Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z napięciami - po aktualizacji biosu

22.01.2016 00:45
peres1109
1
peres1109
70
Judasz

Problem z napięciami - po aktualizacji biosu

Cześć, po aktualizacji biosu (z 0404 na 3703) mojej 5 letniej płyty głównej Asus P8P67-M pojawiły się różne dziwne problemy.

Początkowo komputer kompletnie nie chciał wystartować (czarny ekran) pomimo działających wentylatorów. Po zrestartowaniu CMOS udało mi się wejść do BIOSu i ku mojemu zdziwieniu wyświetlał on informacje typu: temperatura procesora 300 stopni, pamięci -5, napięcie na wszystkich liniach przekroczone, obroty wentylatora 700 tys/s. Wczytałem ustawienia domyślne i udało mi się wejść do Windowsa (oczywiście wcześniej otrzymując monit błędu typu "cpu voltage error"). Będąc w Windowsie przetestowałem komputer - po godzinnej grze w Star Wars: Battlefront wszystko było ok. Według programu RealTEMP temperatury były w normie, uruchomiłem kilka benchmarków oraz prime95, komputer działał przez 8 godzin bez żadnego problemu.

W skrócie przywróciłem poprzedni BIOS, pomimo sukcesu nie przyniosło to żadnego efektu (wciąż te same problemy), nowy CHIP biosu również nie rozwiązał problemu. Komputer raz na 5-6 razy wejdzie do biosu z błędem typu "cpu voltage error" i pozwoli mi uruchomić Windowsa. Pozostałe próby kończą się czarnym ekranem lub gdy już jestem w BIOSie to jego zawieszeniem.

W Internecie znalazłem kilka dokładnie takich samych przypadków, niestety nikt problemu nie rozwiązał.

Pozmieniałem kilka ustawień (tych auto) W BIOSIE głównie dotyczących procesora i pamięci - problem został prawie rozwiązany. Prawie, ponieważ gdy komputer jest długo wyłączony (powyżej 10 minut) to przy ponownym uruchomieniu ukazuje się czarny ekran i dopiero za drugim/trzecim razem (włączenie/wyłączenie) komputer uruchamia się normalnie. Gdy go wyłączę i po 2 minutach włączę uruchomi się prawidłowo za pierwszym razem, ale po ok 10 minutach ma problem z prawidłowym uruchomieniem.

Specyfikacja
i7 2600
8 gb ramu patriot intel extreme masters
radeon 7970
asus p8p67-m
be quiet! Pure Power L8 CM 630W

Obecna ustawienia biosu:
http://scr.hu/26ko/fjjo3
http://scr.hu/26ko/wtrez
http://scr.hu/26ko/x0cj0
http://scr.hu/26ko/2p6zs

Będę wdzięczny za pomoc.

post wyedytowany przez peres1109 2016-01-22 00:52:19
22.01.2016 09:06
Widzący
😊
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Widzący
248
Legend

Bateryjkę wymieniłeś na nową?

22.01.2016 11:24
peres1109
2.1
peres1109
70
Judasz

Spróbuje ale myślę, że to nie jej wina ponieważ nie występuje samoczynny reset ustawień BIOSu :P

22.01.2016 11:44
Widzący
😊
2.2
Widzący
248
Legend

Nie musi, na problemy z podtrzymaniem napięcia mogą wskazywać interwały czasowe przy kolejnych uruchomieniach, przyczyną może być bateria jak i zasilacz.
Możesz mieć problem nie tyle z pamięcią BIOSu ile z danymi zapisanymi w rejestrach chipsetu. Po upewnieniu się że wszystkie napięcia są OK, powinieneś ponownie wgrać starą wersję i ewentualnie powtórzyć upgrade.

22.01.2016 10:25
ookie
3
odpowiedz
1 odpowiedź
ookie
117
Generał

Sprawdź też kondensatory na płycie głównej czy nie są "spuchnięte". Czarny ekran po odpalaniu, uruchamianie po kilku próbach, itp. to często objaw uszkodzonych kondensatorów.

22.01.2016 11:28
peres1109
3.1
peres1109
70
Judasz

Tak - wszystkie ok. Jak wspomniałem komputer działał prawidłowo aż do momentu aktualizacji biosu.

22.01.2016 10:40
LORDEK
4
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
LORDEK
17
Legionista

Zresetuj ustawienia BIOS, sflashuj go do najnowszej wersji, jeżeli dalej będzie problem to znowu zresetuj ustawienia biosu. Kolejna sprawa to odłącz wszystkie urządzenia dodatkowe tj. z zewnętrznych urządzeń zostaw tylko monitor, klawiatura i myszka odłączone. Powypina wszelkiego rodzaju dyski, napędy itd, zostaje sam procesor i ramy, możesz również odłączyć wentylatory w budzie i CPU - komputer się nie usmaży jak chwile bez większego obciążenia popracuje na samym radiatorze. Czemu tak? Miałem identyczny problem jakiś czas temu. Komputer uruchamiał się dopiero po wciśnięciu przycisku reset zaraz po włączeniu komputera - czarny ekran, wszystko pracuje, ale nic poza tym. Okazał się winny napęd optyczny a raczej niedociśnięty kabel. Napęd mam IDE podłączony przez przejściówkę Sata i okazało się, że niedociśnięta przejściówka w napędzie powoduje takie myki. Naszło mnie jak zauważyłem, że Windows nie wykrywa napędu optycznego. To powodowało dwie rzeczy - problemy ze startem, a w przypadku uruchomienia długi czas wczytywania Windowsa tj. długi czas oglądania animacji "Trwa uruchamianie systemu Windows". Przy innym sprzęcie uszkodzone pamięci RAM (to kolejne co możesz sprawdzić) nie pozwalały na start za pierwszym razem komputera, a gdy już się uruchomił nie było żadnych objawów problemów z pamięciami. Głupi uszkodzony przewód w wentylatorze może np powodować wyświetlanie się informacji o tym, że kręci się z prędkością silnika Ferrari lub odrzutowca - to również z autopsji.

Co do bateryjki to bez niej wywalałoby co najwyżej CMOS error i resetowało przy każdym ponownym włączeniu komputera wszystkie ustawienia. Jeżeli samoczynny reset ustawień BIOS nie występuje to nie jest to na 99% jej wina.

post wyedytowany przez LORDEK 2016-01-22 10:42:16
22.01.2016 11:33
peres1109
4.1
peres1109
70
Judasz

Cześć, odnośnie flashowania próbowałem tego na starym chipie i niestety downgrade do wersji podstawowej i też innych nie pomógł wciąż pojawiał się problem dotyczący temperatury procesora, ramu, napięcia itd.

Spróbuje odpiąć wszystkie urządzenia i podłączyć je na nowo do płyty głównej. Moim zdaniem nie może to być przyczyna RAMu czy też problemu z okablowaniem ponieważ po wgraniu nowej wersji BIOSu beż żadnej ingerencji w sprzęt zaczęły pojawiać się opisane przeze mnie problemy. Jedynie zmiana ustawień dotyczących procesora i ramu z auto na wartość pomogła.

22.01.2016 12:05
LORDEK
4.2
LORDEK
17
Legionista

Ja tez nie grzebałem wewnątrz budy, a taki cyrk miał u mnie miejsce. Jaką masz rewizje płyty? Czytam opis płyty i widzę tutaj informacje o kilku rewizjach. Niby BIOS ma pasować do każdej wersji, ale warto będzie myśleć dalej jak rewizja jest starsza.

Forum: Problem z napięciami - po aktualizacji biosu