Witam,
zainstalowałem VS 2010 Express, jednak pojawia się problem - gdy tylko próbuję stworzyć nowy projekt (C++, Win32 Project lub Win32 Console Application) wyskakuje "project creation failed".
Szukałem na google, a wnioskując z ilości wyników to dosyć popularny błąd. Idąc za wskazówkami pozmieniałem odpowiednie klucze w rejestrze, jednak bez skutku. Czy ktoś miał może podobny problem i udało mu się go rozwiązać?
Używam Windowsa 7 HE 64bit.
Z góry dzięki i pozdrawiam
Uruchomienie z prawami administratora powinno rozwiązać problem. Albo utwórz projekt w folderze, do którego masz dostęp bez tych praw.
Niestety ani uruchomienie jako administrator, ani zmiana folderów nie działa.
Co do UAC - nie jestem pewien, wszystko robiłem w trybie administratora - o to chodzi? :)
Żeby było zabawniej - ściągnąłem nowe Visual Studio 2012. Przecież, myślałem, jeśli to błąd programu, bo nie współpracuje z Win7 64, to na pewno poprawili go w wersji 2012. Niestety, ciągle to samo - nie mogę utworzyć projektu. Co ciekawe, stare projekty mogę otwierać.
To nie jest błąd programu - to jest problem w konfiguracji Twojej stacji. Na 99% związany z brakiem uprawnień, ale czemu tego się zdalnie nie powie.
Domyslnie tworzone projekty laduja w "dokumentach", sprobuj zmienic lokalizacje na np. inny dysk. Dodatkowo zrob reset do domyslnych ustawien w tools>settings>import and export settings: Reset All settings
Niestety, reset i zmiana na inną lokalizację nic nie pomogły.
Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić, w którym miejscu dokładnie występuje błąd?
EDIT. UAC mam wyłączony, więc wszystkie zmiany w rejestrze powinny być wykonane poprawnie.
Uruchom rejestr zdarzen jak w linku podanym pozniej i sprobuj utworzyc projekt, potem sprawdz co wypluje visual.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms241272%28v=vs.100%29.aspx
Nie jestem pewien w 100% czy ta metoda dobrze wspolpracuje w wersja Visual Express, ktory wiadomo jest mocno okrojony. Jak chcesz wlaczyc rejestr zdarzen, to kliknij start>uruchom, wpisz VCExpress /log Wedlug opisu powinno byc devenv /log co odnosi sie do exeka pelnej wersji visual studio 2010, ale mozliwe ze z exekiem express takze zadziala. Dalej sprobuj utworzyc nowy projekt, po tym otworz w notatniku plik z lokalizacji %APPDATA%\Microsoft\VisualStudio\9.0\ActivityLog.xml , jego zawartosc powinna wskazywac blad, ktory zostal wygenerowany podczas tworzenia nowego projektu.
Nie wiem czy robię coś źle - zarówno VCExpress.log jak i devenv /log nie działają. Poza tym, co oznacza %APPDATA%? W wyszukiwarce nie pokazuje mi ani jednego folderu o nazwie VisualStudio.
EDIT. VCExpress /log zadziałał, wielkie dzięki. :) Dalej jednak nie wiem, gdzie mogę znaleźć plik z logiem?
EDIT2. Mam, zrobiłem! :) otworzyłem log (jest strasznie długi), ale nic podejrzanie tam nie wygląda. Po pobieżnym przejrzeniu zawartości nie widziałem żadnych errorów, nic takiego. Mam szukać czegoś konkretnego?
%APPDATA% to zmienna srodowiskowa zarejestrowana w systemie, to taki skrot do konkretnej lokalizacji( u mnie C:\Users\Mike\AppData\Roaming)
Wklej do start uruchom: %APPDATA%\Roaming\Microsoft\VisualStudio\ i napisz czy otworzyl sie folder.
Jak dalej nie dziala ci VS2010E, to zassaj najnowsza wersje 2012:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=34673
Niestety 2012 również u mnie nie działa, pisałem już o tym wyżej :)
Mam już zrobiony log, jest mi ktoś w stanie powiedzieć czego konkretnie szukać? Przejrzałem go kilka razy, ale nic wyróżniającego się nie znalazłem.
cofnij do punktu przywracania sprzed instalacji MSVC, nawet jak sam nie robiłeś to pewnie jakieś winupdate zrobiło albo co
Tu jest problem - komputer mam po kimś, VS2010 był już zainstalowany. Nie wiem, czy ktoś go wcześniej używał, podejrzewam, że tak. Problem zauważyłem dopiero, kiedy postanowiłem nauczyć się programowania :)
Skoro VS byl juz zainstalowany, to usun visuala jeszcze raz wraz ze wszystkimi redist`ami(2005, 2008, 2010+sp), potem wejdz do dokumentow i usun foldery Visual Studio 2008, Visual Studio 2010. Zrob restart kompa i zainstaluj VS na nowo. Po instalacji proponuje zmienic docelowe sciezki projektow, szablonow projektow w Tools>Options, zakladka Projects and Solutions>general, zmieniasz 3 pierwsze sciezki najlepiej na inny dysk. Po zatwierdzeniu zmian sprawdz tworzenie nowych projektow.
Niestety takie rozwiązanie nie działa. Usunąłem wszystko, wyczyściłem rejestr, zainstalowałem od nowa - dalej nie mogę utworzyć projektu.
W dodaj/usun programy masz cos takiego jak "Microsoft SDK" ? Mozliwe ze sdk moze powodowac problemy przestawiajac priorytetowe sciezki do naglowkow i lib`kow dla zainstalowanych srodowisk VS.
Po usunieciu VS wywaliles recznie klucze z listy pozniej ?
HKEY_LOCAL_MACHINE/software/microsoft/virsualStudio
HKEY_LOCAL_MACHINE/software/microsoft/vcexpress
HKEY_LOCAL_MACHINE/software/microsoft/microsoft SDK
oraz te same dla HKEY_CURRENT_USER
Sprobuj uruchomic: devenv.exe /resetuserdata
Po kazdej z tych operacji zrob restart systemu.
Nie mam SDK. Póki co spróbowałem /resetuserdata - bez zmian. Odinstaluję wszystko, co ma Visual Studio w nazwie i spróbuję Twoich wskazówek