Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Program do tworzenia książek.

19.09.2012 08:33
nutkaaa
1
nutkaaa
196
Panna B

Program do tworzenia książek.

Jako że w koncu mam czas zająć się pierdołami postanowiłam stworzyć na swoje potrzeby książkę kucharską ze swoimi ulubionymi przepisami opatrzonymi zdjęciami. Szukam jakiegoś programu w którym w miarę łatwy sposób mogłabym stworzyć design dla wielostronicowego pdfa, wstawić tekst i zdjęcia. Coś mi się obiło o uszy o Adobe InDesign, ale może korzystał ktoś z innych programów i jest w stanie coś polecić z własnego doświadczenia?

19.09.2012 09:03
2
odpowiedz
zanonimizowany15417
80
Generał

Poszukaj w sieci programów do DTP.

Adobe InDesign jest moim zdaniem zdecydowanie najlepszy i fakt że korzystają z niego profesjonalne wydawnictwa prasowe o czymś też świadczy. Obsługa nie jest najtrudniejsza, ale ilość możliwości i opcji z początku powoduje zawrót głowy u początkujących. Trzeba też pamiętać o cenie, która w przypadku tego programu jest niemała.

Jest Scribus - darmowe narzędzie do DTP. Ustępuje konkurencji pod względem możliwości i funkcjonalności, ale wciaż da się w nim przygotować dobre publikacje. Obecnie korzystam z tego bo nie zajmuje się już DTP i nie mam dostępu do licencji InDesign.

Ostatecznie jest też Office Publisher i choć osobiście nie lubie tego programu, to jest dość prosty w obsłudze. Może w tym wypadku sprawdzi się najlepiej.

19.09.2012 09:17
nutkaaa
3
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

Dzięki, ściągam na razie trial do InDesign.
Rozumiem, że program działa coś jak połączenie MS Word z Adobe Photoshop? Głównie zależy mi na niestandardowym formacie strony i możlwiości stworzenia szablonu dla całego dokumentu. Są jakieś dobre najlepiej polskie tutoriale do obsługi w miarę podstawowych narzędzi?

19.09.2012 09:44
4
odpowiedz
Lutz
173
Legend

Na maca polecilbym ibook author, darmowy od apple, nie ma chyba nic tej klasy na pecetach.

mozna wypuszczac z tego pdf'y jak rowniez interaktywne ibooki na ipada/iphone (tylko).

Forum: Program do tworzenia książek.