Siemka. Rodzice chcą mi kupić nowy komputer. Mam problem, ponieważ chce go sobie złożyć na morele, tak żeby była jak najlepsza wydajność, a oni sie nie chcą zgodzić bo co to będzie, nie wiadomo skąd, że nie bedzie gwarancji i nie wiadomo gdzie to odesłać jak by co.. tak to jest jak sie wogóle nie znają, tylko kupić byle jakiego składaka i już. Jak otwieram pudło to zaraz nie ruszaj bo zepsujesz... Chciałem też sprzedać xboxa 360, zachowam sobie jednego pada, kupie odbiornik i będe grał na PC na padzie ( wole pada niż myszkę ) ale jak zwykle się nie zgadzają, bo "kupowałeś to żeby grać" a kupiłem za moją kase za stypendium .. Zawsze wpadnie te 500 zł i zamiast i5 4440 kupie coś z literką K do podkręcenia i dodatkową kość ramu . Wiem że to są dziwne problemy no ale.. Doradzicie jak ich przekonać ? Tak nie w temacie lepsze będzie HD 7850 2gb czy Gtx 660 OC z gaming w nazwie też 2gb ?
Kto i za co dał Ci to stypendium? Bo czytam te wypociny bez ładu i składu... jakoś nie wierzę.
Przecież będziesz miał gwarancję na poszczególne podzespoły
Ja jak składałem swój PC to miałem gwarancje na każdą część na 3-4 lata i nie było żadnych problemów.
miałem w 2 gimnazjum srednią 5,20, mógłbyś trochę mnie zrozumieć a nie od razu pisać "wypociny". Piszę tak na różnych forach i ludzie starają się pomóc i nie ma tam takich jak Ty, za przeproszeniem internetowych sztywniaków.
Porozmawiaj z rodzicami, że gwarancja jest normalna i nie warto ładować się w gotowce, tylko lepiej samemu złożyć. Twoja sprawa co zrobisz z Xboxem, przecież kupiłeś go za własne pieniądze - powiedz to rodzicom. Jeśli mają rozum, to zrozumieją, że lepiej samemu poskładać sprzęt.
Wytłumacz im wszystko powoli, że będzie na wszystko gwarancja, że odsyła się do morele, że jest to bardzo dobry sklep no i przede wszystkim, że składak to marnowanie pieniędzy. Co do sprzedaży X-klocka to powiedz, że jak sprzedasz, to będziesz miał dodatkową kasę na PC, że będą mniej musieli Ci dać kasy.
Jakiegoś kumatego krewnego nie masz? Bo z tego co piszesz to wygląda, że (nie obrażając nikogo) rodzice troszkę do tyłu z nowoczesnymi technologiami.
Pokazać morele, pokazać co piszą o gwarancji, na stronie jest jakieś wyróżnienie od Wprost.
Twoja sprawa co zrobisz z Xboxem, przecież kupiłeś go za własne pieniądze - powiedz to rodzicom. - Oj, żeby taka rozmowa źle się nie skończyła.
Przygotuj prezentację, dlaczego nie opłaca się kupować gotowego zestawu. Wykresy kołowe, ilustracje + tekst = brak argumentów przeciwko samodzielnemu złożeniu komputera.
Wiele razy używałem tego argumentu w różnych sprawach - przeważnie skutkowało :)
No chyba, że Twoi rodzice są tak dziani, że lubią wywalać kasę w błoto.
Jeszcze tak mnie naszło. Jak by wątpili w twoje umiejętności składania PC, to niżej masz gotowe "zestawy" do wyboru w różnych cenach, ale poskładane przez fachowców, a nie marketingowców. Poszukaj jakichś artykułów dlaczego nie powinno kupować się zestawów. Pamiętaj, jak nic nie pomaga, to odwołuj się do czyjejś chciwości, to zawsze działa, bo wszyscy w środku są chciwi. Z czystej ciekawości, ile lat mają twoi rodzice?
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2014
Przekonaj ich informacjami o gwarancji an stronach producentów podzespołów oraz ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej gdzie dodatkowo unormowano coś takiego jak odpowiedzialność samego sprzedawcy za niezgodność towaru z umową... (aczkolwiek gwarancja producenta na większość części też rzecz jasna obowiązuje)
Ostatecznie jak rodzicom na forsie nei zależy i mogą sobie pozwolić na przepłacanie, to kup w komputroniku., jeśli tylko masz w mieście ich salon. Jest gdzie oddać "na gwarancję" bez odsyłania, byle jak ponoć, ale złożą nawet wszystko do kupy, i z grubsza kupisz to, co chcesz.
@giero33
Kolega miał na myśli to, że nie rozumie za co w ogóle stypendium dostałeś skoro piszesz średnio zrozumiale, no chyba, że to szkoła dla dzieci z ADHD to rozumiem.
Jeszcze tak mnie naszło. Jak by wątpili w twoje umiejętności składania PC,... - Morele poskładają kompa.
Osobiście dysponujesz tymi pieniędzmi, czy są na przykład na koncie rodziców? Jeśli to pierwsze, to możesz spróbować po prostu kupić ten komputer o niczym nie mówiąc.
Byłby to bardzo stanowczy krok dla Twoich rodziców i może zaczęliby Cię traktować bardziej poważnie.
@Raistand: Nie chodziło mi o fizyczne składanie do kupy, a o dobór podzespołów.