Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Rachunek- 2000PLN!! Pomocy!

28.07.2011 16:59
😍
1
zanonimizowany765636
10
Centurion

Rachunek- 2000PLN!! Pomocy!

Witam!

Otóż dzisiaj dostałem SMS'a:

"PAMIĘTAJ! TWOJ TERMIN WPŁATY 26.07.2011. KWOTA 1887PLN Z TYT. UMOWY Z MULTIMEDIA POSLKA S.A NR. KONTA(...) EOS KSI POLSKA"

No i włos na głowie się zjeżył ponieważ abonament 35PLN miesięcznie, z internetu praktycznie w ogóle nie korzystam( jeśli korzystam to routin mam ustawiony na hotspot/domowy router. Transmisję danych również więc w ogóle nie wiem co może być nie ta D:

Trochę jestem roztrzęsiony bo nie wiem w ogóle za co mogłoby mi nabić ten rachunek. W ogóle nie wiem dlaczego?

Czy ktoś miał podobny problem? nie wiem, czy wykładać 2k z konta(chociaż nie wiem czy tyle mam) no i praktycznie za co.

Napiszcie co mniej więcej o tym sądzicie, bo nie mam zielonego pojęcia. mogę jeszcze coś wyjaśnić, bo jestem roztrzęsiony i zdezorientowany.

28.07.2011 17:02
Tal_Rascha
😍
2
odpowiedz
Tal_Rascha
215
Never Fade Away

Premium VIP

a tak ciezko zadzwonic do BOKu?

28.07.2011 17:02
3
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Taaak, najlepiej napisać wątek, zamiast pójść do dostawcy i się zapytać o co chodzi... albo to prowokacja.

28.07.2011 17:05
4
odpowiedz
zanonimizowany765636
10
Centurion

No właśnie próbowałem się dodzwonić, ale albo źle wybrałem numer albo nikt nie odbiera o tej porze.

Poza tym, komórkę mam w plusie, więc nie wiem dlaczego akurat do mnie trafia ten sms. Może być pomyłka?

28.07.2011 17:13
Szwaroc
😁
5
odpowiedz
Szwaroc
96

źle wybrałem numer albo nikt nie odbiera o tej porze.

prowo

28.07.2011 17:13
dzony600
😁
6
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

nie wiem, czy wykładać 2k z konta(chociaż nie wiem czy tyle mam)

28.07.2011 17:15
°
7
odpowiedz
°
47
Imperator

Multimedia to dostawca telewizji/internetu, a nie GSM. Czy to nie o te Multimedia chodzi?

28.07.2011 17:18
8
odpowiedz
zanonimizowany765636
10
Centurion

[7] No właśnie pierwszy raz słyszę o tej spółce. i dlatego mnie to tak zdziwiło bo:
-komróka w plusie.
-internet w TP.
-z internetu w ogóle nie korzystam(mobilnego) a jeśli tak, to z routingu przez router/hotspot.

Szwaroc- wiem, że dla Ciebie 2k to mało, ale dla mnie to kupa kasy.

28.07.2011 17:19
9
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

W tym roku głośno zrobiło się o trojanie, który umiejscawiał się w systemach Android.

Co robił? Instalował się wraz z ściągniętym odtwarzaczem, a następnie narażał użytkowników na wysokie rachunki telefoniczne.

W jaki sposób? Wysyłał smsy, które były droższe niż zwykłe wiadomości tekstowe liczone według standardowej taryfy operatora.

http://www.smartfony.com/platformy/item/smartfony-w-niebezpieczestwie

28.07.2011 17:23
Szwaroc
10
odpowiedz
Szwaroc
96

dla mnie to tez kupa kasy - wiec albo wybieram numer poprawnie albo dzwonie do skutku (tj np w cywylizowanych porach skoro infolinia nie jest 24h)

28.07.2011 17:32
11
odpowiedz
DEXiu
151
Senator

IMHO to jakaś próba oszustwa albo kiepski żart. W życiu nie słyszałem, żeby płacić za cokolwiek (poza jakimiś nieformalnymi umowami koleżeńskimi), a już na pewno taką kasę, na podstawie jakiegoś SMSa, a nie rachunku/faktury (wydrukowanej i przysłanej pocztą tradycyjną lub choćby elektronicznej, ale przysłanej mailem). No chyba że fakturę dostałeś, a to tylko przypomnienie.

