witam .Chciałem was zapytać czy wiecie może ile bierze mocy mój pc bo chce zmienic zasilacz a niewiem na jaką moc mysle też o lekkim oc mojej karty prosze was o pomoc oto specyfikacje :
Procesor: Intel Pentium G620 2.60 dwurdzeniowy - kiedyś pomyśle o zmianie
Karta:Ati Readeon 5670 1GB GDDR5
Pamięć: 4GB w jednej kości mam zamiaru kupić druga 4gb
Płyta Główna: MSI H67-ma-e35
mój zasilacz w chwili obecnej to złom gdyż jest to tracker:(
jaki zasilacz proponujecie : jak narazie mam dow wydania około 100zł
CHIEFTEC iARENA GPA-500S
popraw temat
Uwierz mi że w co jak w co ale tanie i słabe zasilacze nie można inwestować. Lepiej kupić dobry i porządny niż potem znowu wymieniać przy kupowaniu nowych podzespołów lub w najgorszym wypadku płacić za wszystko co spaliło się przez zasilacz.
Na twoim miejscu nie kupowałbym teraz tylko trochę jeszcze uzbierał i kupił coś w tej kategorii
http://pr oli n e.pl/?p=OCZ+OCZ500SXS2-EU
[5] Nie wiem co w tym zasilaczu takiego wspaniałego, przeciez on nawet nie ma wtyczki do zasilania kart graficznych.
Mepps aglia --> Wspaniałego? Nic. Ale to chyba najtańszy zasilacz oferujący przyzwoite wyniki elektryczne. Przejściówki PCI-e kosztują grosze.
Nie no spoko, dopiero teraz dokładnie zobaczyłem ze to naprawde dobry zasilacz. Certyfikat 85+ i ciche chłodzenie, no no robia wrazenie w tej klasie cenowej.
[8] I to jest niestety błąd, który popełnia wielu niedoświadczonych użytkowników. Trzymajcie się z daleka od wszelkich przejściówek czy rozdzielaczy. Ich wykonanie jest bardzo marne, przeważnie nie spełniają norm dotyczących grubości kabli (AWG) i mogą prowadzić do przepaleń ich samych lub styków (jakie są następstwa to chyba wiadomo).
Stereo --> Bzdury waćpan gadasz. Szmelc zalewa nas w każdej grupie artykułów, a przyzwoite przejściówki zazwyczaj dodawane są jako dodatki razem z karta graficzną.
Samo przepalenie zaś nie stanowi dla karty większego zagrożenia- ot kupić nową przejściówkę i jedziemy dalej.
Poza tym HD5670 pobiera na tyle mało prądu że przepalenie nawet najtańszej przejściówki graniczy z cudem.
Więc bez przesadyzmu- do droższych kart nikt przejściówek nie proponuje bo i ciężko o mocniejsze zasilacze bez wtyczek PCI-E.
Ja tylko ostrzegam - co zrobi dany forumowicz całkowicie mnie nie obchodzi. Do mnie jeszcze nikt nigdy pretensji nie miał, wprost przeciwnie dziękował za rady.
Ja się na tym (...) forum z miejscowymi "ekspertami" kłócić nie będę. Wystarczy mi tarzanie się ze śmiechu gdy czytam porady w wątku "Składamy komputer" gdzie co drugi wpis nie jest oparty na wiedzy, ale ogólnej popularności i niczym nie popartych uprzedzeniach.
To tarzaj się dalej. Skoro nie zamierzasz się kłócić, ani wnosić nic od siebie (może to i dobrze...), to najzwyczajniej w świecie zachowaj swoje uwagi dla siebie, bo póki co większość twoich postów sprowadza się do prowokowania, czy nic nie wnoszących śmiechów.
