Znacie może jakiś program 3D coś w stylu 3Dstudio? Ważne aby program był albo darmowy, lub tani (niestety z kasą cienko ;/)
Proszę o propozycję, a jeżeli by się dało to link do pobrania/strony z której można tenże program kupić.
z góry dzięki xD
Visual Studio Express lub blender + jego jezyk skryptowy.
Rozwin jeszcze co chcesz dokladnie programowac w 3d.
Tak naprawdę jestem całkowicie świeży w tym temacie, chciałbym się na razie zapoznać z funkcjami w praktyce, bo wiem że żadne książki itp. mi nie pomogą w zapoznaniu się z takimi programami.
Na razie myślę o jakiś prostych, intrach/prezentacjach lub też modeli np. aut.
Coś w tym stylu.
Od czegoś każdy musi zacząć.
Czyli chodzi ci o programy do tworzenia grafiki 3D ale bez programowania. W takim wypadku pozostaje uzycie blendera bo innych "normalnych" darmowych programow poprostu nie ma.
Google Sketchup
Darmowy, prosty i intuicyjny, duże możliwości jak na bezpłatną wersję, ogromna baza modeli 3D.
SketchUp do niektorych zastosowan jest genialny, wiekszosc modeli architektonicznych zaczynam wlasnie w nim, a dopiero wykanczam w maxie. Jednak na pierwszy kontakt nie polecam - wyrobi Ci mase zlych nawykow. Wielkiego wyboru nie masz - Blender, Wings3D do modelowania. Albo kupic wersje studencka 3ds max - 120 euro.
@Karrde
Jakie nawyki? Teraz nawet Maxa już ci nie potrzeba skoro są w miare dobre renderery do SketchUpa, gorzej już że płatne.
Renderery swoją drogą, ale nie jesteś w stanie w samym sketchupie tak wykończyć scenę jak w maxie. Sketchup uzupełnia znakomicie (choć wiele ludzi go lekceważy), ale tylko w zakresie wstępnego modelowania - po prostu brakuje mu wielu podstawowych narzędzi do wykończenia.
U nie w pracy architekt używa sketchupa do wizualizacji projektów plus jakaś nakładka do renderingu oświetlenia i wygląda to fenomenalnie. Oczywiście efekt fenomenalnie robi program renderujący, ale i tak potęga google wypływa z tej aplikacji z każdej strony.