Witam was, mam problem z komputerem STEP 207. Otóż jak go włączam to najpierw pokazuje się ekran procesora intel Celeron d (który jest w tym komputerze) i nie idzie dalej. Płyta główna intela i 512 MB RAM. Wszystko odpowiednio podłączone. Dziękuję z góry za pomoc
Może systemu nie czyta? Albo dysk uszkodzony i nie wie co zrobić bo go wykrywa tylko z systemem z załadowaniem ma problem.
Możesz wejść do biosu?
System zainstalowany, czy dopiero chcesz zainstalować?
Mam nadzieje że wiesz na co się porywasz - z tego sprzętu możesz zrobić PC do gier i programów sprzed ~20 lat na windowsie XP/98, do niczego nowszego się to nie nadaje.
Kilka lat temu miał format dysku kompletny, ale gdzieś 2-3 lata temu zainstalowałem na nowo win XP i przez tak 6 miesięcy korzystałem i wszystko działało. Potem monitor się zepsuł i do teraz nie korzystałem. Teraz to nawet klawiatury nie wykrywa jak jest podpięta do jakiegokolwiek wejścia usb
przy tak wiekowej elektronice, podzespoły moga losowo umierać. nowsze kompy umieraja
spójrz choćby na kondensatory płyty - w tamtych czasach kazano patrzeć czy nie sa wybulone
Do czego ci ten komputer. Muzeum otwierasz?
Najpierw wyciągnij wszystkie ramy z kompa i go uruchom. Komp albo zacznie ci piszczeć i/lub będzie nadal stał na ekranie ładowania. Wyłącz kompa i odłącz go od prądu i włóż ramy. Podłącz zasilanie i uruchom. Jeżeli nadal nie będzie działać to spróbuj wbić do biosu i sprawdź czy widzi dyski twarde.
Wejdziesz do biosu naciskając przycisk del lub f2 na klawiaturze jak widzisz ekran intel celeron D.
Dziękuję bardzo za pomoc, ale jak to ze starymi pecetami bywa niektóre podzespoły mogły już paść i nic nie pomaga. Dziękuję jeszcze raz