Cześć wszystkim. Po kilku latach z moim sprzętem zdecydowałem się na wymianę części sprzętu na nowy, ponieważ chciałbym zyskać troche płynności w nowszych grach.
sprzęt jaki aktualnie posiadam to:
-Karta graficzna Zotac GeForce GTX 970 AMP! Omega Edition 4GB
-Procesor intel xeon x3440 2.5 GHz podkręcony do 3.5
-2x4 Gb RAM ballistix sport DDR3 - 1600
-Płyta główna P7H55-M PRO
-zasilacz Thermaltake Smart SE 530W
-CHłodzenie procka VTG 512D
Docelowo chciałem wymienić płytę główną, procesor oraz dokupić lub wymienić RAM. Ewentualnie samą MOBO + CPU jeśli cena ramu na tyle zaniży budżet, że lepiej będzie kupić ram później na rzecz lepszego procka. Chciałbym żeby, o ile to możliwe, procesor starczył by zagrać w najnowsze tytułu kilku najbliższych lat, tak żeby się już nie musieć nim martwić, a resztę podzespołów bym sukcesywnie wymieniał jak finanse pozwolą.
Przeznaczenie komputera głównie gry i podstawowe użytkowanie tj. przeglądarka, filmy..
Budżet jaki mam to 2000zł. Proszę o pomoc i opinie w wyborze sprzętu. Pozdrawiam
:D
Tutaj może być ciężko przy Twoich wymaganiach.
Tak naprawdę chcesz wymienić praktycznie wszystko oprócz karty która też już najwyższych lotów nie jest. Jakbyś sobie tysiaka dozbierał to już byś miał nowy komputer ew. z jakąś używaną częścią który spełniłby Twoje oczekiwania. Obecnie ram ddr4 16gb to już standard praktycznie,a wymiana samego procka da nic albo mało.
Mi tutaj bardziej chodzi o to, że:
Wymienisz procesor = nic to nie da bo i tak ram i grafika bo ,,zablokują"
Wymienisz procesor i ram = nadal zostaje problem grafiki (już nie wspomnę, że to są stare kości ram)
Wymienisz grafikę i ram = znowu to samo
Nie twierdzę, że taka inwestycja nic by nie dała, ale byłaby nie współmierna koszt - efekt, kiedy za nie wiele większą cenę możesz sobie złożyć nowy zestaw który da ogromne efekty dodatnie. Ewentualnie zasilacz zostawić bo powinien sobie poradzić, tylko sprawdzić wcześniej czy nie jest na czarnej liście.
Dlaczego na AMD? Pytam z ciekawości. W głowie mi się utarły opinie, że jak do gier to intel :P
Ja podpisuję się pod tym co koledzy wyżej napisali, żeby wymienić zestaw ew. grafikę później, po prostu inaczej to ująłem.
A koledzy proponują Ci AMD prawdopodobnie dlatego, że po prostu pozwala złożyć dobry, średniej jakości zestaw za niższą cenę. Niestety z AMD musisz liczyć na pomoc panów wyżej bo jestem fanboyem zestawu nvidia + intel :D
GPU zostaw. GTX 970 to wciąż dobre GPU, które radzi sobie z każdą grą. U Ciebie jednak ta karta się marnuje, bo CPU nie wyrabia.
Co do modernizacji w swoim budżecie masz 3 opcje:
i5 9400F + płyta + RAM = ok. 1300 zł
i5 9600KF + j.w = ok. 1650 zł
Ryzen 3600 + j.w = też. ok. 1650 zł.
Podaję i5 9400F, bo w swojej półce cenowej to świetny CPU do gier.
Wybór między i5 9600, a Ryzenem 3600, to już nie taka prosta sprawa. Ryzen ma więcej mocy wielordzeniowej, a i5 lepiej radzi sobie w grach, z tym że to są różnice dla tych, co celują w 120-240 fps.
Wszystkie 3 procesory poradzą sobie w 60 fps bez problemu.
Ryzen może być trochę bardziej przyszłościowym wyborem, bo po premierze konsol gry będą coraz lepiej wykorzystywać Ryzeny, a do tego podstawka AM4 daje możliwość zamontowania bardzo mocnych CPU w przyszłości. W przypadku Intela raczej będzie nowa podstawka w kolejnej serii CPU.
Pamiętaj że do 9600KF trzeba chłodzenie kupić chyba że ktoś lubi dźwięk silnika odrzutowego.
Plyta to celowac w klasyk już
B450 msi/gigabyte/asus 400-500 zl
albo i w nowszą X470 ok 700 (teraz bym to bral)
Ram osobiście bralbym w 1 kosci 16GB
By za pare miesiecy/rok wsadzić drugą taką samą kość.
Ciekawi mnie jak Ryzen toleruje Goodram Irdm 16GB 3600 za 300 zl
Do tego Ryzen hm może warto 8 core Ryzen 2700x ? 780 zl
lub 3600 - 870 zl
Potrzebny dysk m.2 ssd
Np Samsung m.2 860 evo 500 GB - 400 zl
Może obudowa też nowa. Pomyśleć nad wysokością o ile kiedys może być procek wodowany
Dzięki wszystkim za spory odzew. Argument, że podstawka AM4 pozwala na późniejszą wymianę procesora na lepsze przekonuje mnie za ryzenem 3600. Płyta główna B450 spośród tych 3 rozumiem do mojego wyboru, że tak powiem kosmetycznego lub sympatii do firmy? Co do ramu, Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3200MHz będzie ok?
SSD mam GOOD RAM CX300. Jeśli będzie trzeba to wymienię. Obudowa MODECOM OBERON PRO
Płyta najlepiej jak będzie MSI MAX na innych musisz aktualizować BIOS. Ja bym wybrał te RAMy https://www.x-kom.pl/p/265068-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-3200mhz-viper-4-cl16-2x8gb.html
Zastanawiam się czy nie wziąc ryzena 3600 ale o taktowaniu 3.8GHz za 1079zł. Opłaca się?