Jak w temacie mam problem podczas gry w Call Of Duty 4 na multi na sprzęcie z sygnaturki, cod łapie mi "zwieche"
Wygląda to tak, że gram raz około 30 min raz z 1h i po pewnym czasie obraz się robi zniekształcony(jakieś czarne paski itp), i robi się tzw. zwiecha, wyskakuje mi komunikat, żeby zgłosić problem. Po tym mogę korzystać normalnie z komputera jednak wszystko chodzi wolniej i pulpit robi się jakiś zielony, coś tam nawet czasem lekko szeleszczy z głośników. Muszę w tym wypadku zrobić reseta i znów wszystko śmiga.
Pomyślałem, że zapewne chodzi o grafikę, wcześniej ją właśnie podkręcałem, jednak trochę wydawało mi się to dziwne, ponieważ mierzyłem jej stabilność pod obciążeniem przez około 2h programem OCCT i nie było żadnych błędów. Zrobiłem ponownie test OCCT, pograłem przez 2h w crysisa na full ;) i nic żadnego błędu, zero problemów.W codzie jednak jest nadal ten sam problem, obniżyłem taktowania grafy na standardowe, nic to nie dało.
Co mam robić? Problem występuje tylko w codzie, grałem jeszcze w takie gry jak AC 2, najnowszy Splinter Cell, GRID, Burnout Paradise i tam nie było żadnych problemów. Dodam jeszcze, że zwiecha następuje jedynie gdy gram w multi, w singlu czegoś takiego nie doświadczyłem.W czym może tkwić problem? Może to wina procka? Nacieszyłem się z kompa, a tu teraz takie rzeczy się wyprawiają.
Czekam na odp. pozdro
UP
Sprawdzałeś temperatury po dłuższym graniu? W programie Everest lub Aida jest opcja czujnik.
http://oc-forum.org/index.php?showtopic=11735
[3]
Właśnie zapomniałem dodać, temperatury mierzyłem msi afterburner'em, w stresie podczas gry miałem około 55 stopni. Przy 2h teście OCCT max 73 stopnie. Chyba to nie o temp chodzi ;/
Sterowniki masz najnowsze?
http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
Wszystko, co dzieje się w systemie Windows, jest notowane przez narzędzie Podgląd zdarzeń. Dzięki temu w przypadku błędów można przeanalizować tworzony przez nie dziennik. Aplikację znajdziesz w Panelu sterowania, gdzie należy przejść do narzędzi administracyjnych lub w konsoli wpisać polecenie eventvwr. Problemów najczęściej trzeba szukać poprzez rozwinięcie gałęzi Aplikacja i System. Opisane są tam wszystkie zdarzenia, sekunda po sekundzie, z dokładną datą i godziną zaistnienia. Dzięki oznaczeniu błędów poprzez ikony (czerwone kółko) i ostrzeżeń (żółty trójkąt) szybko odizolujesz interesujące cię wpisy wśród pozostałych informacji. Klikając dwukrotnie na wybranym zdarzeniu, otrzymasz dodatkowe informacje, czego ono dotyczy, jaki ma identyfikator i gdzie szukać dalszej pomocy. Dane te mogą posłużyć do dalszych poszukiwań i sposobów rozwiązania problemu w internecie. Co ważne, opisy błędów w przeciwieństwie do Blue screena i WinDbg są tu wyświetlane w języku polskim.
Odświeżam wątek, nadal nie mogę poradzić sobie z problemem. Przeszedłem połowe singla w cod 4, zero zwiechy, gram pół godziny w multi, nagle zawieszenie. Nie jest to zawieszenie całego kompa tylko samej gry, kolory po wyjściu na pulpit robią się dziwne, wszystkie foldery, przeglądarka odpalają się bardzo wolno, gry nie mogę żadnej odpalić bo przy włączeniu wyskakuje okienko "zgłoś problem", pomaga wtedy tylko reset.
Zainstalowałem najnowsze sterowniki graficzne 270.61, robiłem reinstall Coda, nadal to samo. Spróbowałem skorzystać z tego podglądu zdarzeń i po wystąpieniu "zawieszki" udało mi się odszukać pewien błąd dotyczący zapewne dźwięku(dokładnie o tej samej godzinie wystąpienia problemu):
Nazwa aplikacji powodującej błąd: AUDIODG.EXE, wersja: 6.1.7600.16385, sygnatura czasowa: 0x4a5bcb44
Nazwa modułu powodującego błąd: audioeng.dll, wersja: 6.1.7600.16385, sygnatura czasowa: 0x4a5bd97c
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x0004ab41
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x984
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01cc01180696f3ee
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Windows\system32\AUDIODG.EXE
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\System32\audioeng.dll
Identyfikator raportu: c167a32c-6d19-11e0-9d1e-0025228ff2ce
Nie mam pojęcia... Co robić?
Sprawdź w menadżer zadań czy ten proces nie zabiera dużo mocy, co może powodować zawieszenia. Poczytaj:
Udało mi się jakiś czas temu rozwiązać problem, o dziwo wszystko wskazywało na zbyt wysoko podkręcony procek. Niestety najprawdopodobniej trafił mi się zły egzemplarz, ponieważ po obniżeniu taktowania z 3.8 na 3.7Ghz cod już chodzi pięknie bez żadnej zawieszki. Temperatura na poprzednim taktowaniu była spoko, nie przekraczała 55 stopni w stresie, podnoszenie napięcia nic nie pomagało, jedynie co uratowało problem to wspomniane zejście taktowań na 3.7Ghz. Najśmieszniejsze było to, że testowałem wcześniej procka przez 3h i OCCT nie wskazywał żadnego błędu.
Tyle z mojej strony, może ta informacja przyda się innym. Wyniosłem z tego doświadczenia jedno: Nie należy wierzyć programom testującym stabilność, lepiej przekonać się o tym w praktyce :)