Witam,
Mam problem z wydajnością w grach, nieważne na jakich ustawieniach gram (czy low czy ultra), jest tyle samo fps-ów.
Problem dotyczy głównie Fortnite (w którym ilość fps-ów wynosi 50 - 120), ale w innych grach też tak się dzieje.
Proszę o szybką pomoc !!!
Sprawdzałem, dedykowana obsługuje gry, aplikacje, natomiast zintegrowana wszystko poza tym.
A kto ci wmowil że zakup laptopa do gier to dobry pomysł? Jego zapytaj jak na tym grać.
Sam się na niego zdecydowałem. Nie sądzę, aby laptop był złym wyborem do grania, owszem komputer stacjonarny zdecydowanie jest lepszy pod tym względem, ale laptop przyda mi się na studia. Ale nie tego dotyczy temat.
Uważam po prostu, że można więcej wyciągnąć z niego, jesli na ultra chodzi na 50 - 120 fps-ach.
Jeżeli na low i na ultra jest zbliżona liczba FPSów i nie jest to mało (powyżej 60) to znaczy, że coś z góry ogranicza ich liczbę raczej a nie, że jest to problem wydajności. Trzeba by przeszukać ustawienia kary graficznej, v-synca itd. Choć tutaj raczej ograniczenia powinno być do 60.
Ustawiałem wszystkie ustawienia w panelu NVIDA pod wydajność, ale nie było zmian.
Ustawiłem wszystko pod wydajnosc w panelu NVIDIA oraz w Windowsie, podobnie w Dragon Center MSI ustawiłem na tryb gry, jednak efektów nadal nie ma, liczba fps-ów nie zmienia się.
Czy jest to możliwe, aby Windows blokował ilosc klatek?
Czy raczej zależy to od czegoś innego?
Jeszcze jest cos takiego jak NVIDIA experience, w której mozna zoptymalizowac gry,
nie uzywam tego, ale czy jest mozliwe aby to ta aplikacja blokowala klatki?
Na twoim miejscu wyczyściłbym komputer i zainstalował na nowo windowsa. Jeśli to nie podziała, to znaczy że jest coś nie tak ze sprzętem.
Dokładnie jak nie jesteś specjalnie obeznamy to najprostszy sposób na problemy to najpierw przywrócenie systemu do stanu początkowego zainstalowanie nowych sterowników jak jest potrzeba to zazwyczaj rozwiązuje problemy. Jak nie ma poprawy to dopiero szukać problemów w sprzęcie.
A nie masz przypadkiem jakiegoś trybu oszczedzania energii włączonego ?
Musisz szukać w sekcji zasilanie w Panelu Sterowania. Tam są różne profile wydajności.
Wszyscy skupiacie się wyłącznie na GPU.
A może to procesor się przegrzewa i throttluje albo ma też nisko ustawiony PowerLimit?
Zainstaluj sobie jakiś program monitorujący temperatury, częstotliwość procesora i grafiki (np HWinfo) i po sprawdzeniu można będzie powiedzieć coś więcej.
Nie znam się na tym, poniżej wysle screeny, mógłbyś powiedzieć, co o tym sądzisz?
Ogólnie gra wykorzystuje tylko 25% GPU i 60% CPU, więc można chyba uzyskać większą liczbe klatek, mam racje? :/
Jedynie RAM ma aż 85%.
@Sharky ma rację
Na zrzucie nr 2 masz 91'C w max i włączył się cpu throttling
Wykonaj poradę i sprawdź czy nadal w maxie będziesz miał powyżej 90'C
https://www.youtube.com/watch?v=POU-pQUG6-g
ps. Chyba nic dziwnego, że ci tak działa bo u innych na laptope MSI GE73 Raider 1070 i7-8750H jest tak samo: https://www.youtube.com/watch?v=23nryIvjVUs
Co prawda temperatura zmniejszyła się, ale liczba klatek nieco spadła.
Tak, tylko że ten youtuber grał na ustawieniach high, chodzi o to, aby liczba fps-ów się zwiekszyła, ustawiając słabszą grafike.
Ile lat masz tego laptopa? Może intelowski glut przestał działać i procesor się przegrzewa?
Moim zdaniem Lapki MSI mają skopane chłodzenie. Mam znajomego który ma lapka MSI GL i lapek w ciągu dwuletniej gwarancji cztery razy był w naprawie z powodu padania dedykowanej karty grafiki.