Witam, mam takie nietypowe pytanie odnośnie paliwa, posiadam Peugeot-a 307 diesel 1,6 HDI i od nowości (czyli już jakieś 5 lat) leję do niego tylko BP Ultimate, za tydzień wyjeżdżam do Bułgarii i tak się zastanawiam co tankować po drodze, czy jakość paliwa będzie odpowiednia ?
Słyszałem, że te silniki są bardzo delikatne i tankując badziewną ropę można nawet doprowadzić do ich uszkodzenia - trochę dziwne, ale ja się nie znam :) - nie wiem jak traktować tą informację, to przecież nielogiczne by paliwo mogło działać na szkodę samochodu.
Lej co popadnie i nie przejmuj się, tylko tankuj na jakiejś sieciówce a nie po wioskach to na pewno będzie dobrze.
Owszem podobno przez słabej jakości paliwo można doprowadzić do uszkodzenia silnika (przynajmniej tak twierdzi mój mechanik). Chodzi głównie o zanieczyszczenia która są w paliwie. Jednakże (moim zdaniem) tankując BP Ultimate przepłacasz :)
Zasadą jest (która niestety nie zawsze się sprawdza) aby na trasach tankować w znanych stacjach a nie w CPN który pamięta czasy PRL
Jedyna rada to kupuj paliwo tylko w sieciówkach (shell), staraj się unikać małych stacji, gdyż najczęściej kombinowana ropa jest na takich "cepeenach"
Paliwo, głównie "ropa" może uszkodzić silnik, z tego prostego powodu, gdyż nie jest to prawdziwa ropa, a jakaś kombinacja najróżniejszych chemikalii. Jak to działa? Prosto, w takim paliwie jest dużo kwasów, które korodują stalowe/metalowe elementy w pompie paliwa, co z kolei powoduje "łuszczenie" się tego elementu i w związku z tym powstają opiłki żelaza, które uszkadzają wtryski....
Dzięki za informacje, kamień z serca - zatem tylko sieciówki :)
Lej co popadnie i nie przejmuj się, tylko tankuj na jakiejś sieciówce a nie po wioskach to na pewno będzie dobrze.
Sieciówki nawet u Nas rządzą :D Od dziś tylko automaty, koniec ze Statoilami, BP itd
Obawiasz się jakości paliwa za granicą? W kraju jest znacznie większa możliwość kupna "chrzczonego".
"Paliwowej hydrze odrasta łeb?! Z powodu rosnących cen paliwa fałszowanie go jest niestety coraz bardziej opłacalne. Jeszcze nie zakończyły się procesy grup, które wymyśliły ten proceder pod koniec lat 90., a już pojawili się następni chętni do sięgnięcia po łatwe pieniądze."
mirencjum -> To chyba w poprzednim wcieleniu byłeś średniowiecznym rycerzem, który bronił cnoty kobiet lekkich obyczajów. :)
[7] fajna miejska legenda i stereotyp. Miales kiedys peugeota czy pier*dolisz to co wyczytales na forum? Ojciec ma 8 lat 307 sw kombi- zero awarii...Cud nie?
CyberTron ---> jestem tego samego zdania co Limbo92, nawet nie wiesz o czym piszesz - skąd masz takie informacje ?