Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z połączeniem dwóch komputerów kablem ethernet

28.02.2013 17:12
😊
1
zanonimizowany878398
5
Legionista

Problem z połączeniem dwóch komputerów kablem ethernet

Witam mam problem . Chce przesłać plik (6GB) kablem ethernet. Połączyłem laptopa wraz z PC . Na obydwu komputerach jest Windows 7 Ultimate. Wchodzę w Sieć. Klikam i wyświetla się problem . XYZ jest nie dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu. Co mam zrobić ? Prosze o pomoc !!!
Dziękuje i pozdrawiam !

28.02.2013 17:59
Rezor
2
odpowiedz
Rezor
146
NIN

W skrócie:

Oba kompy powinny działać w tej samej klasie IP,
Oba komputery powinny być w tej samej lokalizacji sieciowej ustawionej na np domową,
Oba komputery powinny mieć włączoną usługę udostępniania plików i drukarek,
Jeden z komputerów będzie udostępniał katalog, w uprawnieniach ww. folderu powinien mieć wpisanego usera na którego będziemy sie logować celem połączenia się z drugim kompem (tzn: wchodzisz na otoczenie sieciowe, wybierasz drugi komp i żeby się do niego dostać wpisujesz login i hasło).

28.02.2013 18:00
😁
3
odpowiedz
Pankracy Czartoryski
0
Pretorianin

pendrivem będzie szybciej

28.02.2013 18:18
4
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Kabel ethernet masz krosowy ? Konto goscia na obu kompach wlaczone ?

Jesli tak, to na obu kompach ustaw statyczne ip rozniace sie ostatnia cyfra, ale z ta sama maska sieciowa.

Potem w start>uruchom wklepaj na dowolnym kompie adres ip, np.: \\192.168.1.1

Uprawnienia dla udostepnionych folderow musza miec dodanego usera gosc i tryb odczytu/zapisu.

28.02.2013 18:36
pecet007
5
odpowiedz
pecet007
178
~

jakby nie działało to co wyżej ktoś proponuje to ustaw hasło na komputerze z którego chcesz udostepniać i udostępnij, później jak wejdziesz na taki zasób to musisz się na drugim komputerze zalogować hasłem i userem z pierwszego i tyle, przynajmniej tak to mi to działało jakieś pół roku temu jak przenosiłem dane ze starego do nowego lapka ;)

Forum: Problem z połączeniem dwóch komputerów kablem ethernet