Hej. Dziś kupiłem i walczyłem z Ryzenem 1600AF. Przez 4h udało mi się jedynie raz włączyć komputer z jedną kością pamięci na 2133Mhz. Dioda CPU LED świeci na czerwono. Co robiłem:
- update bios do najnowszego i najstarszego
- testowanie rożnych kombinacji z bankami pamięci
- resetowanie biosu
- składanie 5x zestawu od nowa
Na komputer znów powędrował 2200g i działa super. Na początku myślałem, że procesor (nowy) jest walnięty ale skoro jeden jedyny raz udało mi się go włączyć to chyba wina niekompatybilności pamięci (choć z 2200g działają wyśmienicie). I teraz:
a) zgłaszać na GW
b) próbować zwrócić - kupiony stacjonarnie w Proline, użyłem tylko procesora no ale pudełko otwarte, plomba zerwana (przyjmą?)
c) szukać innych pamięci do testów?
d) kupić w przyszłości Ryzena 3600 (na stronie MSI jest kompatybilność z F4-3200C16D-16GVKB
f) czekać na nowy bios
Zestaw pc:
MSI Tomahawk MAX B450
F4-3200C16D-16GVKB
Silentium Vero M2 600w
Pamieci nie kompatybilne, procek na 99% sprawny, ludzie zapomnieli ze pierwsze ryzeny mialy okrutne problemy z pamieciami, ten nowy procek to stary tylko w mniejszej litografi robiony wiec stare problemy pozostaly.
Najlepiej oddaj procka i powiedz ze nie dziala na twojej plycie glownej, wydaje mi sie ze mozesz im powiedziec ze to moze byc problem z niekompatybilnoscia pamiec i opowiedziec swoja historie :) Niestety jesli kupowales w sklepie stacjonarnym i nie masz prawa do zwrotu w ciagu 14 dni, wiec tu duzo zalezy od sklepu :) Jak hajsu nie beda chcieli oddac oddalbym na gwarancje, moze jednak jest uwalony. Dalsze kroku to uzaleznilbym od tego co da wizyta w sklepie.
No i po co marnowałeś tyle czasu? Złożyłeś zestaw z niekompatybilnym RAMem. Spróbuj puścić RAM na 2933 MHz i CL18 albo czymś podobnym. Jak nie pomoże, to albo sprzedaj i kup Ryzena 3600, albo zmień RAM.
Hmmm. Ogólnie czytam, że ludzie mają problemy z tymi pamięciami. Na intelu chodzą idealnie a na Ryzenach to ja się trafi. Kurcze chciałbym zostawić ten procesor jednak musiałbym wybrać inne RAMy no i do tego sprzedać te komuś (potencjalnie będę dostawał zwroty dopóki ktoś z konfiguracją intela albo szczęśliwym ryzenem je kupi)... Z drugiej strony na wymianie pamięci stracę część którą mógłbym dołożyć na do 2700X za 650 albo 3600 właśnie. Tylko czy one odpalą, bo jednak dla tomahawk max moich ramów nigdzie nie ma na liście kompatybilności, nawet dla R3000...
Edit. Albo spróbować tego.
Contact G-Skill support about it. They're pretty good about helping with problems like this, and if worse comes to worse they'll probably send you a new kit.
Ogolnie problem ryzenow jest taki ze kontroler pamieci maja na procku pierwsza seria to byla maskra poprostu jak na loterii, nie miales pamieci z listy to miales problem :) W pozniejszych wersjach mocno to poprawili, bo tych pamieci nie ma przy twoim 2200g, a chodza dobrze :) Dziwne jest to ze ja na ich stronie widze ze maja na liscie te pamieci przy R 3XXX :)
Mozesz do g.skilla pisac, pamieci maja bodajze wieczysta gwarancje :) Jednak do sklepu rowniez bym sie przeszedl i zapytal, jest szansa ze hajs oddadza :)
Szukasz tego na stronie producenta plyty glownej, oni robia testy i wstawiaja wyniki, wiadomo ze pamiec ktora na liscie nie jest moze dzialac, bo niemozliwe jest ze wzgledu na koszty przetestowanie 100% pamieci dostepnych na rynku.
Ładowanie się w pierwszą generację Ryzenów to głupota, to już lepiej w tej cenie kupić nawet wolniejszy procesor Intela.
A za 100 złotych więcej mamy serię 2xxx, która nie sprawia takich problemów z kompatybilnością.
Akurat ten Ryzen (AF) to jest tak naprawdę seria 2XXX właśnie - Zen+.
https://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_amd_ryzen_5_1600_af_12_nm_vs_intel_core_i3_9100f
Dokładnie, jest to identyczny procesor jak 2600, tylko z niższymi zegarmi i 150zl taniej. Dlatego go kupiłem, bo póki co ma najlepszy stosunek cena jakość.
Raczej to odpady z produkcji 2600 ktore nie spelniaja kryteriow :)
ten proc miał premierę 3 miesiące temu. Różni się jedynie zegarmi, co potwierdzają testy :0
Przemek365 -> Odpady nie sa tu w negatywnym znaczeniu poprostu procek ma spelniac pewne zalozenia jak nie spelnia odpada. Z wafla przy dobrze dopracowanej technologii nie ma za wiele odpadow, czyli procesorow ktore nie spelniaja kryteriow taktowania etc. AMD nie pierwszy raz takie odpady inaczej nazywa i wypuszcza na rynek pelno bylo X2/3 ktore okazywaly sie X4 z wylaczonymi rdzeniami bo nie przeszly testow :)
Tak, wiem :) Czy to środek wafla czy skraj nie zmienia faktu, że z moimi pamięciami się gryzie. Doszedłem do wniosku, że kupię 3600 jak cena będzie akceptowalna dla mnie. Póki co przeboleje 2200g, bo jak do teraz to tylko w Jedi miałem szarpanie :D
Sklep odpowiedział że jeśli wszystko jest kompletne a pudełko jest ok to przyjmą zwrot po potwierdzeniu ich serwisu. Pojadę tam dzisiaj jak zdążę po pracy. Napisałem też do g.skill ale jeszcze nie odpisali. Jeśli sklep przyjmie procek to zastanawiam się nad 3600 vs 2700. Ten pierwszy faktycznie jest na liście kompatybilności, tego drugiego widziałem na forach z moimi pamięciami no i jest 100zl tańszy.