Od kilku miesięcy mam problem ze swoim Internetem. Za każdym razem gdy gubię pakiet, gra (każda online, FIFA, HotS, CS) mi się zatrzymuje. Nie jest to normalny lag, to kompletne zamrożenie gry na 3-5 sekund. Ping normalny mam wysoki ok.40-90, ale to nie on na to wpływa. Prędkość to 9MB/s. Wiem, że to nie powala, ale w mojej miejscowości niestety jest to jedyny sensowny dostawca. To prywatna firma, dostarcza Internet radiowy w okolicy. Zmieniał mi już antenę, kable, założył światłowody do nadajnika i nadal problem występuje. Miał już ktoś coś takiego? Co na to poradzić? Czy wina może leżeć po mojej stronie?
radio lub wifi najczęściej samo w sobie ma wpływ na przycinki gier, przy normalnym użytkowaniu tego nie zauważysz, ale już w przypadku gier tak.
Sprawdź lepiej ile masz packet lost: kliknij start i w wyszukiwaniu pisz: cmd i enter
potem:
ping google.com -t -l 1000
zostaw sobie to np. na pół godziny/godzinę i potem ctrl+c
jak będziesz miał sporą ilość straconych pakietów to to jest problem, a nie sam ping/prędkość łącza
najlepiej jak byś pingował serwer danej gry, bo pingowanie googla może nie być wiarygodne.
Jeżeli będą pojawiać się duże straty to musisz sprawdzić jakość sygnału na karcie wifi i próbować go poprawić np. przez antenę kierunkową
Oczywiście, że to wina zgubionych pakietów, o tym napisałem. Nie ma na nie reguły, czasem 2 na minutę, czasem jest kilka minut 100%
No to sprawdź ilość gubionych pakietów do BTSa oraz porównaj z ilością do serwera google lub gry.
Tylko pakiety powinny być "cięższe" dlatego proponowałem sprawdzać z parametrem -l 1000
Dodatkowo zależność może być od ilości użytkowników na BTSie, a dokładniej od ilości połączeń, jak BTS jest źle skonfigurowany i np. sąsiad ciągnie coś z p2p które robi dużo połączeń, to BTS będzie więcej pakietów gubił niż wynikałoby to z przepustowości łącza.
Sprawdź też czy w single player masz podobnie - jak tak to wina kompa, jak nie to pewnie sieci. Jak w single player masz problemy również, to spróbuj zrobić kolejny test z wyłączonym netem zupełnie - jak problemy znikną to może program antywirusowy/firewall Ci bruździ jak gubi łączność z netem i przycina kompa.
Tylko online mam ten problem, na pewno nie jest to wina komputera. Z tymi pakietami jest różnie, tak średnio 4-6 pakietów na 100, ale tak jak pisałem, czasem mam całe 100%, a czasem tracę co dziesiąty.
Oczywiście, że ja miałem. Musiałem wszystko związane z internetem przenieść do korytarza z strychu. Myślałem, że to naprawi wszystki no i naprawiło, ale nie na długo bo z 40mb/s zrobiło się 1mb/s wina leży u mnie po stronie wtyczek tz. Mam przejściówke z kondensatora do kablowej-antenowej->antenowej-kablowej = modem (Tak internet kablowy). Lub od tego kondensatora może być problem bo mam 1025Hz a kiedyś miałem 2200hz, a do tego przedziela się na 5 urządzeń (modem, 4 telewizory). Nie wiem jak jest z radiowym, ale chyba podobnie i u ciebie to 9mb/s to jest OK, u mnie na 1mb/s mogłem normalnie grać w gry przy pingu w granicy 40 ale pobrać coś to masakra była.