Zakupiłem sobie z rodziną, monitor Samsung sync master SA100 LED 22 cale, i mam problem:
gdy np. gram lub coś robię, monitor po jakimś czasie się wyłącza, tak jakby przechodził w wygaszacz ekranu czy coś, robi się czarny i pokazuje się obrazek : myszka i odliczanie 5 sekund, trzeba poruszyć myszką, ale poruszam nią no i nic, włączam wyłączam monitor no i nic, musze resetować.
Spotkał się ktoś z tym? co z tym zrobić? czy monitor do wymiany ale kurczę wydaliśmy na niego 399 złotych, dzisiaj dopiero przyszedł i już mam go na allegro odsyłać spowrotem?
Stawiam raczej, że karta graficzna się przegrzewa i komputer zawiesza.
Tak smao w necie pisza więc moze to być prawda, i kurde co teraz zrobić? odsyłać monitor?
EDIT: mirencjum - wszystko ustawione na zalecane, doda że podczas siedzenia w necie nic się nie dzieje (niepokojącego)
Nie mam zielonego pojęcia, do czego się odnosisz, ale jeżeli do mojego posta, to co da odesłanie monitora na przegrzewającą się kartę graficzną? To tak, jakbyś domagał się wymiany opon w samochodzie, bo wycieraczka rysuje szybę.
Narmo - więc mam 2 wyjścia albo wymiana karty albo kupno, (znowu) nowego monitora
a mozę to coś innego zupełnie...
Sprawdź temperatury po graniu programem Aida 64. Monitor sprawdzisz w bardzo prosty sposób. Zanieś go do kolegi, sąsiada czy gdzie indziej i podłącz. Jak będzie chodził to znaczy, że jest dobry, a Ty masz problem z kartą graficzną.
Mirencjum - sprawdziłem programem speedfun dzisiaj, i tak po grze w World of Tanks procek miał 70 stopni, karta 80, potem oczywiście temperatura spadła... dodam że to raczej nie wina monitora bo jak siedzę w necie to się nie wyłącza, tylko gdy gram. Już nie wiem co robić
EDIT: przewiew jest, bok obudowy mam zdjęty, jeden, a ta obudowa stoi w takiej ,,wnęce" w biurku specjalnym do komputera, nie wiedziałem jak to lepiej napisać.
Wyczyść komputer z kurzu. Delikatnym pędzelkiem i sprężonym powietrzem. Masz wentylatory w obudowie i czy ona nie jest umieszczona w jakimś zakrytym miejscu, bez przewiewu?