Cześć,
chcę zmienić procesor w płycie głównej ASUS P8Z68-V PRO
obecnie mam i5 2500 k 3,6 MHz
co lepszego polecacie ?
powiedzmy, że może być kwota do 800 zł za używany - nowego nie planuje kupować.
Dzięki wielkie
Ponoć płyta może obsłużyć i7-2700K, a nawet i7-3770K. Instrukcja/lista ze wsparciem procków: dobra nie wiem co się stało z tym koślawym "forum", ale nie mogę wkleić żadnego linku działającego z alledrogo bądź z głupiej strony wsparcia ASUSa więc musisz sam tego poszukać użyj googla bo forum chyba będzie wolało wkrótce zwalić kitę...
Ceny z alledrogo:
i7 2700K od 360 zł
i7 3770K od 400 zł
wielkie dzięki :)
A myślisz, że zamiana na taki procesor to będzie zauważalna zmiana czy tylko raczej kosmetyka ?
Zależy jaki GTX jest pod maską. Dobrze było mieć 970 gtx to 2500k nawet starczy.
Powyższe procesory dadzą ci tylko 200 mhz więcej. Wątki nie pomogą
MI bardziej zależy na pracy PHOTOSHOPA który obecnie trochę przycina - ramu mam dosyć i nie wykorzystuje całego, dysk SSD też daje radę i tylko procesor pracuje na 100% dlatego pomysł na zmianę :)
Tak tylko jako ciekawostkę wstawię, ale chłopek pogonił swoją sztukę (i7-2700K) na 4.5 GHz
Wymieniał właśnie z 2500K i użył tych samych ustawień w OC nie wyglądało to tak tragicznie.
https://www.youtube.com/watch?v=7VpHZEmIgmc
Za ok 1000-1100 pln można już zmienić całą platformę, więc wymiana na 2700k lub podobne za 400-500 pln to wydawanie pieniędzy w błoto, bo wzrost wydajności całkowicie żaden...
Procesor -- i3-10105F 4 rdzenie 8 wątków/będzie znacznie bardziej wydajny od tego 2500K -- cena 400pln
Płyta główna- MSI B460M-A PRO - cena 320 pln/lub Płyta główna Gigabyte B560M DS3H(wydajniejsza)-385 pln
Ram --- G.Skill Aegis, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL16 --- cena 320 pln
tak właśnie myślałem :(
Trudo będę zatem składał nowy sprzęt.
dzieki!
I tu się z tobą zgadzam. Szkoda prądu na starego trupa, a co do OC to może zasilacz nie puści.
A i przydała by się jakaś obudowa. Może być z moreli.
A nie ma jakieś taniej alternatywy od amd?
AMD już nie takie tanie. Zresztą odpowiednikiem tej i3 jest 2200G, które jest słabsze, ale doczeka się po wakacjach prawdopodobnie następcy i dopiero wtedy będzie można zobaczyć czy na najniższej półce AMD jest konkurencją.
Tj. AMD pomimo wzrostu cen dalej ma naprawdę opłacalne procki, ale najniższą półkę intel zdominował teraz.
Alba_Langa. Jedyny procesor warty jeszcze uwagi w tanich pieniądzach od Amd to Ryzen 5 1600AF 6 rdzeni 12 wątków i kosztuje 500-570 pln, w zależności od sklepu lecz pomimo tych 6 rdzeni w większości gier przegrywa o jakieś 5-10% pod względem wydajności z tym i3 10100... który może i ma tylko 4 rdzenie ale bardzo nadrabia wysokim taktowaniem ( 4,4 turbo/ 800hz mocniejszy od 1600AF który ma 3,6 w turbo). Procesory które są w cenie tego i3 to Ryzen 3 1200Af i Ryzen 5 2200G- 2400G ale są kompletnie nie warte uwagi, bo już dostają ciężki łomot. Ten i3 obecnie jest bezkonkurencyjny i w cenie 390 pln dla mnie to procesor roku, i sam właśnie zastanawiam się aby na niego przejść/zmiana podstawki ( by w przyszłości później być może jeszcze bardziej kupić mocniejszy proc) bo łoi dupe nawet i7 4790K :P
Wiesz jeszcze tak z 6 lat temu powiedziałbym że branie i7-2700 było przyszłościowe szczególnie że IHS był lutowany więc problemów z odprowadzaniem ciepła by nie było nawet.
Nie wiem w co grasz, albo w jakiej rozdzielczości grałoby ci się komfortowo, podejrzewam że jeśli masz monitor full HD i grafikę która była powstrzymywana przez twój obecny CPU to jak masz chęć to kupuj.
Tu masz filmik z tymi dwoma prockami (no i młodszymi braćmi) jako go facio testuje z RTX 3080 w rozdzielczości 1080p i 1440p:
https://www.youtube.com/watch?v=b7Y5Ff4Zmz8
Do grania jeszcze dają radę, ale dobra grafika do nich to podstawa i 16 GB pamięci RAM.
Edit: Widzę że nie grywasz na nim dobra nieważne.
Grywam grywam :)
mam Radeon RX 570 plus 16 BG ram, ale jakiegoś niszowego do tego zasilacz corsair 650 i chyba tylko to możliwe, że z tego zestawy zostanie.
Na osiągi nie narzekam specjalnie bo nie mam super dużych wymagań - wiem, że sprzęt mam wiekowy. Ale mimo tego Widźmin 3, GTA V, Cyberpunk 2077, Assassins Creed, RDR 2 czy wszystko inne co najnowsze ściągnę chodzi lekko na full HD i najczęściej w 30 klatkach. no chyba, że miasto w Cyberpunku to trochę gorzej.
Po prostu odkładam cały czas zakup nowego zestawu i jak widać czas nadchodzi nieubłaganie :)
dzieki !