Wszyscy na tym skorzystają- my, bo nie będziemy musieli cię znosić, ty, bo nie będziesz musiał się kłócić. Niestety, twoje posty świadczą żeś jest troll, a ten gatunek nie odzywać się nie potrafi...
ja niechce tutaj kłótni to jest tylko porada jaki mam zasilacz kupić i chce od was usłyszeć co dobrego radzicie jaki zasilacz w jakiej cenie uzywany czy nowy jaka firma itd. to chce od was wiedziec niechce naprawde tu kłótni wiedz prosze was o podanie dobrego zasilacz w niedużych pieniądzach bo narazie niedysponuje dużo :)
[14] I w tym właśnie jest problem bo musisz komuś zaufać (czyjejś opinii), a tutaj każdy ma swoje zdanie, którego nie zmieni i poleca to co przeważnie sam posiada lub co jest "trendy" i idzie za stadem nie myśląc samodzielnie.
Gdy ja ostatnio kupowałem zasilacz brałem pod uwagę: cenę, moc realną, natężenie linii +12, budowę linii +12, okablowanie (grubość kabli, długość kabli, rodzaje wtyczek), prawdziwego producenta danego zasilacza, wielkość wentylatora, obroty i głośność wentylatora (spoczynek + obciążenie), sprawność zasilacza (faktyczną sprawność zasilacza), długość gwarancji.
Jak widzisz obecnie zakup podzespołów komputerowych do prostych nie należy. Są produkty lepsze, są produkty gorsze, a często niewielka nawet kwota może nam dać dodatkowe korzyści o których mogliśmy nawet nie wiedzieć.
Z modeli, które ci zaproponowano wszystkie są do przyjęcia, ale równocześnie do wszystkich mógłbym się o coś przyczepić i szukać modelu w podobnej cenie z lepszymi parametrami.
@krzychu1518
Za 100zł ciężko kupić dobry, nowy zasilacz.
Najtańszy zasilacz który znajdzie się w grupie 'ujdzie' to podany przez Przema Tacens Radix V.
Na niektórych forach jeśli chodzi o polecane zasilacze za niską cenę można często znaleźć to : http://www.morele.net/zasilacz-aerocool-aeropgsvp-450-359408/
Pamiętaj tylko, że on nie ma w zestawie kabla zasilającego :)
"Stereo" i "Orzołek" wiem że dobrze gadacie ino jest tak ze każdy ma swoje zdanie to macie razje ja chce włąsnie zmienic gdyż ten tracker którego mam jest to tracker 4lif 450 niewiem ile jeszcze wytrzyma gdyż mam go dwa lata i chodzi do tej pory ale teraz jak czasami gram w bf3 albo max payne 3 to gdy wychodze z gry komp zaczyna mi sie delikatnie tnąć mysle a nawet jestem przekonany że długo już niepociągnie bo mój kumpel miał taki problem zmienił zasilacz i mu teraz dobrze działa. Miałem okazje kupić zailacz ocz 550 uzywan 2 miesiące od kumpla za 200zł ale mi sie nieudało bo go sprzedał. Powiedcie mi bo myślałem też o chieftecu 450 ale niewiem czy niebędzie za mało mocy co wy powiecie o tym ?
Stary Chieftec to taka średnia konstrukcja ( jeśli używany to tym gorzej ). Ale na Twój sprzęt wystarczy. Masz dosyć mało prądożerny zestaw.
I Twój zasilacz to nie żaden Tracker tylko Tracer =)
"Orzołek " mam jeszcze jedno pytanka czy ten chieftec 450 mi wystarczy na małe oc karty graficznej bo mam taki program dostałem razem z kartą ?
Starczy. HD5670 pobiera bardzo mało prądu :)
Co do podkręcania GPU to polecam taki program GPU_Tool ( znajdziesz przez google ). Podkręcanie nim jest banalnie proste. Wystarczy kliknąć Find Max przy GPU Clock i program sam wyszuka maksymalną możliwą wartość OC. To samo robisz z Memory Clock i karta podkręcona :)
wielkie dzieki wiem że jestem namolny a jak jeszcze włoże jeszcze 4 gb ramu da rade :)
Tak
Ręce opadają.
krzychu1518, dostałeś wyżej sensowne propozycje. Trzymaj się ich i nie kombinuj. Na zasilaczu się nie oszczędza, tyle w temacie.