Istnieje jakaś przeglądarka obrazów na Windows po Polsku i z możliwością otagowania zdjęć?
Irfanview np.
A gdzie w tym programie jest taka opcja?
Chodzi o to że chce sobie pogrupować zdjęcia na różne kategorie. Mógłbym zrobić foldery do każdej kategori ale jak zdjęcie pasuje do kilku z nich to nie chce kopiować go do różnych folderów tylko chciałbym je otagować a potem w przeglądarce wpisuje np "pies" i pokazują mi sie wszystkie zdjęcia na których jest pies :)
tagowac to na pewno można w Windows, ale co czyta te tagi albo tworzy je samo, nie wiem. Też używam FastStone, ale ta takiej opcji nie widzę, mozna tylko dodawać komentarze do plików jpeg...
Podejrzewam jednak że na 99% Irfan albo jakiś plugin do niego tagowanie umozliwia... trudniej chyba powiedzieć, czego irfan nie potrafi... :)
W Picasie da się tagować.
W FastStone jakies tagowanie widze, jest cala grupa opcji pod nazwa "Tag" w gornym menu - ale jak to dziala dokladnie to nie mam pojecia, nigdy tego nie wlaczalem..
W irfan dajesz batch conversion(b), dodajesz swoje foty, potem po prawej na dole zaznaczasz "Use Advanced Options", wchodzisz do opcji, i tam zaznaczasz "Add overlay text", w oknie ktore sie pojawi ustalasz miejsce oraz text ktory ma sie pojawic na kazdym obrazie.
\\Edit, nie doczytalem ze chodzi o grupowanie w 1 folderze, jednaj w/w metoda jest dobra to masowego tagowania obrazow wybranym tekstem
Jak chcesz podzielic na kategorie to najlepiej dodac prefix do nazwy pliku. Robi sie to podobnie jak metoda podana wyzej. Wchodzisz do Bath conversion(b), na dole wybierasz Bath conversion- rename result files. Ustalasz prefix do kazdego obrazu w Name pattern no; pies_###. Po uzyciu tej opcji wszystkie pliki ktore dodales do masowej zamiany zmienia nazwe na pies_001.jpg, pies_002.png itp Potem jak chcesz szybko dostac sie do wybranej grupy fotek to wchodzisz do folderu gdzie sie znajduja i wciskasz szybko 2,3 litery nazwy pliku. System automatycznie zaznaczy foty ktore maja w nazwie te litery.
Dzięki wszystkim :) Wybrałem Picasa bo ma ładny interfejs :P