Witam, planuję zmienić system operacyjny z Windows XP Professional w wersji 32bitowej, na Windows 7 64bitowy, ale mam pewne wątpliwości, które mam nadzieję, że rozwiejecie:
1.Wyczytałem, że Windows 7 w wersji 64bitowej potrzebuje 1,7GB pamięci RAM, a XP 512RAM'u. Czy zmiana systemu wpłynie w jakiś sposób na płynność mojego komputera (sygnaturka), czy oznacza to, że tę pamięć "tracę" wraz z uruchomieniem systemu? Jak będzie z płynnością w grach i przy uruchomieniu większej ilości aplikacji?
2. Czy aplikacje muszą być tworzone specjalnie pod wersję 64bitową? Czy np. programy które działają mi na wersji 32bitowej, będą również działały w nowym systemie, czy będę musiał kupić/ściągnąć inne wersje?
Jeśli coś mi się przypomni to jeszcze napiszę :)
Z góry dzięki za odpowiedzi.
1. Ogólnie zmiana z XP na 7 wpłynie pozytywnie na twój komputer ;) I nie będzie żadnych problemów ze stabilnością i działaniem.
2. Niektóre aplikacje mają wersję 32 bitową i 64 bitową - więc jeśli będzie jeśli jakiś program będzie dostępny w obu to wiadomo, którą wybrać. Jeżeli nie, to z 32 bitową też sobie twój system poradzi.
1. Windowsa XP i Windowsa 7 dzieli ile? 10 lat? Nie sądzisz chyba, że wymagania będą cały czas takie same? Twój komputer spokojnie poradzi sobie z Windowsem 7. 2 GB w wielu wypadkach wystarczą w zupełności do komfortowego korzystania z tego systemu.
2. Aplikacje jak aplikacje. Niektóre mogą wymagać co prawda specjalnych wersji 64 bitowych, ale z większością nie będzie najmniejszego problemu. Jedynie musisz pilnować, żeby sterowniki były pod system 64 bitowy, bo z nimi jest często najwięcej użerania się, jeżeli masz starszy sprzęt gdzieś podłączony (drukarki, skanery, kamerki internetowe, karty dźwiękowe itp.). W takim wypadku bardzo często trzeba się po prostu pozbyc starego, nie wspieranego już sprzętu i kupić nowy. Miej to zwłaszcza na uwadze, jeżeli łączysz się z internetem przez modem podpinany pod USB. Z nimi często są problemy.
Masz 4 gb ramu, których xp i tak nie wykorzysta. W7 zabiera więcej ramu, ale lepiej nią zarządza, poza tym wykorzysta w pełni całą twoja pamięć.
Co do programów. Na pewno musisz pozmieniać sterowniki, a reszta to metodą prób i błędów. Część działa na 64 bitach a inne potrzebują specjalnych wersji. Jeśli masz jakieś płatne oprogramowanie lepiej sprawdź na stronie producenta bo potem może być nieciekawie.