Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z tabletem Lenovo M10 FHD Plus (2nd gen) - potrzebuję pomocy :)

14.06.2025 00:20
Silveria
1
Silveria
150
Generał
Image

Problem z tabletem Lenovo M10 FHD Plus (2nd gen) - potrzebuję pomocy :)

Witajcie! Dawno mnie tu nie było, a że czasu coraz mniej, to może ktoś z Was mi pomoże.

Od 3 lat używam tabletu Lenovo M10 FHD Plus (2nd gen) - tb-x606f, używam go głównie do czytania komiksów. Problem się ujawnił ostatnio, gdy dokupiłem sobie kartę pamięci Sandisk Extreme Microsdxc 256GB (przed zakupem przeglądałem możliwości w necie i spokojnie ta karta powinna pójść na tym tabku). Najpierw ją zassało, pochodziła kilka minut i ją system wypluł. Od tamtej pory ciągle krzyczy "SD card is corrupted". Sama karta jest sprawna (sprawdzałem na innych urządzeniach). Próbowałem ją formatować na różne sposoby. Zawsze jest to samo... Przywróciłem nawet tabka do ustawień fabrycznych, ale nic się nie zmieniło. Mało tego nie mogę pobrać jakiejś ostatniej aktualizacji tabletu, w trakcie instalki przerywa za każdym razem...

Obecnie mam na tabku androida 10 (na zdjęciu dodatkowe dane).

Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać powyższy problem? Ewentualnie jakaś pomoc przy aktualizacji/rootowaniu do firmware do jak najnowszej wersji? Poproszę o łopatologiczne wyłożenie prawdy. Coś na pewno uda się z tym zrobić :) mocno w Was wierzę :)

14.06.2025 07:38
mirko81
2
odpowiedz
mirko81
77
Slow Gaming

Mam dwie sztuki dokładnie tego modelu.
W jednym jest karta Samsung 64GB, w drugim SanDisk 128 GB. Nie zgłaszają problemu. Zmienił bym po prostu kartę na jakąś może zwykła bez "turbo".

W soft bym się nie pchał. Sprzęt już dawno nie otrzymuje aktualizacji.
Ma tylko Android 10 ale jeszcze "żyje".
Tablety szybciej nawet je tracą niż telefony.

Plus ten, że tablet Android 13/14 można teraz kupić za 500-600 zł np Acer/Lenovo

post wyedytowany przez mirko81 2025-06-14 07:45:56
14.06.2025 08:01
Silveria
3
odpowiedz
Silveria
150
Generał

Nie potrzebuję zmiany tabletu, ten służy mi tylko i wyłącznie do czytania komiksów i spełnia swoją rolę wzorowo. zależy mi natomiast na dużej przestrzeni pamięci i to 256gb byłoby idealnym rozwiązaniem. Czytałem w sieci, że ten problem z nieprawidłowym wykrywaniem karty zdarza się w miarę często na tych tabletach. Widziałem też, że są też nakładki na androida, dzięki którym stare tablety z 4 dostają nowe życie i chodzą na 13. Nie za bardzo mam czas, żeby to wszystko zgłębiać... Fajnie byłoby jakby ktoś wrzucił krok po kroku prosta instrukcję jak uaktualnić takie oprogramowanie z linkami źródłowymi, skąd je ściągnąć. Byłbym bardzo wdzięczny za to.

post wyedytowany przez Silveria 2025-06-14 08:02:12
Forum: Problem z tabletem Lenovo M10 FHD Plus (2nd gen) - potrzebuję pomocy :)