Wiem że te forum jest o grach, ale ten serwis jest bardzo popularny :)
A więc jest taki problem, W sobotę byłem u kolegi na 17 i wypiłem oczywiście :\
Gdy wracałem do domu z kolegą tzn. jechałem rowerem złapała nas policja.
Kolega akurat nic nie wypił i dostał tylko mandat za brak światła w rowerze ( wracaliśmy o 2 w nocy )
ale mi wykazało pół promila alkocholu, i oczywiście spisali protokuł i kazali pchać rower pod sam dom i
rozmawiali z mamą . Mam obecnie 16 lat dopiero za tydzień 17 a od 17 jest karanie jak dorosłego człowieka
No i właśnie obawiam się tego co się może stać ? Czym to może się skończyć ?
Nie miałem żadnych problemów z policją wcześniej
Moja pierwsza wpadka :)
Z góry dzięki za pomoc :)
Jesteś nieletni, nic Ci nie zrobią.
Masz nauczkę, żeby na przyszły raz po alko nie wsiadać na rower.
@down
Napisał, że to jego pierwsza wpadka, co moim zdaniem znaczy, że jest po prostu czysty.
Byłem w podobnej sytuacji, nic poza odwiezieniem do domu się nie stało.
jeżeli nie dostałeś mandatu od razu to :
1 sprawa w sądzie - mało prawdopodobne
2 wrzucą protokół do szuflady bo mają ważniejsze sprawy na głowie, a Ty już nauczkę dostałeś - bardziej prawdopodobne
csw--> Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Oczywiście że może coś mu się stać. Policja prawdopodobnie skieruje sprawę do sądu rodzinnego, a tam sąd zdecyduje co dalej. Jeżeli nie masz zatargów z prawem, to może skończyć się na upomnieniu. Jak coś wcześniej nabroiłeś to nawet może Ci grozić nadzór kuratorski.
Mnie złapali na rowerze jak miałem 18 lat.W zasadzie to nawet go prowadziłem bo nie byłem w stanie jechać. Miałem coś pod promil. Dostałem 6 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata i odebrali mi prawko na 2 lata. ( musiałem zdawać ponownie egzamin)
Jeśli bym nie miał prawka to dostał bym zakaz jego wyrobienia przez 2 lata.
Edit: Tak jest teraz:
Ustawa uchwalona przez Sejm 27 września 2013 r., a podpisana 17 października 2013 r. przez prezydenta oznacza odejście od dotychczasowej, surowej polityki karania nietrzeźwych rowerzystów. Oto wprowadzone zmiany i ich konsekwencje:
Uchylony został art. 178a § 2 Kodeksu karnego. Kierowanie rowerem w stanie nietrzeźwości nie będzie już zatem przestępstwem. Nie oznacza to jednak, że sprawcy tego rodzaju czynów mogą liczyć na bezkarność. Pozostają one bowiem czynami zabronionymi przez prawo.
Dotychczasowe przestępstwo zostanie przekształcone w wykroczenie. Kierowanie rowerem w stanie nietrzeźwości będzie wykroczeniem z art. 87 §1a Kodeksu wykroczeń.
Nietrzeźwym rowerzystom grozić będzie na podstawie art. 87 § 1a Kodeksu wykroczeń kara aresztu (od 5 do 30 dni) albo grzywny (od 50 zł do 5000 zł).
Obok kary aresztu albo grzywny sąd będzie mógł orzec zakaz prowadzenia pojazdów innych niż pojazdy mechaniczne na okres od 6 miesięcy do 3 lat. Zakaz nie będzie jednak (jak dotąd w przypadku przestępstwa) obowiązkowy. Decydując, czy go orzec, sąd może wziąć pod uwagę np. zawartość alkoholu w organizmie sprawcy (im niższa, tym większa szansa uniknięcia zakazu) oraz to, czy sprawca był już dotąd karany za podobne czyny.
Obowiązkowe przestanie być też orzekanie zakazu prowadzenia pojazdów wobec ukaranych za wykroczenie z art. 87 § 2 kw (tj. kierowanie rowerem w stanie po użyciu alkoholu). Również w tym przypadku zakaz będzie mógł dotyczyć jedynie pojazdów niemechanicznych.
Wsadzą Cię na 2 lata, tylko po mydło się nie schylaj.
Dzieki bardzo za informacje :D Tak odprowadzili mnie do domu, i tyle na tym się skończyło tylko że kazali mi coś tam podpisać a no i 0,54 promila trochę jest. Policjant napisał że stwierdzam że piłem piwo :) Mam nadzieję że nic mi nie będzie bo szkoda, taka głupia wpadka a strach był :) Ale też tak twierdzę że mają inne sprawy na głowie niż takie coś :)
Raczej pouczenie to nie było a i mojej mamie kazali napisać że mnie odbiera do domu bo tak to by mnie wywieźli gdzieś tam :D
Podpisywałeś ? To będziesz wzywany na przesłuchanie w celu ustalenia kto dał Ci alkohol. Sam dostaniesz jakąś grzywnę. I tak masz szczęście że prawo zmienili bo jeszcze niedawno byś dostał kuratora.
