Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: "Chcę zrobić stronę" - technologia

21.03.2012 15:31
1
zanonimizowany160056
102
Senator

"Chcę zrobić stronę" - technologia

Halo,

Nigdy wcześniej nie brałem się za tworzenie aplikacji webowych/stron internetowych. Chciałbym zrobić początkowo jakiś prosty cms z możliwością rozwoju w przyszłości. To co mnie najbardziej interesuje w wersji finalnej to wygodne zarządzanie treścią dla końcowego usera oraz te wstawki w stylu jquery pozwalające na to żeby "coś się zmieniało bez przeładowania strony".

Szczerze mówiąc to nie mam do końca pojęcia czego chcę. Mówiąc najogólniej jestem świeżakiem w webie i chcę się wbić w jakąś technologię.

Zastanawiałem się nad php i ruby on rails.

Czy moglibyście polecić coś czego warto się uczyć jeżeli chodzi o web? Mile byłyby widziane z plusy i minusy danego rozwiązania.

Z góry dziękuję. :) Jestem otwarty na wszystko.

21.03.2012 15:46
maviozo
😊
2
odpowiedz
maviozo
239
autor zdjęć

W sobotę bronię pracę dyplomow z własnego CMSa :D

Z tymi przeładowywanymi elementami przez jQuery jest wszystko fajnie, ale ilość problemów, jakie powstają, każą się zastanowić, czy chcesz w pojedynkę z tym walczyć. Jeżeli robisz to tylko dla siebie, albo chcesz się pouczyć, polecam. Jeśli jednak chcesz "dzielić się" swoim osiągnięciem, polecam nie korzystać z ajaxa, przynajmniej nie w "poważnych" zastosowaniach.

Poza tym kolejna sprawa - poza celami edukacyjnymi, albo jeżeli masz cholernie specyficzne wymagania - nie opłaca Ci się wynajdować koła na nowo. Niestety, sam w pojedynkę nie przeskoczysz grupy specjalistów, którzy często pracują nad swoim CMSem latami i w grupach :D

Co do nauki, ludzie polecają różne framerowki. Jeszcze z żadnego nie korzystałem - może nie dorosłem? Uważam, że zapychanie swojej aplikacji, która ma być "prosta" frameworkiem, który będzie od niej cięższy, wydaje mi się mało sensowne. Natomiast ogromnie uwielbiam np. php PDO i ogólnie korzystanie z bazy mysql. Ciągle uczę się nowych rzeczy, małymi kroczkami (np. ostatnio widoki:)
Im coś jest "surowsze" i nie korzystasz z gotowców, masz nad każdym szczegółem kontrolę i uczysz się, co z czego wynika i dlaczego. Frameworki mogą czasem ograniczać, a z drugiej "rozpieszczają", choć na pewno w pewnym momencie może się okazać, że bez nich sobie nie będziesz wyobrażał pracy. Ja np. nienawidzę już kiedy nie mogę pracować z klasami czy szablonami (na wzór smarty).

22.03.2012 10:45
3
odpowiedz
zanonimizowany160056
102
Senator

Czyli ... powodzenia w sobotę. ;) Na co dzień bazgram w pracy aplikacje desktopowe. Web ... na chwilę obecną raczej dla siebie i to jest główny cel ale nie obraziłbym się jeżeli kiedyś mógłbym na tym zarobić. Jak narazie najbardziej zainteresowany jestem ruby ale ... czekam na więcej opinii. :)

22.03.2012 15:49
4
odpowiedz
zanonimizowany160056
102
Senator

podbiję

22.03.2012 15:53
5
odpowiedz
Lutz
173
Legend

poczytaj o django, to framework pythonowy czesto uzywany do tego typu rzeczy.
oczywiscie jezeli mysliszo inwestowaniu w siebie bardziej niz o zabawie.

24.03.2012 12:30
6
odpowiedz
zanonimizowany160056
102
Senator

Przedostatnie podpicie ;)

*b

Forum: "Chcę zrobić stronę" - technologia