Witam posiadam laptopa z dwiema kartami graficznym jedna to: Intel HD Graphics a druga: NVIDIA GeFroce 315M moje pytania to:
1.Ta intel to na pewno zintegrowana jest ale ta druga chyba nie czy sie mylę ?
2.Jeśli nie jest zintegrowana to chciałbym ja wymienić co polecacie dobra do gier ale cenowo bez przesady ?
Laptop do gier? O ile nie mieszkasz w małej kawalerce z jednym pokojem, albo nie masz silnej potrzeby grania w podróży laptop do gier jest idiotyzmem.
Co do wymiany grafiki to kolega z góry napisał.
Mozna wymienic grafike w laptopach, natomiast nie w kazdym i nie kazda karta graficzna pomoze(a moze nawet zaszkodzic). Znaczy - faktycznie moglbys zaobserwowac wzrost wydajnosci, natomiast czas pracy na akumulatorze sporo by sie skrocil, w dodatku zaistnialoby ryzyko przegrzania sie lub nawet samozaplonu laptopa. Te dwa ostatnie moga byc spowodowane tym, iz chlodzenia w notebookach sa montowane pod konkretne urzadzenie i konfiguracje - po wymiany jednego z komponentow na duzo mocniejszy chlodzenie po prostu by nie wyrabialo.
A jak bardzo chcesz grac na PC, to albo zloz sobie zestaw stacjonarny lub kup sobie gamingowego laptopa, a te jednak potrafia byc w cholere drogie, albo przynajmniej drozsze od dobrych desktopow.
Miczkus
Owszem TEORETYCZNIE można wymienić graficzną w laptopie, lecz czy widziałeś by gdzieś luzem sprzedawali moduł Mxm? Albo teraz odgadnij czy w twoim laptopie zastosowali ten standard, producent tego nie podaje, myślisz że którykolwiek sprzedawca wie? Widziałem natomiast zewnętrzne przystawki i nie mówię o tych starych niekompatybilnych z niczym, tylko nowe podpinane pod Thunderbolt. Lecz zakładam że Twój nie najnowszy laptop go nie posiada również.
@ollbrzym -> nie, nie widzialem. Widzialem za to znajomego, ktory wymienia grafike w lapkach za jakas ta drobna oplata. Nie wiem w jaki sposob to robi, bo i tak jestem zbyt ciemny, by zrobic to samemu, natomiast zazwyczaj w lapkach po zmianie grafiki(na inna, nie ta sama) nic nie wystawalo z zadnego zlacza. Czyli jednak ktos tam wie, bo znajomy nie jest nawet jedyny w miescie z ta usluga.
Ja ostatnio sam wymieniłem karte grafiki w swoim Compalu. Generalnie do grafiki najciężej się dostać oczywiście chodzi o moduł mmx, musiałem odkręcić płytę główną aby spokojnie wymienić. Jeżeli nie masz doświadczenia to lepiej zapłacić serwisowi za wymianę. Jeżeli chodzi o dostępność modułów mmx to ciężko dostać jakąś dobrą karte graficzną, ja kupiłem ale nie interesowały mnie osiągi. Musisz się dowiedzieć jaką masz płytę w swoim laptopie i jakie karty graficzne będą z nia współpracowały (nie każdy bios chce obsługiwać). Jeśli jesteś przekonany na wymianę do szykuj się na spory wydatek i poszukiwania karty na zagranicznych serwisach aukcyjnych.
Nie ma to sensu, laptopy są tylko do niezbyt wymagającego grania - jeśli nie chcesz wydawać potężnych pieniędzy na rozwiązania typowo gamingowe.
IMHO idealnym tandemem jest posiadanie stacjonarnego PC-ta to gier i pracy przy biurku, oraz jakiegoś małego, lekkiego, 13-calowego notebooka do pracy w podróży czy też rozwalonym na kanapie :)