyskiwac adres. Sprawdze tak jak mowisz. Jutro napisze co i jak. Dzieki :)
Mam ten sam router i jestem w tej samej sieci. Osobiście mam podpięty pod ten modem router Linksys(wrt160) i wszystko działa bezproblemowo, dziwne że nie jesteś w stanie się połączyć z siecią.
Zasadniczo to przy jakichkolwiek problemach działało proste (włączyć i wyłączyć) tzn. Podłączyłem router, skonfigurowałem za pomocą dołączonego oprogramowania i zresetowałem modem.