Witam
Dostałem zadanie i chcę sobie ułatwić sprawę jakimś programem. Zadanie polega na zaprojektowaniu ekspozycji. Mam do wykorzystania pewną powierzchnię i muszę ja zapełnić. Szukam zatem programu który pozwala na coś takiego a dodatkowo:
- jest darmowy
- prosty w obsłudze
- pozwala na pogrupowanie i wprowadzenie własnych rozmiarów poszczególnych modułów oraz ich kategoryzację (np grupa a, grupa b...)
- wymiarowanie odstępów między modułami
- pozwala na oddruk
- oddaje wymiary w skali (?)
Miło by było gdyby program poszukiwany przeze mnie spełniał wszystkie potrzeby :)
Nie do końca potrafię opisać ale chodzi mi o to aby na prostokącie o pewnych wymiarach móc wstawić kolejne prostokąty o mniejszych rozmiarach i nimi sobie mieszać aby uzyskać najlepszy możliwy efekt - bez zbędnych pustych przestrzeni
Do głowy przychodzi mi CAD ale po pierwsze drogi i na pewno nie ogarnę jego obsługi
Nie do końca potrafię opisać ale chodzi mi o to aby na prostokącie
Nie do końca zrozumiałem, ale może:
http://www.sweethome3d.com/pl/index.jsp
dzięki za pomoc ale nie o to mi chodzi :) to ma być płaskie
mam konkretny wymiar na ekspozycję i muszę rozplanować jak rozwiesić lustra na niej (różne rozmiary, rodzaje)
chcę to zoptymalizować. Stworzyć sobie planszę i formatki które będą udawać lustra które będą w odpowiedniej skali w proporcji do wymiarów ekspozycji, tak żebym zamiast liczenia wszystkiego mógł sobie swobodnie przesuwać i ustawiać wg uznania :)
Od biedy możesz spróbować Dia. Jest to raczej program do rozwiązań bardziej technicznych, ale ma możliwość ustawiania prostokątów (kategoria: mieszane).
W nawiązaniu do [2] - Ale nie musisz korzystać z 3D - graty ustawia się na widoku z góry i ten widok też można wydrukować.
Vaerin - czy można w nim wybrać ograniczony rozmiar po którym mógłbym te swoje "prostokąty" przesuwać?
W dalszym nawiązaniu do [2] i [5] - wygląda to tak (nie znam się - konfiguracja ma pałę po 5 minutach ogarniania).
przetestuje jutro - pytanie czy można nazywać te "pudła" tak żebym później rozróżnił co one symbolizują (tj model lustra)
pytanie czy można nazywać te "pudła" tak żebym później rozróżnił
np. tak - pewnie można ładniej - robiłem znów na pałę
jeszcze jakieś pomysły?
brakuje mi w tym programie od ZŁ wymiarowania, wyrównywania do linii
btw jak zrobiłeś kolory? nie mogę do tego dojść mi tylko pokazuje to pudło i ew nazwę - a przy kategoryzowaniu by mi to ułatwiło
potrzebuję też zrobić kilka różnych rozmiarów i między nimi się sprawnie poruszać
przydałoby się też łatwiejsze wprowadzenie rozmiarów - dlatego wolałbym coś 2d
btw jak zrobiłeś kolory?
moźna róznie, ale np. menu: meble->wyświetl kolumny_> zaznacz pozycję x i y oraz kolor - klikasz na pozycji w tabelce z listą i masz tam opcje zmiany i edycji
Sprawdzę, czy resztę też da się zrobić.
poprawka:
menu: plan-> zaznacz wymiary
linii pomocniczych na razie nie znalazłem, ale podczas wymiarowania "pojawiają się" takie "prowadnice, aby dokładnie zwymiarować obiekt (patrz rys.)
np. tak?
poprawka - linii pomocniczych nie znalazłem (może gdzieś są), ale pewnie chodzi Ci o łatwe układanie "pudełk" w rządkach ..
rysujesz pudełko/lustro "odniesienia" - w "tabelce z lewej" wpisujesz ręcznie dokładne położenie, zaznaczasz obiekty które maja być wyrównane w odpowiedniej kolejności (nie obcykałem jakiej, ale kolejność jest ważna), w menu masz->meble->wyrównaj i opcje góry, doły, lewa,prawa ..
wymiary można dawać też pomiędzy obiektami - też pojawiają się te "prowadniczki"
Można zaimportować biblioteki "mebli" ale na stronie piszą:
Stwórz własne modele 3D
Aby stworzyć swoje własne modele możesz skorzystać z każdego programu, który zapisuje obiekty w formatach OBJ, LWS albo 3DS.
Zakładam, że potrzebujesz prostej funkcjonalności - na pałę, ale skutecznie - rysujesz "pudełka" w odpowiednich wymiarach, kolorach i z napisami. Umieszczasz je poza obszarem rysunku i potem ctr-c -> ctr-v
(przy liczbie rzędu dwudziestu paru sztuk będzie działać - jesli więcej - będzie upiardliwe.
Nie wiem jakie masz wykształcenie, jeśli liznąłeś techniki to zdecydowanie łatwiej bardziej skomplikowane rzeczy da się zrobić w jakim CADzie. Są darmówki np.
http://www.3ds.com/products/draftsight/free-cad-software/?xtor=AD-510
jest spolszczony, zgodny z formatem pliku AutoCADa.
Na początku trudno się rozeznać komuś kto używał np. corela, ale jeśli poświęcisz ze dwie godziny na naukę podstawowych rzeczy (linia, wymiar, modyfikacja i kilka innych) - to potem będzie zdecydowanie lepiej (a wiedza może się kiedyś przydać).
poprawka - można tez użyć corela lub corelopodobnego darmowego Inkscape (chyba tak się nazywa) - prosty, ale dla Twoich potrzeb wystarczający
CAD ma tę zaletę, że sam wymiaruje, a "corele" chyba nie
ps. w sumię dzięki - dzięki Tobie poznałem nowy program ;)
heh nie mam czasu na nauke w tej chwili - pewnie bym ogarnął bo to filozofii nie ma ale na jutro muszę wszystko mieć gotowe. Obiektów mam coś 60-80 więc samo ich wprowadzanie trochę mi zajmie
Martwi mnie sposób w jaki będę to musiał wydrukować
Zobaczę jeszcze tego inkspace
ps: nie ma za co :D - naprawdę fajny ten program to prawda :D a to że próbuję go użyć do innego celu niż jego przeznaczenie to inna sprawa :D
edit: nadal nie wiem jak robisz kolory :D
klikasz (dwuklik) na "pudle - pojawi się to (rysunek):
ps. mam wersję 3.4 pod Linuxem .. ale pod win chyba działa tak samo.
Sprawdziłem - wydrukować można toto jako sam plan z góry, ale trzeba odznaczyć opcje przy wydruku - bo inaczej wydrukuje "zdjęcie" 3d
kolor wybrałem - co widać w tabelce - żółty - lecz na planie go nie widać tylko pudło i nazwa
ok tam nie szukałem - no trudno będzie trzeba popracować trochę :D dzięki za pomoc :D