załóżmy mamy 2 wejścia na ram w płycie... i czy lepiej jest zamontować tam jedną kość 8gb czy 2x 4gb?
Dwie, bo on wtedy tak fajnie pocierają sie o siebie pracując w trybie dual :)
edit
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel
Nie :)
Po prostu w humorystyczny sposob przekazałem ze lepszy tryb dual (kliknij link, sam poczytaj) channel.
Ja już tak mam, pozytywnie pier.... zakręcony :D
No i że w temacie to tak...
http://pl.msi.com/product/mb/GF615M-P33.html#/?div=Basic
to jest moja płyta główna i tam jest opisane że max 8gb płyta przyjmie. słysząłem o przypadkach gdzie ludzie mieli max też 8 a dawali ramu po 12gb 16 gb i im to śmigało z niewiadomych przyczyn... chciał bym mieć 10 i więcej giga ramu... i nie wiem jak by to było w mojej płycie...
Aha a jeżeli chodzi o firmy z pamięciami to kingston czy goodram ?
Np na max payne 3 i w przyszłości na gta V... i te 8gb z pewnością by stykło? bo aktualnie mam 4gb ram...
Zawsze jest jeden promil szans, że jedna kość walnie.. Tak będziesz musiał wymienić tylko te 4GB a nie 8.
[9] Czasami gra się tak: WoW, Mario i na dodatek jakieś CoD. 4GB nie wystarczą :)
szymon0096
99% Pamięci jest objęta dożywotnią gwarancją.
no to powiem Wam że mnie przekonaliście ;)
jest jeden myk na allegro że taka firma co mam w mieście sprzedaje jedną kość taniej niż kupował bym komplet dwóch tych samych kości wychodzi jakieś 20-30 zł różnicy... i myk polega na tym że przy pojedynczej kości nie ma odbioru osobistego a przy dwóch jest... ciekawe czy sprzedawca pójdzie na kompromis i tą jedną kość da przy odbiorze osobistym... bo jak wiecie taniej wyjdzie zamówić taką kość na allegro danego sklepu niż iść tam do nich i tam kupić bo drożej... ja się z tym spotkałem w każdym sklepie... aha i jaka firma goodram czy kingston
ogólnie komponenty w kompie mam w porządku, minusem może być dysk 1t ciut już zamula...
Z reguły lepiej kupować identyczne kości w komplecie, by pracowały w dualu. Ja nie narzekam na Goodram.
no wiadomo chodziło mi o to samo tylko że kupując te same kości oddzielnie taniej wyjdzie niż o samo w komplecie...
hmm... tak się zastanawiam i jak by tu troszku dopłacić i np kupić ram z radiatorem? dobre to jest?
Nie ma sensu, w praktyce nic to nie daje. RAM nie grzeje się do takich temperatur, żeby potrzebne mu były radiatory. Może pomaga to w podkręcaniu, ale OC RAM'u nie daje praktycznie żadnego przyrostu wydajności - no, chyba że komuś zależy na tym, żeby mieć 20 punktów więcej w 3D Marku ;)
no niby tak ja widziałem u mnie na wyświetlaczu max 40 temp ramu... ale to jak dawniej gralem w bf3 na ultra grafie w multi i po dłuższej grze, bo na singlu nic się nie działo...
Radiatory to są dobre w ektremalnych modułach ram do ekstremalnego podkrecania.
W tanich/popularnych, zbedny dodatek.
Bierz te najtańsze, w zależności ile chcesz RAMu. Marka nie ma tu żadnego znaczenia. Goodramy najczęściej są w najniższej cenie, poza tym wspierasz polską firmę ;)
Goodramy najtansze? bierz goodramy, daj chlopakom z mikołowa zarobic (goodram chyba w mikolwie jest, az sprawdze).
edit
Blisko :P ul.mikolowska, łaziska górne.
Ale jak zakupię dwie oddzielne kości te same po 4gb to to będzie dual wtedy bo już nie ogarniam ;p
czeli goodram dobra firma czy ściemniacie :d ale to ma te same parametry co kingston jeśli chodzi o te ramy co pokazałem?
Jeśli kości będą identyczne (chyba logiczne, że na jednej aukcji wszystkie produkty są takie same ;p) - tak.
Dwie kosci, duo, dual, 2x, DWA, tak jak Twix ma dwa batoniki, tak dual ram to dwie kosci pamięci.
Co do sciemniania czy goodram dobry. To pomysl... czy są procesory msi? samsung? toshiba? eeee chyba nie, bo mamy np. intel albo amd a tamte firmy to tylko składają komputery na podstawie podzespolów bazowych.
I tak samo jest z ramem. Kosci ram produkuje np. nanya albo mtec a reszta wsadza na plytki drukowane dimm/sodimm/ddram i kasuje za nazwe "kingston" bo prezes jezdzi veyronem. Prezes goodramów jezdzi nie veyronem i dlatego jest taniej :))))))
Goodramy. Dobre, niezawodne kości, gwarancja wieczysta, niska cena.
Opinie mają świetne (lepsze niż Kingstonowe kości z tego co patrzę), są też o wiele popularniejsze w naszym kraju. No i wspierasz firmę z Polski :)
Dodając to, że Goodramy są tańsze wybór jest jednoznaczny - weź Goodramy, bo to po prostu lepszy wybór w tym przypadku. Sam mam te pamięci, identyczne, od 4 miesięcy pracują bezproblemowo.
to zamawiam tylko czy byłby możliwy odbiór osobisty bo to samo w tym sklepie u nich jest 10 zł droższe ;p