Pierwszy raz zamówiłem sobie paczke z USA - zegarek za 100$.
DHL wysłał mi właśnie wiadomość, że moja paczka ma zdeklarowaną wartość i będzie podlegać odprawie celnej.
Teraz mam pytanie… czy DHL pokrywa wszystkie opłaty celne, po czym ja płacę przy odbiorze paczki?
Jakiej kwoty mniej więcej mam się spodziewać?
No to Ci dosrają cło plus VAT.
Trzeba było wysłać USPS, wtedy zazwyczaj olewają.
To już wiem.
Pytam w jaki sposób mam za to zapłacić i jaki mniej więcej będzie koszt.
Zadzwoń do nich. Zapewne poproszą cię o upoważnienie od reprezentowania ciebie przy odprawie. Wyślesz im to faxem. Cło i podatek zapłacisz przy odbiorze paczki lub przelewem.
Zadzwoń i się zapytaj, co w tym trudnego.
Kumpel zamawial czesci do quada z usa i tez zatrzymali na granicy. Dostal list ze wszystkimi informacjami i kwota do zaplaty (150zl cla, cena zakupu to jakies 750). Pewnie tez dostaniesz, po prostu czekaj.
2-3% + vat z tego co pamietam + przy odbiorze paczki bedzie kwitek z w/w (jezeli mnie pamiec nie myli :P )
DHL będzie kasował. A do ceny towaru plus wysyłki dolicz 23% VATu i circa 5% cła.
Obawiam się, że skasują Cię na tych opłatach. Zadzwoń może do jakieś agencji celnej i podpytaj czy można jakoś to ominąć. Znajomy współpracuje z [link] - możesz tam przekręcić.
Jak kupowałem gitarę to musiałem jechać do takiego magazynu gdzieś chyba na zadupiu Warszawy i tam odebrać.. no i oczywiście dopłacić VAT + cło
Czekac az w koncu podpisza TIPPA wtedy juz nie bedzie tyle papierkowego gowna.
zapłacisz +/- :
cene towaru + sprowadzenie
podatek VAT (23%) od powyższego
cło za zegarek (nie wiem jakie jest obstawiam 5-7%) od powyższego
razem wyjdzie USD 100 + koszt transportu + ok. 30% cla i podatku
jeśli możesz poproś sprzedawcę aby następnym razem nie deklarował wartości większej jak USD 25. jeśli możesz sprowadzaj USPS, masz tak samo śledzoną przesyłkę ale ze względu na ich ilość nie każda jest zatrzymywana na cle.
Andrewlee --> niech zgadne ... Łączyny 8 -)