Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pytanie o przedłużacz

13.03.2016 14:39
Herr Pietrus
1
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Pytanie o przedłużacz

Nie pójdę z tym na elektrodę, bo mnie co najwyżej wyślą do technikum...

Wiem, że popularna próbówka to przyrząd do d...y, ale mam pytanie:
czy to normalne, że na bolcach ochronnych w przedłużaczu podłączonym do gniazdka bez takowego bolca gromadzi się jakiś ładunek i probówka świeci? W sumie nie cały czas, po dłuższej chwili przestaje, a po odsunięciu i ponownym dotknięciu bolca za jakiś czas żarzy się znowu.
Gdyby gniazdka miały uziemienie, to byłoby dla mnie jasne, że nie ma prawa tak być i coś jest nie tak z instalacją, ale w sytuacji gdy przewód ochronny z listwy de facto nie jest nigdzie podłączony, to może tak ma być? A może lista jest zepsuta - prąd pojawia się także wtedy, gdy do listwy podłączone są tylko urządzenia bez miejsca ma wtyk ochronny (tzw. II klasy, tak?)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2016-03-13 14:43:57
13.03.2016 14:43
Kyahn
2
odpowiedz
Kyahn
277
Rossonero
post wyedytowany przez Kyahn 2016-03-13 14:44:39
13.03.2016 14:51
Herr Pietrus
3
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

No niby tak. Na ten wątek akurat nie trafiłem.

Patrząc na ten cytat
"zmierzyłem miernikiem - napięcie między 9 a 10 V
To są prądy błądzące o wartości mikroamper, dlatego neonówka świeci, miernik pokazuje 10V a tak na prawdę nie ma tam nic ;)"

i ten
Jeżeli odłączyłeś bolec z gniazda i masz napięcie na ''bolcu'' to oznacza uszkodzenie przedłużacza ewentualnie może zachodzić indukcja .
wychodzi, że to właśnie coś takiego.

Tym bardziej, że dotykając bolca niczego nie czuję, chyba, ze dotknę ustami :D

O, tu nawet lepiej wyjaśnione :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2627907.html

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2016-03-13 15:02:28
13.03.2016 15:13
Herr Pietrus
4
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

no to zmieńmy temat - jeśli tylko jednym tylko pomieszczeniu przy włączaniu komputera miga mi światło, to wina popsutego zasilacza? :) Coś w nim czasem lekko bzyczy przy włączaniu... ale kombinowałem właśnie z przedłużaczami, te jednak są, jak widać, ok.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2016-03-13 15:14:11
Forum: Pytanie o przedłużacz