Czy błędy ze współpracą z GPU Nvidia i bluescreenami zostały już poprawione? I czy to prawda, że procki AMD lubią stwarzać problemy z kompatybilnością z niektórymi grami (wątpię by Destiny 2 był jednorazowym przypadkiem)?
O jakich błędach z kartami Nvidii mówisz?
Destiny miał faktycznie problem ale na mojej płycie i pewnie innych z serii X570 AORUS była aktualizacja biosu gdzie to poprawili. Gry nie sprawdzałem.
A w innych grach nie miałem problemów.
Za to coś mi rozwalało bios płyty głównej X570 AORUS Pro pomimo zapasowego biosu, który też ulegał awarii to płyta główna była już 2x na gwarancji. I nikt nie wie co było przyczyną...
Po ostatnich aktualizacjach jest jakby lepiej ale do tej pory nie mam pewności że po wyłączeniu czy resetowaniu komputera on wstanie. Czas pokaże.
Zamierzam kupić płytę B450. Chodzi mi też o działanie starszych gier, nie tylko stosunkowo nowego Destiny 2.
Odpukac na MSI b450 tomahawk Max nie mam zadnych problemow. Nawet jak gram w AC UNITY, ktora jest dosyc zabugowana gra. Mam w kombinacji z rtx 2060 super.
B450 AORUS Elite też mi padła. Ale to jak dołożyłem drugą kość pamięci.
Pierwsza 16gb była ustawiona na 3200, pamięć i płyta to obsługuje. W momencie jak dołożyłem drugą kość identyczną to płyta nie wstała.
Chyba powinienem był wrócić najpierw do ustawień fabrycznych a potem dołożyć i ustawić na 3200.
Ale poza tym płyta działała sprawniej i stabilniej jak X570, wydajność ta sama w grach, temperatury procesora i płyty takie same... Mam ją w razie czego, jakby mi znowu padła X570.
ADIPI ja mam to samo z AORUS b450 PRO, prze miesiąc ryzen 3600 śmigał pięknie, pożniej padł bios i wrócił do ustawień fabrycznych, zrobiłem update na ryzen 2600, pochodził 2 tygodnie i tak padł że bios wogóle nie wstawał. Wysłałem, wymienili kości ram, przyszła płyta, ryzen 3600 pochodził jeden dzień i to samo. i teraz niewiem czy to ryzen 3600 wykańcza płytę czy płyta felerna.
W ogóle gigabit miał serię problemów. Pod intelami też były kwiatki. Chyba trafiła się im partia trefnych kostek.
Te problemy to raczej tylko z płytami Gigabyte, na reddicie pełno postów jest o podobnych problemach.
czyli myślicie że to trefny bios? nie że mój ryzen 3600 w jakiś sposób bios wypala?
Destiny 2 było jednorazowym przypadkiem.
Ryzen nie ma raczej żadnych problemów z GPU nVidii, chociaż niektórym ponoć gryzł sie z RTX.. i to raczej były niedorobione BIOS-y MSI i Gigabyte.
Większy jest ponoć problem z dźwiękówkami Asusa i Creative, ale AMD miało to rzekomo naprawić w ostatniej wersji AGESA.
AIDIDPl -> Dobrze wiedzieć. Jak mi padnie X570 AORUS Pro to pewnie wymienią na nowy egzemplarz a wtedy zażądam zwrotu pieniędzy i wezmę TUF Gaming G..
Ja tam plyty asusa mam kompletnie w d..... przez ostatnie 25 lat sporo kompow skladalem glownie znajomym no i asusa zapamietalem za to ze zawsze byly problemy wieksze lub mniejsze. Ostatnio skusilem sie na kupienie tufa na z370, bo byl w pakiecie z WC AIO za 1 pln i coz jak przeczytalem o sekcji zasilania, kupilem nowa a tuf-a wlozylem bratu do kompa z i3 :) Tak ze zanim kupisz poczytaj Asus ma tak ze czasem wypuszcza takie gowno ze rece odpadaja :)
Och tak, te mityczne sekcje, te krążące w sieci tabelki, gdzie dobra jest tylko jedna/dwie płyty z całej generacji, bo jako jedyna pozwala podkręcić 16 wątków do 5 GHz na chłodzeniu ciekłym azotem.
Asus akurat nie wypadał chyba w tych zestawieniach najgorzej, o ile dobrze pamiętam.
No ale lepsze MSI na B450, opinie na forach potwierdzają :D
Akurat to w dupie mialem, podkrecac procki dawno temu przestalem wole miec komputer + ciesze :P Chodzilo mi o to ze sekcja grzala sie przy mocniejszych prockach okrutnie, a przy podkrecaniu bodajze 100+ potrafila wyciagnac :P Chlodna sekcja zasilania = dluzej plyta pozyje, nie mowiac juz ze cena do skromych nie nalezala, bo to z370 :P