Ja Cię nie strasze ale tak właśnie będzie skoro Policja coś kazała Ci podpisać. Gdyby to zlali to nie wpisywali by nic w papiery.
podsumowywujac sytuacje.
Jestes na tyle glupi ze jedziesz nawalony , niepelnoletni rowerem i co gorsza dajesz sie zlapac.
Rada badz uczciwym obywatelem bo na lamanie prawa to albo jestes za pechowy albo za glupi.
kazali mi coś tam podpisać a no i 0,54 promila trochę jest
Gdyby chcieli wszczynać sprawę sądową, to by Cię zabrali na komendę i przebadali takim "bardziej profesjonalnym" alkomatem. Jeśli zrobili to takim "ręcznym", to raczej skończy się na pouczeniu - może wezwą rodziców i z Nimi pogadają i sprawdzą/ocenią czy to Twój wyskok, czy coś poważniejszego i trzeba dać sprawę do sądu rodzinnego - kuratora. Jeśli już rozmawiali z Twoją mamą - pewnie dadzą spokój. Nie rób tego więcej i potraktuj jako nauczkę.
co wy mu wkrecacie, nic mu nie zrobia. nie bedzie zadnego ustalania skad mial alkohol, serio myslicie ze policja zawracala by sobie czyms takim glowe? inna sprawa by byla jakby byl pod wplywem narkotykow lub mial przy sobie narkotyki, alko to pikus.
Belert policja się bardzo dobrze ukryła , jedziemy normalnie i nagle wyskoczyła a najgorsze że do domu był tylko 1.5 km
Lenii o to mi się podoba :) mam nadzieję że dadzą sobie z tym spokój, a jeśli chodzi o policję to była radiowozem.
Nigdzie go nie musieli zawozić . Spisali protokół. Mają podpis Jego i Mamy i to wszystko z dowodów które są potrzebne na tym etapie do rozpoczęcia procedury .
Gdyby mu odpuścili to nic by nie kazali podpisać. Przecież nie zbierają podpisów żeby sobie przykleić na ściane w radiowozie.
http://wola.policja.waw.pl/portal/r4/439/26913/Nieletni_zatrzymany_za_jazde_po_alkoholu.html
Lenii -> Policja musi wyrobić statystyki. A najlepiej robi sie je na pijanych rowerzystach, wiec to pewne jak w banku, ze zrobia. Zapewne wniosek zostanie skierowany do sadu i tam zajma sie reszta. Szczegolnie ze, cos podpisal i nie wie co to bylo.
buddookan to co wstawiłeś jest wielką rożnicą . Tam jest chłopak który ma 17 lat ( czyli moze być karany ) dodatkowo zrobił to już nie pierwszy raz a i miał przy sobie aż 1.6 promila to duża różnica bo ja mam 16, pierwszy taki raz zrobiłem i 0.54, Więc raczej ze mną będzie inaczej ;)
Nie jest powiedziane że jak go złapali pierwszy raz to juz miał 17. W dodatku skoro go mają w bazie to jakąs kare musiał zaliczyć.
ps. Na moim osiedlu jest koleś który siedział daw razy za jazdę na rowerze. Takich ludzi w więzieniach nazywa sie kolarzami.
kazali mi się tam podpisać i spytali co piłem i wpisali że piwo w tym dokumencie tylko nie wiem co to był za dokument :P
Podpisałeś protokół z prowadzonych czynności - jak mi wybili szybę w samochodzie na parkingu - interweniujący policjanci też spisali protokół i za tydzień dostałem pismo o niewszczynaniu sprawy z powodu braku możliwości odkrycia sprawcy. Pewnie Ty też taki dostaniesz za tydzień - niewszczynanie z powodu braku znamion przestępstwa po przeprowadzeniu wywiadu z rodzicami.
Prawdopodobnie był to raport z zatrzymania, który skierują do Sądu Rodzinnego.
Ja Cię chłopie nie strasze tylko nastawiam Cię jak to będzie prawdopodobnie wyglądać. Jako że jesteś niepełnoletni to tu nie jest priorytetem karanie Cię za wykroczenie tylko za sam fakt picia i popełnianiu wykroczeń pod wpływem. Ot taka rola wychowawcza państwa.
Zapamiętaj - jeśli cokolwiek coś podpisujesz to zawsze coś z tego będzie. Policja nie kolekcjonuje podpisów dla zabawy.
Nie czytasz co podpisujesz? Może coś cię tego nauczy na przyszłość. Czytasz każdy świstek, który wymaga od ciebie podpisu, to powinien być twój naturalny odruch.
Ciesz się że nie straż miejska z zeznaniem do podpisania.
buddookan masz rację :) Policja może coś z tym zrobić, no i właśnie się boję że coś może się stać :\ Dziękuje Wszystkim za odpowiedzi, bardzo mi pomogły ;) Pozdrawiam