Witam,chciałbym przedstawić Wam moją AMATORSKĄ recenzję gry Metro : 2033
Proszę o to, abyście ją ocenili i opisali jakie błędy popełniłem. Nie szczędźcie gorzkich słów :)
A więc zaczynamy:
Wstęp
Gdy kilka lat temu światło dzienne ujrzała gra S.T.A.L.K.E.R. Cień Czarnobyla,okazało się, że jest to jedna z najlepszych pozycji wśród shooterów z elementami RPG... Fabuła, klimat, akcja, po prostu wszystko w tej grze było dobre. Ciężko wymienić jej minusy, ale nawet najlepsze w najlepsze tytuły nie da się grać bez końca.
Około rok później wyszła druga część-Czyste niebo. Od razu wiadome było, iż nie będzie tak świetna jak poprzedniczka i nie powtórzy jej sukcesu.Była bardziej monotonna, brakowało klimatu, a fabuła trochę zubożała.
Gdy nie tak dawno wyszła trzecia część z serii, czyli Zew Prypeci gracze mieli nadzieję, że wróci ona do korzeni i także będzie hitem.
Rzeczywiście, poprawiono niektóre błędy, lecz znowu jej czegoś zabrakło, choć sam nie potrafię określić czego.
I wtedy usłyszeliśmy o grze Metro : 2033, która wywodziła się od książki pod tym samym tytułem.
Zapowiadała się świetnie, więc sprawdźmy jak jest.
Wydawcy
Grę stworzyło studio 4A Games, a wydawcą jest dosyć znane THQ. W Polsce dystrybucją gry zajmuje się Cenega Poland.
Fabuła
Fabuła jest mocną stroną Metro 2033, ogółem mówiąc:
Nastała apokalipsa, przetrwali tylko ci, którzy w tym czasie byli w moskiewskim metrze.
Ludzie zamieszkali w podziemiach, mając broń i amunicję odpierali ataki mutantów.
Głównym bohaterem jest niejaki Artyom, którego zna większość ludzi podziemia.
Ma on za zadanie dostać się na powierzchnię , aby wyjaśnić zagadkę apokalipsy,zniszczyć potwory i pomóc kompanom wrócić do swoich domostw.
Bronie / Przeciwnicy
Zacznijmy od tego, że uzbrojenia oraz przeciwników jest dość mało. W nasze ręce oddano
nóż, pistolet, 2 rodzaje strzelb, karabin maszynowy i półautomatyczny, broń pneumatyczną i granaty.
Plusem jest to, iż można je modyfikować, np.dodając bagnet, element zwiększający zadawane obrażenia czy polepszający celność.
Podstawowych broni jest osiem nie wliczając ulepszeń, co jak na dzisiejsze czasy jest niewielką ilością
Nie lepiej jest z przeciwnikami-napotkamy ich na swej drodze około pięciu rodzajów . Różnią się od siebie jedynie obecnością pancerza lub jego brakiem. Można je podzielić na latające i naziemne.
Dużym minusem jest SI-przeciwnicy czasami gubią się dopiero po jakimś czasie zaczynają nas atakować.
Chciałbym wspomnieć o gadżetach, które wnoszą troszkę smaczków do gry. Są to:
-Dziennik i zapalniczka, pokazujące co mamy zrobić, aby wykonać daną misję
-Latarka
-Maska tlenowa i filtry , pozwalające na pobyt na powierzchni
Grafika
Grafika stoi na wysokim poziomie, tekstury są ładne szczególnie otoczenie wygląda dobrze, a twarze ludzi i wygląd przeciwników nie odstają od reszty, tak jak miało to miejsce np. w Crysisie, gdzie otoczenie było świetnie wykonane, a twarze i mimika słabo.
Jest jedno ''ale'' - trzeba mieć naprawdę dobry komputer ,aby pograć na najwyższych detalach... Tutaj programiści się nie postarali.
Dźwięk
Tu nie jest źle - głosy ludzi są dobrze dopasowane i nagrane, a ryki i odgłosy potworów dobrze wykonane.
Nie mam się do czego przyczepić, bo panowie z 4A Games się postarali :)
Podsumowanie
Podsumowując, uważam, że nie wykorzystano potencjału drzemiącego w tej grze. Metro : 2033 po dojściu do około połowy rozgrywki staje się nudne. O ile walka pod ziemią i zwiedzanie ludzkich osad jest ciekawe o tyle bytowanie na powierzchni jest po jakimś czasie nudne i monotonne.
Ocena
+Fabuła
+Klimat
+Grafika
+Dźwięk
- Po pewnym czasie monotonność
-Mała ilość wrogów i broni
-Wymagania
-SI przeciwników
Oceniam tę grę na 80%, nie jest zła i może wypełnić oczekiwanie na kolejnego S.T.A.L.K.E.R.A :)
autor : marcus alex fenix
To by było na tyle dziękuję za uwagę :)
No to jest jego recenzja i chce abyśmy ją ocenili.
Ja bym powiedział, że to jest info do encyklopedii (patrząc na ilość tekstu). IMHO recki to tak od 5k znaków idą.
Garść ogólnych uwag:
- opisz to, co jest najważniejsze,
- nie trzymaj się tak sztywno ram kompozycji,
- najważniejsze aspekty opisz szerzej,
- nie sil się na wydumane zwroty, bo beznadziejnie Ci to wychodzi (zresztą tak samo, jak wszystkim innym początkującym),
- znacznie bardziej ciekawi mnie, jak ma się sprawa misji (czy schematyczne, na czym polegają itp.) niż to, kto tę grę wydał.
raziel88ck<--- może Ty mu pomożesz?
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=10246983
EDIT:powiedzmy że to jest opis gry ;)
0/10
Ale lepsze zero niż nic... :)
Aż podbiję. :D
Nieźle się uśmiałem, czytając moją reckę, wrzuconą tu rok temu. :) To tak na poprawę humoru.
P.S. - teraz piszę lepiej, wtedy do były dopiero początki mojej kariery.
Dla gorzej widzących:
Wątek sprzed roku