Witam mam pewien problem. Wczoraj kupiłem 3 płyty DVD-R I jedną CD w RTV Euro AGD. Chciałem zgrać filmy na te płyty (Na CD muzykę) włożyłem do komputera (Windows 7) wszystko przygotowałem. Pliki poszykowane. Włożyłem DVD-R by filmy pozgrywać. Wszystko szło dobrze nagrywało się a na koniec komunikat: Problem z nagraniem płyt Dysk już nie nadaje się do użytku. Płyta była nowa w folii. Pliki zgadzały się z pojemnością płyty 4,7 GB. Dodam że to płyta jedno zapisowa więc nic nie z formatuję. Próbowałem ponownie z tą samą ale już przy odczytaniu jej wyskakiwał bład : dysk jest zabezpieczony przed zapisem. Jak to naprawić? Nie testowałem innych płyt by się też nie uszkodziły. Proszę o pomoc nie chce kupywać nowej.
Jakim programem chciałeś wypalić te płyty? Polecam Nero Burning ROM, tam są odpowiednie profile pod płyty audio i DVD z danymi (to powinien ogarnąć akurat Windows 7).
Próbowałem tym co mówiłeś ale wyskakuje :włoż zapisywalny dysk mimo że go mam w środku zablokował chyba się.
Jak pokazuje ci się "włoż zapisywalny dysk" to oznacza, że ta płyta jest już nagrana i więcej nic z nią nie zrobisz(możliwe, że ci się trefna płyta trafiła, albo nagrywarka spowodowała błąd). Przy nagrywaniu pamiętaj, że prawdziwa pojemność na płycie DVD to nie 4,7 GB a ok. 4,5 GB (program do nagrywania nie powinien ci pozwolić nagrać więcej). Nie nagrywaj płyty w maksymalnej prędkości (jak na płycie masz napisane 16x to nagrywaj w 8x lub 12x).
Na serio nie moźna naprawić tego? Co mam z tą płytą zrobić? Trochę to bezsensu że nie udało się zgrać filmów a dysk pisze ze jest nagrane i nie mogę już nic z tym zrobić.
Miałem podobny problem i wina leżała w jakości kupionych płyt, kupiłem firmy x i nie udało mi się nic nagrać, wkurzyłem się skoczyłem do kiosku kupiłem firmy y i wszystko się elegancko nagrało.
Tyle że moje płyty były nowe i ich stan też był dobry nie wiem co zrobic
Trzeba bylo nagrac na plusa
Pewnie hydro chodziło o płyty DVD+R (ty napisałeś że nagrałeś na DVD-R). Ogólnie to czy nagrywasz na płycie +R czy - R ma znaczenie tylko jak masz inne odtwarzacze (płyty DVD+R odtwarzają nawet stare odtwarzacze do dvd podłączane do tv, z DVD-R nie zawsze).
Jeżeli płyta nie działa to zostaje ją wywalić(wcześniej można ją połamać, albo porysować).
Dokładnie o to mi chodziło. Tak na prawdę plus ma znaczenie tylko przy.....przerobionych konsolach, czyli czymś, czego prawie nikt dziś nie używa.
Nie można tego jakoś naprawić? Nie chcę czuć się oszukany bo płyty były marki: Verbatim.
Zależy mi na nagraniu tych filmów. Kupiłem specjalnie trzy płyty oraz jedną CD by móc pliki pozgrywać. Nie ma jakiegoś sposobu na ten problem? Nie chcę Kupować nowej płyty.
Nie nie ma. Takie życie.