WItam
Niebawem chce wymienić procesor i5 4690k na model AMD. Mniej więcej już zrobiłem małe rozeznanie ale chciałbym jakieś opinii. Zastanawiam się nad tymi modelami :
AMD 5 5600X
AMD 7 5700G
AMD 7 5700X
Nie wiem o co biega z G i X wersja. Pytanie który procesor wybrać? Karta graficzna to gtx 1060 i myślę że jeszcze 2-3 lata da radę. Ogólnie interesuje mnie procesor pod strategie i FPS.
5600x powinien wystarczyć, 5700x ma 8 rdzeni a więc o dwa więcej ale niewiele gier to wykorzysta, natomiast 5700G ma dodatkowo zintegrowaną kartę graficzną.
Te z X można podkręcić a G ma zablokowany mnożnik ale też ma kartę graficzną zintegrowaną.
Nie planując teraz zmiany karty obserwowalbym konkretny model cpu (solidny 8 core na lata, a więc min 5700x) i model dobrej płyty. Nie spieszyl bym sie i polowal na okazję. I tak go nie wykorzystasz z 1060 gtx więc nie ma pośpiechu.
Mnie ogólnie nie interesuje jakaś piękna grafika. Wystarczy żeby było 60 klatek. Zauważyłem że mój procek nie daje rady w strategiach już. W przyszłym roku ma wyjść tempest rising i stormgate. Dlatego muszę mieć jakiś lepszy procek.
Tym bardziej celuj w 8 core skoro bawisz sie w gry z masą obliczeń cpu. W dodatku mocny, bo przecież chcesz spokój na wiele lat.
Znajomy 3-4 lata temu wstawił amd 2700x i ma spokój na kolejne tyle. Wstawił teraz 3060ti w miejsce 1070ti (przejście z 1080p na 1440p) i nawet nie ma bottlenecka. Gdyby nie koszty to by poszedł jeszcze w mocniejsze gpu.
Moje zdanie, zrobisz jak uważasz.
Ale skoro na już, to porządna płyta, w fajnej cenie 6 core i zmiana potem z gpu na docelowe mocne 8 core.
Ja z 4790k przejde min w potężny 8 core albo w żaden.
Nawet 5600 i to bez X, a resztę zostawić na kartę lub cokolwiek innego.
Przy tej karcie 5500 będzie się nudził.
Do tego ważne 2x8 gb ramu (by działały w dual channel).
Wiem, że głupie pytanie ale już nie raz widziałem zdziwienie osób którym mówiłem, że to co wybrali nie będzie ze sobą działało.
Wiesz, że poza procesorem musisz też wymienić płytę główną, oraz RAM? :)
Tak tylko pytam żeby nie było potem zdziwienia, że cały budżet poszedł na procesor a on nie pasuje do płyty, a jak dojedzie płyta to RAM nie pasuje :)