28.07.2011 17:32
12
odpowiedz
zanonimizowany765636
10
Centurion

Mirencjum- [9] mam bezsystemowy telefon(samsung chat 335) nie stoi na androidzie tylko na samsungowskim wyrobie.

wygląda to dziwnie, bo wcześniej wiele firm próbowało się do mnei dodzwonić myląc mnie z jakimś marcinem(wiem, że może to bez sensu) ale wydaje mi się, że to zwykła pomyłka która kosztuje mnie teraz sporo nerwów.

EOS KSI polska to grupa windyfikacyjna. Multimedia polska SA, nie jest ze mną w żaden sposób powiązana, a termin wpłaty minął już 2 dni temu. Staram się to jakoś wyjaśnić dzwoniąc, ale nikt nie odbiera.

28.07.2011 17:34
Sizalus
13
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Jak nie masz żadnej umowy z Multimedią to po prostu to olej. Nie wiem skąd takie nerwy.

28.07.2011 17:40
14
odpowiedz
zanonimizowany765636
10
Centurion

No sprawa jest już w miarę wyjaśniona bo dodzwoniłem się do Multimedia Polska S.A i po sprawdzeniu bazy danych klientów ( jest zarejestrowana na firmę) i podaniu numeru NIP firmy okazało się, że w.w firma nie jest w żaden sposób powiązana z tą spółką.

Poza tym, trochę bezsens, ponieważ jeśli płatność musiałaby być uregulowana, to wiadomość nie przyszłaby na mój numer tylko numer szefa firmy.
Po 2 nie ma żadnego numeru faktury.
Po 3 operator sieci PLUS nie jest w żaden sposób powiązany z Multimedia Polska S.A

Macie jeszcze jakieś pomysły? Dostałem oczywiście możliwość osobistego wyjaśnienia sprawy z Lubelskiego oddziału MS.A w siedzibie w Lublinie.

Iść czy olać?

28.07.2011 17:41
😉
15
odpowiedz
zanonimizowany627706
66
Senator

Ja bym poszedł, ale równie dobrze możesz olać.

Jak się będą dobijać, to do sądu - za próbę wyłudzenia pieniędzy. Pewnie dostaną tylko pouczenie, ale nauczą się pokory...

28.07.2011 18:01
16
odpowiedz
LooZ^
111
Legend

Pewnie ktos podal ten numer w umowie ktora kiedys zawarl z firma X.

28.07.2011 18:41
PrzemoDZ
😍
17
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Albo marna prowokacja albo autor jest naiwny (ciśnie się na usta inne słowo) jak dziecko....

Jak nie masz żadnej umowy z "MULTIMEDIA POSLKA S.A" to co się w ogóle przejmujesz? Nie mówiąc już o tym że SMSem od kogokolwiek sobie można tyłek podetrzeć. Jakbyś dostał pocztą rachunek wystawiony na swoje nazwisko to by było co wyjaśniać, a tak? Skąd w ogóle pomysł że to od operatora i za wydzwonione minuty czy internet? Nie znam takiego operatora komórkowego jak "MULTIMEDIA POSLKA S.A"...

28.07.2011 19:02
18
odpowiedz
zanonimizowany765636
10
Centurion

[16] Looz- też tak mi się wydaje, bo już kilka firm do mnie dzwoniło w sprawie usług. Poza tym, sytuacja już jest wyjaśniona.

PrzemoDZ- nie do końca chodzi tutaj tylko o hajs, a dokładniej o jakiś profesjonalizm. Jeśli dostałby tego sms'a człowiek z nadciśnieniem/chorobą serca to Multimedia Polska S.A rozwiązałaby jego wszystkie problemy jedną wiadomością. O to mi chodzi. Że siedzi za biurkiem laleczka bez matury/durny bot rozsyłający takie wiadomości i nikt z tego nie wyciągnie konsekwencji a jeszcze jakiś bardziej naiwny człowiek zapłaciłby 2000 PLN i miał problem finansowy.
Co więcej, jeśli byłoby to 20/70 złotych mógłbym zapłacić przez zwykłą nieuwagę, a tutaj widzę kwotę o której niejeden polak marzyłby co miesiąc.

Forum: Rachunek- 2000PLN!! Pomocy!