Witam mam obecnie w komputerze 2x4gb 2666mhz 15cl i kupiłem 2x8 2400mhz 14cl wszystko od fury hyperX i czy będzie mi to działać jeśli włożę i te pamięci i te dodam że mam procesor i3 8100 i on zwalnia pamięci do 2400mhz ponieważ tyle maksymalnie on obsługuje
Przepraszam za błędy ortograficzne i dziękuje za odpowiedzi z góry ??
A do czego ci 24 GB przy tym cpu czy innym ? Nawet jeśli pójdzie.
Lepiej spróbować odpalić tylko dual na 2x8 2400
Po co mi 24 mam obecnie 8gb i często mam 100% zużycia pamięci dla tego kupiłem 2x8 a nie chce mi się użerać na olx z bezmózgimi którzy proponują mi polowe podanej ceny lub zadają pytania z dupy i sprzedawać tego ramu więc go zostawię sobie a w przyszłości na pewno wsadzę do kompa i7 8700 mam dobrą płytę na chipsecie b360 chłodzenie tez nawet dobre, zasilacz 650w kartę rx 580 8gb
Tylko zastanawiam sie czy taka kombinacja nie zaszkodzi. Bo może test jest jakiś który pokaże wyższość w grach 2x8 nad tym zestawem
Takie 2x8 dual potrafi dac do 30% kopa. Zależy od gry
https://whatnext.pl/test-pamieci-ram-single-channel-vs-dual-channel-w-grach/
Aaa jeszcze jedna sprawa. To nie procek ustala ci prędkość ramu a plyta ! 2400 to nominalna dla tego cpu a nie max.
Podejrzewam że spokojnie ram może chodzić na 2666 i wyżej. Zobacz specyfikację plyty na stronie producenta.
Tyle że kupiłeś zwykly 2400 i troche ryzyko taki ram podnosić wyżej.
Ja mam i3 8100 i pamięć podkręconą do 3200mhz więc proc obsługuje na 100% wyższe taktowania. Wszystko zależy od płyty
Tak będzie ci działać, płyta główna sama sobie timingi ustawi i dostosuje do najwolniejszej pamięci.
Zapomniałem dodać że musisz w instrukcji sprawdzić które sloty pamięci działają w dual channel.