Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Proszę o spoiler.

03.04.2012 00:07
1
FIREBLAST
107
NUKE!!!

Proszę o spoiler.

Siemka mam pytanie co to filmu "The Ring" chciałem dowiedzieć się fabuły i wyczytałem że film oparty jest na książce ale wg mnie to nieprawda ponieważ w książce napisane jest że ta "dziewczynka" została zgwałcona i wrzucona do studni a nastepnie ukamienowana itd a z tego co słyszałem w filmie to znacznie inaczej ta kwestia wygląda...tak więc prosze o OGROMNE spoilery filmu The Ring.....szczerze???.......boję się oglądać hehe serio... proszę o szczegółowy opisy filmu jak najbardziej szczegółowy...SPOILERY MILE WIDZIANE!!! pzodrawiam

03.04.2012 00:19
2
odpowiedz
zanonimizowany374526
73
Generał

Wymagana znajomość języka angielskiego:

http://www.themoviespoiler.com/Spoilers/ring.html (Spoiler)

03.04.2012 00:31
3
odpowiedz
FIREBLAST
107
NUKE!!!

może nie tak zapytam... Prosiłbym o opowiedzenie histori tej dziewczynki i w jaki sposób powstała ta kaseta i po co?.....bez oglądania filmu

03.04.2012 01:07
4
odpowiedz
poltar
176
Senator

"Oparty na ksiazce" to nie to samo co "jest ekranizacja ksiazki". Co prawda w obu przypadkach sa zwykle odstepstwa od pierwowzoru, ale to pierwsze sformulowanie pozwala na znacznie wiecej swobody. Od zapozyczenia postaci, wydarzen po tlo, w dowolnym stopniu i ilosci.

Tak naprawde to bardzo malo jest ekraizacji typu "Lord of the rings" gdzie w bardzo wysokim stopniu zachowali wiernosc oryginalowi, wycianajac tylko to co nie pasowalo do koncepcji lub nie miescilo sie w ramach (caly watek Bombadila czy motyw Sarumana w Shire). Na drugim biegunie masz na przyklad Wiedzmina gdzie zmieniono prawie wszystko :D, a i tak mozna wciaz pisac ze jest oparty na ksiazkach (a wlasciwie na pierwszym zdaje sie tomie opowiadan). Wzieli tlo, swiat, bohatera, dolozyli prawie cala reszte i mamy film "oparty" a nie zekranizowana ksiazke.

Tak wiec opierajac sie na tym co napisales, gdzie inna jest tylko historia, czy tez geneza jednej z postaci to jest jak najbardziej film oparty na ksiazce. Zaznaczam ze nie znam ani ksiazki ani filmu (a wlasciwie znam tylko film ze slyszenia i ogolnej koncepcji)

Ale to tak na marginesie, wiec ze bardziej interesuje cie ten spoiler, jak to nazwales.

Forum: Proszę o spoiler.