Witam. Historia jest taka, potrzebuję skonfigurować rejestrator tak aby był do niego dostęp z sieci lokalnej i z internetu. Myślę że potrzebuję wskazówek bardziej sieciowych i nie trzeba tutaj znać tego konkretnego rejestratora. Może najpierw o internecie. Dostawcą jest UPC i jest podłączony do modemu CISCO. Do modemu cisco jest podpięty router NETGEAR który wysyła wifi. Dalej jest router TP-LINK któy z Netgeara odbiera wifi i oddaje go kablem do innych urządzeń i w tym właśnie do tego rejestratora. I teraz w rejestratorze są dwa tryby IP albo statyczne albo dhcp/ddns. Możemy w nich uzupełnić po kolei:
adres ip
brama
maska podsieci
dns1
dns2
port klienta
port http
Do tego jest programik w ktorym mozna wpisac adres IP tego rejestratora i mozna polaczyc sie z nim w sieci lokalnej. Wiem rowniez ze mozna to zrobic zdalnie przez www. Pytanie brzmi jakie adresy powpisywac aby to razem mialo rece i nogi? Bede niezmiernie wdzieczny za pomoc.
Taka informacja z instrukcji:
USTAWIENIA SIECI
(1) IP – naleŜy ustawić IP zgodnie z łączem: STATYCZNE lub DYNAMICZNE, np. neostrada (DHCP/DDNS)
(2) ADRES IP – aby uniknąć moŜliwych problemów, naleŜy wpisać unikalny adres IP
(3) BRAMA – adres IP routera
(4) MASKA PODSIECI
(5) PORT KLIENTA – port rejestratora
(6) PORT HTTP – port przeglądarki IE (domyślnie 0080). Aby połączyć się z rejestratorem, naleŜy
zainstalować w przeglądarce kontrolkę ActiveX.
UWAGA! Łącząc się poprzez przeglądarkę internetową, naleŜy upewnić się, iŜ parametry łącza (Adres IP,
brama, maska) są odpowiednio ustawione w routerze.
OK. Adres IP wybralem statyczny przydzielilem sam 192.168.1.36 dalej brama 192.168.1.1 czyli adres CISCO maska 255 itd port 6802 port IE 0080 ale niestety nadal nic. Wpisując adres 192.168.1.36 mogę wejść na stronę rejestratora ale otrzymuję info "Download new PC client(need more time" mogę w to kliknąć ale link nie dziala. ehhhh
Tak jak masz napisane, potrzebujesz nowego klienta. Gdzie prowadzi ten niedzialajacy link?
"Download new PC client" |mogę w to kliknąć ale link nie dziala. ehhhh" ---> Nie znam mandarynskiego ale chyba nic tu po nas jak link nie dziala.... zaraz zaraz.... a jakby tak... wejsc na strone google.pl i wpisac MODEL REJESTRATORA + PC CLIENT... ale w sumie nie znamy mandarynskiego wiec moze byc ciezko sciagnac i zainstalowac...
A co do dostepu z internetu... to proste... robisz przekierowanie (protokoly tcp/udp) na glownej bramie.. z adresu zewnetrznego:port (zakladam ze macie staly adres ) na adres lokalny:port i ta da...
Udało nam się połączyć. Niestety tylko raz. Nie wiem z jakiego powodu kolejnym razem juz sie nie udaje. Co zmienilem to statyczny dalem na DHCP. Tylko czemu nie moge wejsc po raz kolejny?
Ok, łączy się cały czas. Pytanie teraz jak teraz połączyć się z zewnątrz. Tzn skąd wziąć adres do urządzenia?
Jesli dobrze zrozumialem twoj setup, to trzeba skonfigurowac przekierowanie portu na routerze cisco. Jesli netgear pracuje jako router, a nie tylko switch, to na nim tez (choc pewnie to tylko przedluzenie sieci, wiec raczej nie trzeba bedzie).
Uzywanie DHCP do serwerow to bardzo zly pomysl. Jesli zresetujesz wiecej niz jedno urzadzenie na raz, to moze sie okazac, ze twoj serwer otrzyma inne IP i juz sie nie polaczysz.