Mam taką sytuacje że z dnia na dzień wyskoczył problem z resetującym się komputerem. Co zrobić? Boje się rozkręcać.
Podaj specyfikację i sprawdź temperatury programem HWMonitor :D
Zawsze możesz wymienić chłodzenie na np:
http://www.gelidsolutions.com/products/index.php?lid=1&cid=17&id=52
A skąd ta pewność że to akurat przez kartę? Przyczyn resetu kompa jest multum...
No tak tylko ona od początku miała małą stabilność z temp. w stresie po 75*
W spoczynku po 35*. Tak obserwuje i to chyba nawet nie przez temperaturę się dzieje jest możliwość że mam wirusa? albo jakiś problem w systemie? bo mi wywala kompa i monitor robi się na różne kolory raz brąz raz zielony. potem czarny i reset kompa.
Sprawdź jaką masz temperaturę w stresie po jednej godzinie grania czy tam po 30 minutach w zależności jak szybko ci się resetuje komp. Nawet jak ci się zresetuje i na nowo uruchomi Windows to możesz szybko sprawdzić, bo temp karty tak szybko nie spadnie.
Druga sprawa to sprawdź napięcia zasilacza w stresie jak i w spoczynku, być może zasilacz nie wyrabia i napięcia są zbyt wysokie (zasiłka nie umie trzymać napięć) w wyniku czego masz resety systemu. No i podaj też najlepiej jaki masz model zasilacza.
Wiesz co kompa mam od 2 lat i 0 problemów. Zasilacz mam jakiegoś śmiecia "Cube Max 500W" ale żadnych problemów z nim nie miałem najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to że wczoraj żadnych problemów nie było dzisiaj włączam sb gre i odrazu sekunda po rozpoczęciu i wywala od razu. No przy mojej karcie spada w sek. jak gram mam niekiedy 45? Po dluzej chwili do 70 potem jak zminimalizuje to potrafi spaść do 54 po paru sek.
Nie ogarniam teraz ta gra się włączyła normalnie. Co jest?! Zminimalizowałem to znowu wywaliło ale gdy dochodzi do tego dźwięku "ścięcia się" zminimalizowałem sobie to przez przypadek i wskoczył błąd od firefoxa i że jakiś sterownik uległ wyłączeniu czy coś.
Sam sobie odpowiedziałeś twój zasilacz to Śmieć i wstyd mieć takie coś w PCcie. Takie zasilacze to tykająca bomba nigdy nie wiesz kiedy wybuchnie. Właśnie w sumie to teraz już wiesz .... Wybuchła właśnie ta bomba.
Też kiedyś kilkanaście lat temu miałem NO-Name zasilacz i chodził fajnie OK 1,5 roku....A potem miałem resety.
Wymień zasilacz na jakiś markowy a nie na jakiś śmieć za kilka złotych. Podaj jeszcze jaką masz kartę graficzną jakiego producenta.
A jakiej firmy karta ?? chodzi mi o Asusa,Gigabyte,Ginward,MSI itp:
Chociaż to jest bardziej zbyteczne bo twoja karta to nic innego jak karta Low Endowa (do internetu, pracy biurowej, do starszych gierek, odpalanie najnowszych tytułów to co najwyżej głupota) ta karta w stresie zjada max 190W, a twój zasilacz po prostu nie umie utrzymać napięć.
Tak więc wszystko wskazuję że to wina lipnego zasilacza. Zwłaszcza że masz go 2 lata a takie zasilacze psują się po 1 roku max 1,5 roku, tak więc i tak miałeś szczęście że zasilacz ci jako tako pochodził te 6-12 miesięcy dłużej.
Po kupnie zasilacza standardowo przeczyścić całego kompa przed włożeniem nowej zasiłki. Kup coś z Marek np: Corsair , Chieftec , Thermaltake, OCZ ( Seria StealthXStream ), be quiet!, XFX..
Aha z rzekomych markowych zasilaczy omijaj MadeCom. Najlepiej kup coś z tych marek które poleciłem.
A reszta sprzetu jaka ?? (Procek płyta itp: )
Zamierzasz coś wymieniać w najbliższym czasie
Bo ten zasilacz pod Low Enndowy PC też jest OK aczkolwiek masz 400W do tego linia 12V to faktycznie 360W. Więc faktycznie powinien to być zasilacz 400W a nie 500W.
No i cena za taki zasilacz powinna być max 130zł.
Dołóż lepiej i kup: be quiet! Pure Power L8 | 400W albo Corsair CX Series 500W CP-9020047-EU (40zł różnicy)
Finalnie brałbym Korsarza 500W.
Jestem na etapie nauki także kasy mam mało. Em Procek Athlon II x4 640 3.0 Karta Nvidia GeForce GTX 650 Płyta główna to MSI 760GM-P23
Poleci ktoś tani i dobry zasilacz? żeby to uciągnął? bo narazie nie mam tyle kasy na zasilacz.
@ ref
Dodam że zauwazyłem dziwną sytuacje w chwili resetu jak zmilimalizuje wszystko i wylacze pojawia sie kominikat ze "Sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność"